LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XV DIO)- VODENI SPORTOVI

I ovog ljeta, termometri na Vatrogasnom i Šumarstvu se razmimoilaze, pa jedan pokazuje +45, a drugi +43. Pipa "ubija" sa dobrim sladoledima, kao nekad Fejzo, a požarima je na vr' jezika da raspale ono malo šume što brentaši nisu usjekli. "Hot town, summer in the city", što bi rekao naš veliki prijatelj i dobar poznavalac fočanskih prilika - Džo Koker.

 

I ovog ljeta, buljuk đece raspuštene iz škole će upražnjavati mnogobrojne, tradicionalne, fočanske vodene sportove. Na nama je da ti ih prikažemo, kako bi ih sačuvali od zaborava, ali i kako bi ti dali ideju da ljeto provedeš na što interesantniji način.

 

Venecija ima gondole, Banjaluka Dajake, a Foča SPUŠTANJE NA ŠLAUFIMA. Većina nas se, bar jednom u životu, spustila od Auto - mota do Sastavaka, ležeći na naduvanoj unutrašnjoj gumi nekog Dvotonca ili Fapa. Veslajući rukama. Divan sport, koji kod omladine razvija takmičarski duh, te peraja među prstima. I zadebljanja na tabanima... Da bi se, naime, još jedanput spustio prije ručka, potrebno je isti taj ogromni šlauf otkolutati bosonog po užarenom asfaltu - u suprotnom pravcu. Sa povećanjem nivoa stručnosti, povećava se i dužina ruta. Najjača je ona od Briona, ili od Mačkovca (niz Drinu) do Foče. Prema eminentnim istoričarima Univerziteta Sinergija, spuštanje na šlaufima je ustvari preteča današnjeg raftinga, a ta njihova teorija još više dobija na smislu ako uzmemo u obzir činjenicu da smo mi najbolji skiperi na svijetu.

 

Stari Fočaci, koji su živjeli u pećinama i slušali Em Si Stojana, su nam iza sebe ostavili lovljenje ribe OSTVAMA. Sport, koji posebnu draž dobija na manjim planinskim rječicama, prepunim potočne pastrmke je usavršavan vijekovima. Od obične armaturne šipke na koju je nabijena viljuška, pa do pravih malih harpuna je prošlo hiljade godina. Ipak, evoluciju ostvi nije pratila i evolucija fočanskog pračovjeka, tako da i dan danas, uz Kolinu ili Bjelavu, možemo primjetiti ljude koji na primitivan način ubijaju ribu i sebi na taj način obezbjeđuju ručak.

 

Bacanje ŽABICA je još jedna klasična fočanska vještina, koja svoju punu primjenu dobija ljeti, u "mirnjaku" Ćehe ili Drine. Tanki, pljosnati kamenčići su osnovni rekvizit ovog sporta, a za uspjeh je potrebna i vješta ruka kojom ih bacaš. Poenta je u što većem broju odskoka od površinu vode i "zakidanju" protivnika u njihovom brojanju. Kolateralna šteta svakog takmičenja u žabicama su oni što se spuštaju na šlaufima, ili bodu ribu ostvama.

 

Takmičenje u KO DUŽE MOŽE POD VODOM je još jedan biser naše tradicije, koji ne smije biti zaboravljen i bačen u zapećak pod uticajem modernih navika i Akva parkova. Propozicije su i više nego jednostavne, a u ovom slučaju kolateralna šteta mogu biti jedino pluća najupornijeg takmičara. Fenomenalan način da prekratiš dan na bazenu i da se nagutaš vode.

 

Igranje STILOVA angažuje cijelu raju, a nerijetko i kompletan okolni auditorijum koji pada na guzicu od smijeha. Sve što je potrebno za ovu igru je mjesto sa kojeg se može skakati u vodu i dobra mašta onoga koji određuje stil leta sa iste. Pravila su sledeća: Prvi koji skače odredi način padanja u vodu i položaj tijela. U trenutku kada se vine u vazduh, prozove imenom sledećeg, koji mora da ga što bolje oponaša, imenujući glasno narednog. I tako,  dok se svi ne izredaju. Onaj što je na početku određivao stil, svojom subjektivnom ocjenom određuje i najboljeg imitatora, koji izmišlja neki novi stil za narednu rundu. I sve tako, u nedogled. Što se duže igra, stilovi su sve neobičniji i teži, a "razbijanja" od vodu sve učestalija. Igra se dok ne dosadi, ili dok neko ne polomi kičmu.

 

Htio sam da pomenem i KO DUŽE MOŽE DA URINIRA U BAZENU, ali mi je Mladen rekao da je to bezveze i da će objašnjavanje ovog sporta proizvesti negativne posledice po fočanski "Akva park".


Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas422
Juče454
Ove sedmice3125
Ovog mjeseca10826
Ukupno1300516
nedelja, 21 januar 2018 19:30

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 26 gostiju i nema prijavljenih članova