LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XIII DIO)- TJENTIŠTE

Ladno mi bila frka oko teme za pisanje i kako se bliži utorak, sve mi gore i gore. Ništa na pamet da mi padne! Jel' to ta stvaralačka kriza o kojoj priča Paolo Koeljo kad mu je dosadno? Srećom, sjetih se da gotovo svaki vikend provedem na tom Tjentištu, da se gore odmaram i punim baterije za narednu dosadnu sedmicu i da je ta aktivnost ustvari klasično ispoljavanje lokal - patriotskih manira.

 

 

 

Upoznat si sa istorijom Tjentišta, naravno. Ako nisi, evo ti kratkih crta. Tentorium se zvaše prvobitno, Latini mu dali naziv. Vjerovatno su Rimljani tu logorovali, pili rakiju posle ganjanja sa Ilirima, formiravši tako privremena šatorska naselja. Kasnije, tokom srednjeg vijeka, Tjentište je bilo važna usputna stanica za Dubrovčane, koji su na svojim trgovačkim rutama ka Srbiji i Ugarskoj odmarali upravo u dolini Sutjeske. Prema Petru Aškrabi, Tjentište je i rodno mjesto Miloša Obilića, čiji je stari jedno vrijeme obavljao dužnost komandanta neke pogranične jedinice - smještene baš tu. Šćepan Vukčić Kosača je takođe mnogo gotivio ovaj kraj i nedaleko formirao naplatnu rampu u formi mini - utvrđenja, odakle je oporezivao već pomenute Dubrovčane. Klepao ih po ušima, pravi Fočak! Da ne kažem, lokal - patriota. 

 

O dešavanjima iz prošlog vijeka, isto, dosta znaš. Partizani i Švabo se ubijali, probijali obruče, Tito ranjen, Savu Kovačevića ubili ko Gišku, poginuo 3301 partizan. Iako su ga tu ranili i ubili mu cuka, i Tito je zagotivio Tjentište. Posle rata, ložio omladinu da besplatnim radom učestvuje u izgradnji ogromnih i besmislenih infrastrukturnih objekata, od čega su nam danas preostali najveći otvoreni bazen na Balkanu, jedan hotel, impozantni spomenik pored kojeg se fotografišu malobrojni turisti, mnogo moćan

muzej posvećen bici na Sutjesci i još ponešto.

 

Danas, ni nalik mjestu na kojem se sastajala sva socijalistička omladina, pek'o vo za Tita i probranu ekipu. Ekipu, koju je sačinjavao krem tadašnjeg svjetskog džet seta. Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Ričard Barton i Jul Briner su ti ekvivalent današnjim Džordžu Kluniju, Bredu Pitu, Andželini Džoli, Moniki Beluči i ostalim facama. Bez ikakvog preuveličavanja.

 

Zašto je Tjentište uništeno, to je već druga priča kojom ne bismo da smaramo tvoj mladi perspektivni um. 

Uglavnom, i takvo zapušteno, Tjentište ti može pružiti ogroman užitak. Prije rata su se ovdje pripremali za takmičenja mnogobrojni prvoligaški sportski klubovi. Koliko zbog objekata koji su im stajali na raspolaganju, toliko i zbog činjenice da je Tjentište vazdušna banja. Nivo kiseonika u vazduhu je gore daleko veći nego što je to uobičajeno, a vjetar sa okolnih planinskih grdosija je garant da se isti taj vazduh redovno "mijenja" i "obnavlja". Čist vazduh nam nisu mogli odnijeti, zapaliti, prodati. Za sad. Ostali su i teren za basket i mali fudbal. Čak se i tenis može pičiti, a veliki fudbalski teren se, nećeš vjerovati, redovno kosi. Veliki bazen (kada je napunjen vodom, naravno) je i dalje ubjedljivo najbolje kupalište na teritoriji Opštine Foča, a u Sutjesci se gajba pive oladi za pet minuta. Ispijanje kafe uz zalazak sunca na terasi obližnjeg restorana je doživljaj koji se ne može ni opisati...

 

A ti si svaki dan u Foči. Pazi brate, Tjentište ti pruža neograničen broj kombinacija pomoću kojih ćeš osmisliti makar jednodnevan uzbudljiv izlet. Toliko je lokacija za posjetiti, toliko je staza kojima možeš proći, toliko je zajebancije koju gore možeš doživiti... I što je najbolje, ne treba ti puno love da bi sebi život učinio zanimljivijim. Nabavi košarkašku loptu (fudbalsku, rekete, bicikla, nebitno)! Natoči goriva za cenera, a za cvanju kupi ćevape i kobaje! Otiđi gore sa rajom i UŽIVAJ! Nikakav andrić-kamen-drven-vakav-nakav-grad nema ono što imaš gore i što je TVOJE. 

 

Da ne bude zabune, ja sam ti ovdje predstavio nekakav "osnovni paket". Taj osnovni paket se može nadograditi upoznavanjem sa okolinom Tjentišta: prašumom Perućicom, vodopadom Skakavac, Zelengorom, mnogobrojnim planinskim jezerima, kanjonom Sutjeske i svime onim što čini Nacionalni park "Sutjeska". Putovanja do tih odredišta, dakako, iziskuju i za nijansu veće troškove, te bolje poznavanje geografije, a njihovim predstavljanjem bih istrošio sav potencijal tastature. Stoga, o Trnovačkom, Bregoču, Pašinoj Poljani i Ljubinom Grobu - nekom drugom prilikom.

 


Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 118 gostiju i nema prijavljenih članova