LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (VIII DIO) - ŠTA ZA PRVI MAJ

Kosovo prodato, bijedna Barsa nešće doći dvojka, nepravda na sve strane! Šta drugo raditi, nego se dobro izmanitati! Prvi maj nikad nije bio na prvijem mjestu ko ove godine!

 

Neki ga smatraju "komunističkim praznikom", drugi pominju Masone i Iluminate, treći poste. Uglavnom, svako već tradicionalno nađe razlog da iskritikuje ono što je radio taj dan, tj da pljune po sebi samom. Kult ovog praznika je u Foči po važnosti odmah iza Krsne slave, Nove godine i dana kad ti ističe registracija auta.

 

Malo se ostarilo, malo "Auto-moto" posprema iza sebe, pa se ne može praviti kvalitetna vatra od FAP-ovih guma. Kad se samo sjetim, sav se naježim... Prevraćani i Donjopoljci su uvijek bili najveći domaćini u loženju. I ne bili, kolko su bili brojni i kolko su đece svakodnevno mogli ćerati da kolutaju gume, od Auto-mota do "raje". Al' su im zato gaće, i ostala roba sa štrika, uvijek bile crne. Lomača se spremala i po tri mjeseca, a vrijednost obične automobilske gume uoči Prvog maja je dostizala cijenu od tri bezbojca i dva šestoperca, izraženu u klikerima! Vrijedni pomena u sprovođenju ovog običaja su bile i sledeće raje: Ribarska, Samoborska, Ćerezluk i Aladža.

Vi, djeco, nemoj slučajno da ste ove godine palili gume! Imaš brate drva iza zgrade, paketa iza Malovića, granja pored Ćehe, starih novina, komšijimo sijeno i slično. Ružno je ono kad smrdi grad, može i boleščina kakva da se fasuje! A nije u redu ni da moj stari ujutru obuče garavu potkošulju, kad krene da uplati Loto. Kupite paket Kole, kilo kobaja i k'o gospoda.

Mi, stariji, znamo svoj put. On nas vodi ka fočanskim prirodnim ljepotama, rijekama, jezerima, prostranim livadama... Loša je materijalna situacija kod mnogih, ali vjeruj mi da ono dvije - tri marke što si zašteko za tiketa i kafe može biti dovoljno za roštilj i piće, ako se udružiš sa još nekim sličnim sebi. Izađi malo iz grada, igraj lopte, hodaj, sunčaj se. Uživaj u proljeću, uživaj u životu! Sutradan ćeš se opet sikirati, ima vremena. Jesi li bio nekad na Donjim barama? Znaš li koliki je vodopad Skakavac? Planinarski ti je iznad glave odma'! Ne čekaj mene da ti u ovom serijalu tekstova opisujem sva ta mjesta! I, polako sa alkoholom, k’o Boga te molim! Ko će mi čitati kolumne, ako ti se nešto ne daj Bože desi?! Nisi muškarčina ako se naroljaš i sjedneš u Golfa da se trčeš sa ostalim idiotima. Muškarčina si ako se sutra ujutru ispenješ na Videž i popiješ pivo olađeno u snijegu.

Eto tako, i čuvaj se krpelja. Kažu da su ove godine zajebaniji nego inače. I okači slike na Fejsbuk, obavezno!

 

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 115 gostiju i nema prijavljenih članova