LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XX DIO) - FOČANSKI PROPISI

Znate li vi đeco uopšte, šta su to Fočanski propisi? Mislim, glupo je da, ako živite u Foči, dišete fočanski vazduh, pijete fočansku vodu i smatrate sebe Fočakom , nemate pojma o tome.Sa'ću vam objasniti, a gledaću da tekst ne bude dugačak. Znam da vas smaraju opširna štiva i da zbog toga niste pročitali nijednu knjigu iz lektire za srednju školu.

 

Nebitno jesu li vam đedovi bili Partizani, ili Četnici, Fočanski propisi svakako predstavljaju, za sve nas, jedan jako bitan dokument. O čemu se radi... Grupa Partizana je tog 20. januara 1942. godine išćerala iz Foče Četnike, koji su prije toga iz Foče nabili nogom u dupe Ustaše. Komunjare su se žešće smarale u razrušenom gradu, bez kafana i teferiča, sa policijskim časom koji je trajao od 21 do 07 sati. Moša Pijade, kao ubjedljivo najkreativniji lik među njima, dođe na ideju da napiše skup pravnih pravila kojima bi se donekle suzbile brojne krađe, silovanja, šverc cigareta i otimačine, ali i čijim bi se pisanjem prekratilo vrijeme u pauzama pišpila. Moša je bio Jevrej Sefard, a Fočaci mu se nikako nisu sviđali, zbog one legende o vaganju jaja, određivanju pijačnog dana i ostalih zajebancija kojima su njegovi sunarodnjaci zauvijek protjerani sa ovih prostora. No, to nema veze sa ovom pričom. Kako god, već u februaru mjesecu nastade prvi pravni propis bivše Jugoslavije, prvi primjerak socijalističke ustavnosti iz kojeg su izvođeni svi kasniji pravni akti – do dana današnjeg. Može se reći da je pravni sistem bivše države utemeljen upravo u Foči.

Sadržaj ovog  zakonika je bio vezan prevashodno za razrađivanje pitanja krivične odgovornosti neprijatelja naših naroda i narodnosti. Određeno je ko se to sve smatra narodnim neprijateljem, koje su kazne predviđene za određeno krivično djelo i ko je nadležan da pokrene postupak. Narodnooslobidalčki odbor je proklamovan u najviši sudski organ i kao takav je bio poptuno nezavisan i samostalan. Dobro, ovaj poslednji pasus te je najviše smorio, neću više o bitnim detaljima. Uglavnom, pravni osnov tvog privođenja u Policiju zbog tuče pred diskotekom je na neki način izveden iz Fočanskih propisa. Ne samo tvoje hapšenje, već i onog dečka iz Zagreba, Novog Sada, Titogr, pardon PODGORICE i Maribora... Sve državice nastale raspadom Jugoslavije na neki posredan način primjenjuju FOČANSKE propise i zbog toga treba da budeš ponosan. Na svim pravnim fakultetima i fakultetčićima, Fočanski propisi predstavljaju posebno ispitno pitanje iz predmeta Ustavno pravo i svi Fočaci ga kao prave lokal - patriote obično najbolje nabubaju.

Ukoliko te interesuje nešto više o ovome, zamolio bih te da posjetiš fočanski muzej. To ti je ona zgrada iza taksista. Ima tamo svašta zanimljivo. Ide zima, biće dosadnih dana, popuni kvalitetno pauzu u ispijanju kafa. Kustos će se svojski potruditi da ti na najbolji mogući način predstavi jedan jako bitan period iz naše istorije i  približi značaj Fočanskih propisa.

Eto tako, reko sam da neću dugo. Vi'š da ne boli.

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:26

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 125 gostiju i nema prijavljenih članova