LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XIV DIO)- LUKE

U sklopu velike akcije Omladinskog pokreta, najavljene za 2015. godinu, koja će imati za zadatak borbu protiv bijele kuge i održanje srpskog populusa na ovim prostorima, pripala mi je čast da kao najavljivač tog svetog djelovanja napišem tekst o najromantičnijem mjestu u Foči - Lukama. 

 

 

 

 

Cilj pisanja ovog štiva je ustvari opipavanje pulsa naroda, prije nego što aktivisti Omladinskog izađu na Trg i počnu da dijele savjete, organizuju specifične radionice, podučavaju djecu, oduzimaju kondome i navode na nemoral. Ukoliko, dakle,  reakcije čitalaca budu negativne i zgražavajuće, Omladinski pokret Foča će se preorjentisati na neke druge projekte i ideje.

Šta su Luke... Jedna velika livada, usendvičena između magistralnog puta Foča - Miljevina i rijeke Drine, dva - tri kilometra uzvodno od Foče. Nekoliko prisada šljive koji u poslednjih tries godina nisu makli ni cenat, par 'rastovih stabala i jedan žbun kupine su do rata bili svjedoci brojnih vikend izleta našeg življa koji je tu dolazio da se odmori, baca frizbi, igra reketa i loče pivo. Tokom oružanog sukoba, na Lukama je bila smještena artiljerijska jedinica sa "Haubicama" i "Ognjevima", što je ovo mjesto činilo veoma popularnom destinacijom za sve nas klince koji smo odrastali tih godina i gdje samo za po litra Brlje i kutiju VEK-a dobijali barut, bombe, metke i ostale suvenire. Jako romantično, zar ne?

Naravno da ne! Narodno predanje po kojem je bog Eros začet upravo na Lukama, tokom snošaja vanzemaljca i lokalne čobanice datira zapravo od kraja devedesetih godina prošlog vijeka. Fočaci, takođe, vjeruju da ovo sveto mjesto liječi impotenciju, vraća gejeve u normalu i suzbija frigidnost kod žena. Ako su Luke zaista natopljene raznim tečnostima, kao što se priča, ovakva vjerovanja nisu mnogo daleko od istine. Svi preduslovi za formiranje prave turističke atrakcije su tu i jedino što nam preostaje je da apelujemo na lokalnu vlast da učini nešto kako bi Luke dobile mjesto koje zaslužuju na listi ostalih sličnih svjetskih čuda, zajedno sa Mulen Ružom, Sodomom i Gomorom. 

No, pređimo sa mitova na stvarnost... Znači, tek po svršavanju rata, Luke su postale kultno okupljalište svih mladih koji su željni dobrog provoda. Šta je uslovilo ovakvu popularnost Luka? Najvjerovatnije, neriješeno stambeno pitanje i zajednički život sa porodicom u 40 kvadrata većine Fočaka kojima više nego ikad fali intima i privatnost. Ovom glavnom uslovu treba pridodati i skupe cijene boravka u jednom jedinom hotelu. Umjesto da Goci mladim zaljubljenim parovima omogući makar jednom sedmično uslove za nesmetano vođenje ljubavi i odgovarajući popust za jednokrevetne sobe, oni se jadni upućuju na Luke i muče u svojim automobilima, ili na haubama istih. Kažu da se vikendom gore ne može naći slobodno mjesto i da bi Stanica policije slobodno mogla angažovati saobraćajca koji bi regulisao saobraćaj, ali i davao informacije golupčićima o popunjenosti livade i vremenu čekanja na sledeći ulazak. O potrebi asfaltiranja pristupnih puteva je suvišno i govoriti, svi ste manje-više čuli za priče po kojima se u kišnim jesenjim noćima mladi parovi zaglavljuju u blatu, guraju automobile i tako naje*u za sva vremena.

Nekoliko kontejnera za smeće u koje bi se odlagao sav otpad preostao od seksa, takođe ne bi bili višak. Ovako smo svjedoci da u periodima jakog strujanja  vjetra, grad bude preplavljen omotima od kondoma, nanešenih upravo sa Luka i to je zaista veliki ekološki problem sa kojim će se naredne generacije morati suočiti kad tad. No, šta je - tu je. Mi ćemo se boriti za podizanje svijesti o natalitetu i promovisati Luke, bez obzira na neke njene infrastukturne manjkavosti. U nadi, da će hotel Zelengora uvesti kakav popust petkom uveče.

 

Pravi lokal patriota redovno posjećuje Luke! Posjećuj i ti, kako bi nas bilo više i kako bi smo svi zajedno bili srećniji, opušteniji i nasmijaniji. Ljubav i harmonija su osnovni preduslovi napretka svake društvene zajednice. Naučnici sa Univerziteta Dositej su zaključili da prosječan Fočak koji vikend provede gore ima neuporedivo lakšu radnu nedelju, nije sklon tučama, ljubomori i zavisti i ima dosta đece.

 

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas421
Juče454
Ove sedmice3124
Ovog mjeseca10825
Ukupno1300515
nedelja, 21 januar 2018 19:29

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 22 gostiju i nema prijavljenih članova