LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (I DIO)

Bracika! Znaš ti šta je lokal - patriotizam? Znaš, malo sutra!

Naravno, mi nismo kompetentni da ti dijelimo bilo kakve lekcije, niti imamo želju da nastupamo sa pozicije vrhovnog autoriteta, ali si TI, definitivno, osoba kojoj su takve lekcije potrebne. Ti, ti...  Nije moj đed ust'o, pa skršio klupe u Parkiću neki dan. Niti je manit'o po Magistrali glumeći Brus Lija nad kantama za smeće. Ili u stilu Boška Buhe gađao kontejner kesama sa petog sprata, bacao pikavce po ulici, opijao se hektolitrima piva pod prozorom nekog nedužnog penzionera. To ste bili ti i ona tvoja nekulturna raja. I, vjeruj nam, radili ste nešto što je svjetlosnim godinama udaljeno od ponašanja pravog lokal - patriote. Kao da, ne daj Bože, ne volite svoj grad. Ali, mi znamo da volite. Inače se ne bi ni trudili da vam nešto objašnjavamo...

Protekli rat i pad svih moralno-kulturoloških vrijednosti koji ga je pratio je doprinio izobličavanju svakoga od nas. Nekada davno, dok si se ti još gicao u maminom stomaku, nije se moglo ni zamisliti da neko vrši gore pomenute radnje, a kamoli da to bude OMLADINA. U redu, period adolescencije je od vajkada nosio i određenje devijacije u ponašanju prosječnog omladinca, ali je fakat da su se najradikalniji prestupi predratnih pubertetlija svodili na lijepljenje žvakaće gume pod školsku klupu, ili gaženje trave u parku. S tim što si za ovo drugo često mogao da dobiješ šamar od čovjeka koji je čuvao gradsko zelenilo. Da, dobro si čuo. Svojevremeno je lokalna zajednica plaćala ljude koji su čuvali parkove od takvih kao što si ti. Ne d'o ti Bog, da si fudbala poigr'o u aladžanskom parku...

Svi vi sami sebe nazivate Fočacima. O kej. Međutim, to zvanje se mora i zaslužiti. Kada ugledaš starog sugrađanina, kako sa štapom prelazi ulicu, ili se muči sa kesama pri izlasku iz samoposluge - pomozi mu! I to je lokal patriotizam! I time se deklarišeš kao pravi Fočak! Isti taj starac, kojeg sa drugovima ismijavaš, je ovaj grad ostavio tebi u amanet. Ako ga zajebavaš - ti nisi Fočak. Ti si debil.

Da se razumijemo, Višegrađani, Goraždaci, a pogotovo Čajničani - JESU levati u odnosu na nas. Ali, ljubav prema Foči se ne dokazuje mržnjom onih ljudi koji imaju tu SREĆU da žive pored nas. Ne! Ljubav prema najljepšem gradu u Republici Srpskoj se iskazuje čuvanjem i unaprjeđivanjem onoga što ga čini. Šta hoćemo da ti kažemo... Onim papanima odozgo, kad nam dođu u goste, pokaži da si šmeker. Zovni im pivu u kafani! Da bi došli opet. Da bi tvoj grad bio otvoren za sve ljude svijeta i da bi demantovao glasine o Foči, kao analnom otvoru planete. Možda se i oni, družeći sa tobom, šlifuju na autentičan fočanski način. Kud ćeš većeg zadovoljstva?

Mi ćemo, u sklopu serije tekstova o svemu što ovaj grad čini najljepšim na Planeti, na pomalo duhovit i provokativan način, nastojati da u tebi probudimo ljubav prema njemu. Da ti probudimo taj osjećaj za lokal patriotizam. Sve sa ciljem, da Foča bude još ljepša, da generacije iza nas takođe mogu da se ponose njome. 

U odnosu na silne zgrade i ulice, drvorede i sokake, igrališta i rijeke - TI si ta duša Foče. Ako je duša lijepa, i grad će biti lijep.

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:26

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 130 gostiju i nema prijavljenih članova