LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XIX DIO) - STUDENTI, OPUŠTENO!

Izlazim iz diska, samljeven od gužve i piva zvanog "Stork". Po Ćehi se koprcaju neki likovi, valjda rukama fataju Škobalje. Sezona je mrijesta, pomislih. Jes klinac, okle u januaru Škobalj. To su barabe pobacale mlađane popove, zato što su se kurčili. "Tako im i treba", tiho pročavrljah sebi u bradu. KO IM JE KRIV KAD SU STUDENTI.

 

Ne tako davno, krajem prošlog Milenijuma, pridošla studentarija je u Foči udarila na goleme jade. Ajde što su morali da dođu u ratom izmučenu sredinu, lišenu većine uslova neophodnih za bubanje anatomije, fiziologije, staroslovenskog i pojanja, nego što ih niko živ očima nije mogo' gledati. Takvi smo ti mi Fočaci. Ne volimo strance. Pogotovo one koji se kurče (vidi u ranijem tekstu šta Miljevci smatraju kurčenjem - isti opis se može primjeniti i ovdje). Letili su u Ćeotinu, direkt iz diskoteke. Nisu imali pravo da opiče basketa na stadionu, stanodavci su ih klepali po ušima, niko ne šće da im stane kad stopiraju do fakulteta. Izgužvana "Dubrava" je bila svjedok brojnih dogodovština u kojima su mlađani akademci izvlačili deblji kraj. Nestane goriva i jbg... Ko bi drugi guro bus od KP Doma nego studenti?!

Pojedine raje su se organizovale, te vikendom pravile čeke u zabačenim dijelovima grada. Jednostavno, frajeri koji su smuvali neku domaću trebu su morali biti BJENI. Ako još i potiču iz neke ugledne doktorske (popovske) porodice, dobro se nose i puni su ko brod - kukala im majka. Studentkinje su, opet, išle na živce lokalnim popularnim ribama i nije rijetka slika bila da se pred nekadašnjim "Emom" (kafe M) održi pravi ženski fajt, sa sve čupanjem kose i grebanjem noktima, uz navijanje brojnih muškaraca sa terase hotela.

Popovi (studenti Bogoslovije) su bili primorani da jednom eftično, najčešće nedeljom, prave žurke u "Palmi" (današnji "Mocart"), opijajući se do iznemoglosti uz poslednje hitove Željka Šašića i Bekija Bekića. Ali i pobjegnu glavom bez obzira sa prvim minutama predvečerja. Zanoćiti u gradu, to bi za jednog "popa" bio gest ravan jahanju krmeta kroz centar Teherana.

Na studentski dom u krugu bolnice se jurišalo u hordama, nebrojeno puta je i Interventna razbijala jaliju i sve je ličilo na anarhiju koja se otima kontroli i prerasta u epsku tragediju. 

Zbog svega, Fočaci su bili na jako lošem glasu diljem republike. Rukovodstvo fočanskih visokoškolskih ustanova se hvatalo za glavu, nemoćno da spriječi već najavljeno preseljenje fakulteta. Bezizlazna situacija, činilo se

Ipak, danas je sve kudikamo ljepše. Preokret se, naravno, nije desio odjednom. Postepeno smo prihvatili ove nesretnike, valjda zbog činjenice da smo stasavanjem novih, pitomijih generacija, bitno izmijenili strukturu stanovništva - u korist mlakonja.

I treba tako! Nekoliko hiljada studenata predstavlja ogroman izvor prihoda za našu opštinu. On ti, brale, plati kiriju, popije bar jednu kafu dnevno, ode u prodavnicu dva puta, plati mjesečni termin u teretani... Visoko obrazovani kadrovi, koji su učili od najboljih predavača i demonstratora sa eminentnih evropskih univerziteta i koji nakon školovanja odluče da se skuće u Foči, su blago koje ne može da se mjeri nikakvim novcem. Naša bolnica je, zbog potreba fakulteta, opremljena najsavremenijim hepecima za dijagnozu i liječenje širokog kruga bolesti. Usljed čega je posjećuju pacijenti nastanjeni od Bijeljine do Trebinja. Zamisli, kukavče, slomiš se sa šljive i moraš da se peglaš sanitetom, do, recimo, Kasindola. Bio sam tamo jednom, užas je blaga riječ za izgled te zdravstvene ustanove...

Na Velečevu je, opet, nikla predivna crkva koja će tu ostati dok je i nas. Nikla je i normalna, osvijetljena saobraćajnica, koja je donedavno ruralni dio grada učinila mjestom ljepši za život. Ništa od toga ne bi bilo, da nema studenata. I onako teška ekonomska situacija bi bila neizdrživa. I bukvalno bismo bili analni otvor Svemira.

Zato, kad vidiš studenta u gradu, fino sa njim. Ispoštuj ga maksimalno. Druži se sa njim, stani mu kad stopira kod Nebodera, pomakni mu se u diskoteci... Ko zna zašto je to dobro. Možda će te liječiti jednog dana. Ili držati opijelo, logično.

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 113 gostiju i nema prijavljenih članova