LEKCIJE IZ LOKAL–PATRIOTIZMA (XXI DIO) - TIMUR - BOGOTAC!

Kako započeti priču o liku koji je svojim djelima dokazao da više voli Foču od većine nas koji ovdje živimo i životarimo... Pokušaću u par rečenica predstaviti Timura Plavinskog, fočanskog brata i velikog prijatelja, legendu i kralja koji na najbolji mogući način ispoljava sve one lokal - patriotske manire o kojima mi ovdje pišemo. Iako nije Fočak.

 

Kažu da je putovao zemljama bivše Jugoslavije, zadržao se tu i tamo, a da mu se Foča (logično) mnogo dopala. Na prvi pogled. I sad je redovan gost. Na nesreću, imao sam priliku da ga samo jednom na kratko sretnem, te razmijenim nekoliko riječi i mišljenja sam da bi pun pogodak bio intervju sa Timurom. Ali, šta je - tu je. Gospodin Plavinski je trenutno na turističkom proputovanju kroz Siriju, gdje ujedno objašnjava lokalnom življu kako je započeo rat u našoj državi, šta smo dobili dolaskom demokratije i kako treba pucati čvoke teroristima i ostaloj plaćeničkoj bagri. Inače, Timur je po zanimanju mašinovođa. Putuje vozom sa  jednog kraja Planete na drugi. Tačnije, sa jednog kraja Rusije na drugi. Ali to ti je isto. U slobodno vrijeme obilazi Čečeniju, Ingušetiju, Siriju i ostala egzotična mjesta koja Ameri proglase za svoje interesne zone.

Kad su omladinci onomad skupljali paketiće za djecu, Timur je dao najviše love. Sram vas bilo, većino lokalnih privrednika i direktora! Kad je Omladinski pokret apelovao na donacije finansijkih sredstava, Timur je, opet, bio među prvima. Sram te bilo Goci!

Kad su se tražili prijedlozi za mural, Timur je nabrzaka suvom olovkom našvrljao skicu koja na najljepši mogući način oslikava sveukupnost naše turističke ponude i istorijskih znamenitosti. Kad svraća u goste, nikad ne dođe mašućih šaka. Druželjubiv je, otvoren i srdačan. Obožava našu rakiju. Autentična slovenska duša.

E sad, zašto se ja baš večeras odlučih na pisanje teksta posvećenog Timuru Plavinskom... Brate, lik je ladno izdvojio dva minuta u predahu od rafalne paljbe i u nekoj razrušenoj kući sa predgrađa Damaska na zidu napisao FOČA, slikao se i poslao nam fotku. Pa jebote, koji je to CAR! Ako pretpostavimo da je on lično oslobodio tu kuću od neoliberalnog kapitalizma, da je svojom čizmom obilježio slobodnu svjetsku teritoriju i svojom rukom ispisao ime našeg grada na tom, u ovom momentu, najbitnijem mjestu u Vaseljeni - najmanje što možemo da uradimo za ovog hrabrog i fenomenalnog čovjeka je da ga oženimo Fočankom, poklonimo mu petosoban stan u novoj Gocijevoj zgradi koja se zida u Donjem Polju, proglasimo počasnim građaninom i doživotnim komandirom policijske stanice! A ako ništa od toga, dajte mu bar neku od počasnih plaketa koje Skupština opštine dodjeljuje za Novu Godinu. Zaslužio je.

Autor: Haver

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:25

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 107 gostiju i nema prijavljenih članova