LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XVII DIO) SMETA LI VAM GLASNA MUZIKA IZ LOKALNIH KAFIĆA

Nije mi namjera da nešto pretjerano kritikujem, pošto i inače nisam poznat kao veliki kritičar i hejter, već kao lik koji sve živo hvali i sve mu se sviđa. Ipak, jedna stvar mi godinama okupira misli i čini da se noću roštiljam u krevetu, maštajući o nekoj ljepšoj stvarnosti. O nekim pogodnijim mjestima za izlazak, gdje uživanje u ladnom pivu ne iziskuje čepiće za uši.

 

Nikako ne mogu da shvatim gazde fočanskih lokala koji u običnim "neprazničnim" noćima odvrnu "volumen" do daCke i omamljuju nas zvucima koji su sve drugo, samo ne muzika. OK, "o ukusima se ne raspravlja", možda kritika za izbor nota i nije na mjestu. Jedan moj školski drug bi rekao "to ti je ona zika što se uz nju kobre uvijaju, je*o to". Ali, taj moj školski, to ti je čovjek umjetnik, on ima pravo da pljuje po notnim i vokalnim jadima. Nije mi namjera ni da ispadnem kul, pljujući po teheranu, tako da ću se koncentrisati samo na decibele koji paraju fočansko nebo u ovim ljetnim mjesecima i stvaraju sliku šabanskog grada svakom putniku namijerniku koji svrati posle raftinga sa željom da prošeta Korzom, poliže sladoled i uzme slike u Milinka. 

Nije samo problem u gazdama koji nemaju ukusa i pohlepno kontaju kako će se raja rascugati kad pustiš Sinana i pojačaš. Posjetioci su krivi... Pazi vamo brale! Ono što vidiš u Budvi - to ne valja. Pi, kaka! Ne to! Trokadero je šit. Zajedno sa Rafaelom i ostalim nindža - kornjačama. Kafić, kao što mu i ime kaže, je mjesto gdje se pije kafa. Eventualno piva. I štok. Sokići. Ili sve to zajedno. Tu se sjedi i priča sa prijateljima. Povremeno šmekne dobra treba, ili frajer ako si žensko. Čitanje novina, takođe dolazi u obzir. I to je to. Ako hoćeš da džuskaš i manitaš, eno ti brate diskoteka! Ili klub, što bi se moderno reklo. Pun ih je svaki grad. Šta vidiš zanimljivo u tome što sjediš, ćutiš i bleneš dok ti zvoni u ušima? To možeš i kod kuće, kad si sam. 

Posebna priča su stanari okolnih kuća i zgrada. Oni, kukavci, više oguglali, ne pada im na pamet da se nekome žale.Postalo je normalno, to da kafana radi po čitavu noć i da se u njoj puštaju razne Polumente i dileje, dok predmeti iz ormara cupkaju u ritmu - koji je sve drugo, samo ne ritam. A i kome da se žale? Komunalnoj policiji? Policija, ko policija... Sklona mitu i korupciji. Okreneš im turu i oni ćute. "Pravoj" policiji? Ma haj'te molim vas, pa to nema ni u Njemačkoj.

Sve dok djecu, još u osnovnoj školi, budemo regrutovali za šabansku armiju, umjesto da ih učimo da čitaju, pišu, sabiraju i oduzimaju - biće i debila kojima je stepen dobrog provoda ekvivalentan stepenu bola u bubnim opnama koji im prouzrokuje pojačana Dara Buba Mara.

 

I ne znam samo, ima li uopšte smisla - posle svega rečenog, pričati o konobaru "Bartuline" kafane koji sebi za dušu, u pet popodne odvije Miroslava Ilića i učini da svaka pločica na Trgu proklinje dan kada su je tu ugradili, umjesto da krasi neki spomenik, šank, crkvu ili ćupriju.

Autor: Haver

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 121 gostiju i nema prijavljenih članova