LEKCIJE IZ LOKAL-PATRIOTIZMA (XII DIO) – IGRE

Sekta zvana Omladinski pokret ne posustaje sa klikerima, pa je red da se nadovežem na tu priču, u vidu kratkog prikaza nekih drevnih fočanskih dječijih igara koje su danas, gotovo pa izumrle. A i raja po gradu me smara da pišem baš o tome. 

Đeca su bila rumenija i nasmijanija zbog piljanja, lastike, aberećke, slićuranja, pu'aljki, žmire, kr - kr i raznih drugih modifikacija ubijanja vremena pred zgradom, koji ne podrazumijevaju loptu kao rekvizit.

Nekada je za svaki dio godine postojala "sezona igranja nečega". Od ranog proljeća su muški ustanovljavali "sezonu klikera", a curice "sezonu LASTIKE". O čemu se tu radi... Najmanje dvije djevojčice (a može ih biti i 5-6, zavisno od igre) razapnu između sebe veliku lastiku izvađenu iz nečijih gaća. Ostale je preskaču, uz pjevanje neke pjesmice i dobro osmišljenju koreografiju. Šta se smiješ?! Poenta je u besomučnom preskakanju i pjevanju. Ko ne preskoči - ispada. i srami se svoje smotanosti. Kad se jedna serija odradi, lastika se podiže za koji cenat više, pa sve ispočetka u drugom, zahtjevnijem nivou. Krajnji level dokazivanja atletskih sposobnosti je podrazumijevao lastiku u visini vrata. Samo su djevojčice sa najboljom kondicionom spremom i Brus - Li - ovskom razgibanošću mogle preći svaki nivo i krunisati se slavom koja je trajala do sutrašnjeg dana i nove partije "lastike".

Sezona PILJANJA sličica je započinjala pred neko važno fudbalsko takmičenje, znači svake dvije godine. Jer, "PANINI" je uvijek bio spreman da isprati važan sportski događaj novom kolekcijom najkvalitetnijih samoljepljivih sličica sa likovima svih aktera i stadiona, a san svakog mladog jalijaša je bio da popuni ALBUM. E, sad, pošto ti stara nikad neće dati dovoljno love da otkupiš cijeli kontigent sa kioska preko puta "Delikatesa", jedini način za ostvarenje cilja je bio upravo piljanje. Da pojasnim... Staviš jednu ili više sličica na dlan. Ovaj drugi ih svojim sličicama obori na tlo i izgovori magične riječi "slike" ili "gole". Ako je rekao "slike", ima pravo da prisvoji sličice koje su pavši na zemlju ostale okrenute slikom, a one sa naličjem uzima protivnik. Obrnuto, ako kaže "gole". I sve tako, dok se neko ne povuče, ili ostane bez cijele kolekcije duplikata, što ih je bio spreman prokockati. Obično se igralo u haustorima, jer tamo nema vjetra. Postojala je i varijanta igre sa riječima "cijelo" i "pola", ali me mrzi da objašnjavam.

ABEREĆKE se igralo na sledeći način: Ufati se pešestero đece za ruke sa jedne i sa druge strane ulice. I drže se čvrsto. I onda ovi jedni kažu. "ABEREĆKE". A ovi drugi odgovore "ABERTUTE". Na šta prva skupina bojažljivo pita "ABER KOGA ĆETE?" "ABER MLADENA!", zaori se od ovih... I, onda taj neki Mladen odvažno istupi i zatrče se prema protivničkoj liniji, nastojeći da probije njihovo držanje za ruke. Birajući najslabiju kariku, naravno. Ako ih raskine, bira jednog od njih i dovodi ga u svoje redove. A ako se samo zabije u masu, oni ga "usvajaju". I sve tako, naizmjenično, dok na jednoj strani ne ostane niko. Kao što možeš zaključiti, igra je bila poprilično smiješna i besmislena. I da, igrala se znatno prije NATO bombardovanja i zračenja pučanstva osiromašenim uranijumom. Tim čudnije.

Sezona PUHALJKI je startovala početkom ljeta, u vrijeme kad žbunje pored hotela izrodi plavičaste bobice slične borovnicama. Zato što su te bobice predstavljale municiju i bile su u stanju da naprave fleku na majici koju ne mogu oprati ni tri veš mašine, sa sve Pervolom i Arielom-miris-trešnjevog cvijeta. Same pu'aljke su pravljene od cjevčica sa te ve antene nekog nesretnika koji, ili živi u prizemlju, ili mu je tavan ostao otključan. I koji posle toga mora kupovati novu antenu, naravno. Igralo se tako što se raja podijeli u dvije grupe, koje se ganjaju do mraka.

ŽMIRA je bila najjača za socijalizaciju svih struktura mladih. Prosto, mogao ju je igrati i najveći debil. I nebitno jesi l' muško il' žensko. Jedan pripadnik horde se okrene ka zidu (PIK) i broji do, recimo, dvaes - a ostali se za to vrijeme kriju po okolnim zabitima. Kad ovaj odbroji, traži ih i ako ugleda nekoga - otrči do pika i kaže "pu taj i taj". Ko je prvi "zapljuvan", njegova je iduća reda da žmiri. Osim ukoliko se zadnji uspije "puspasiti" i uz to izgovori "PU SPAS ZA SVE NAS". Onda je aktuelni žmirač donji, tj mora opet da žmiri.

KR - KR... Jašta radi, najzvučniji naziv. Može i "TA - TA", svejedno. Uzmeš plastičnu utoku ili bilo koji drugi predmet za koji utripuješ da je pištolj i ganjaš se sa rajom, po raji. Kao kod puhaljki, podijelite se u dvije skupine. I kad vidiš jednog od njihovih, samo kažeš "KR MILE, KR MILE" (kako li se već zove). Uz uperen pištolj i simulaciju pucnja. Ujedno, igra u kojoj je najviše problema pravila regularnost nečijeg odstrijela. Aj dokaži da si ga vidio, a kamoli uperio oružje...

SLIĆURE su se pravile zimi, ofkors. To su ti male, plastične skijice, ručno izrađene od dijelova gajbe pive. Znači, uzmeš BONSJEK i izrežeš one ručke. Potom ih staviš pod vrelu vodu kako bi postale savitljive i iskriviš vrhove - kao kod pravih skija. Onda staneš na njih i počneš lomiti zube, ruke, noge. Sve dok ne naučiš slićurati. Za nivo početnika si se morao spustiti "niz Delikates", bez da se ijednom slomiješ. Malo iskusniji su se bez problema vozili "niz Pijacu" i "niz Crkvu". Pro level je za Gornjopoljce bila staza "Bunjište", doajeni donjopoljskog slićuranja su se kurčili "niz sokake", a najzahtjevnija staza za pripadnike svih raja su oduvijek bile TERAZIJE. Ćerezlučani su u zimskim mjesecima do škole mogli doći isključivo na slićurama, pa su zahvaljujući toj činjenici iznjedrili i najveće talente ovog, slobodno mogu reći, sporta. Iskreno, duša me zaboli kad tokom zimskih mjeseci vidim sve ove staze kako zjape prazne, lišene graje i dječijeg kikotanja.

Igre kao što su Ćola, Zaleđiva, Praćke, Između dvije vatre... se takođe mogu uvrstiti u ovu grupaciju. Al' moram i ja da spavam, šta'š.

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:26

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 128 gostiju i nema prijavljenih članova