FOČANSKA NOVA GODINA - LEKCIJE IZ LOKAL PATRIOTIZMA

Šizofrenija slavljenja dvije različite Nove godine je obilježje većine malih državica nastalih raspadom bivše Jugoslavije, pa tako i našeg malog mjesta. Trenutno obilježavamo Međunarodnu novu godinu, Srpsku novu godinu, Hidžru, Kinesku (u Foči, treća po zastupljenosti praznovanja), Etiopsku, Ugostiteljsku i ko zna koju sve ne. Što smo više sjebani, više se ljubimo u ponoć. Logično, napaćenim dušama poljupci su ko bokvica na ranu. Ako ih pomiješamo sa vinom, dobijemo rješenje za sve probleme. Kratkotrajno, ali ko te pita. Bolje i trenutni privid, nego ništa.
 
Elem, da ne mlatim puno o teškim i filozofskim temama, svakako ste primjetili da svojim bližnjima dva puta čestitamo Novu godinu. O kej, ukoliko bi ona "Međunarodna" trajala 14 dana, takav vid proslavljanja bi imao smisla. Slijedeći tu logiku, "Srpska" nova godina traje od 14. januara do 31. decembra. I to je to. Dvije godine u okviru 365 dana. Malo bi jednostavnije sve izgledalo da su te dvije svetkovine ravnomjerno raspoređene u okviru ovih 365 dana, ali šta je tu je. Da traju, recimo, po 182 i po dana. Što da ne?
Tada bi se i crkveni kalendari morali mijenjati, a svi oni Sveci i crvena slova bi se morali nagurati u 14 dana međunarodne, pa onda opet u ovo što preostane, pa sve tako ukrug. Pa dobro, nije ni to loše. U onih dvije hefte se izredaš po Slavama, svaki dan neradni, milina Božija. Skupština opštine dva puta glasa za Budžet, Omladinski pokret se nakupi keša, ludilo.
Dva vatrometa već postoje, tu se ne bi mijenjalo ništa.
 
Ipak, ovakvo gledanje na ukupnu problematiku novogodišnjeg ludila znači da sam ja 19. juna PROŠLE godine ("prošla" je trenutno najpravilniji izraz u kompletnoj konfuziji koju sam prouzrokovao analizom) napunio čitavih 64 godine! Nikad u životu! Alo ba, ko je ovde lud?! Mislim, jesam ja pomalo izbeharo kroz kosu, pažljivi posmatrač bi mi primjetio i pokoju boru, ali ŠEZDESET ČETIRI GODINE, "mnogo je to kume"! Uduplajte i vi svoje godine, slobodno. Neće da boli. Tačnije, malo će da boli... 
Ne ide brate. Ne pije vodu, što bi se moderno reklo.
 
Pa šta nam je činiti? A? Evo kako postupiti... Na prvoj narednoj sjednici, Skupština opštine Foča bi trebalo da donese Odluku o proslavljanju Fočanske nove godine. Tom Odlukom bi se propisalo da će narod na referendumu odrediti datum praznovanja (19. juna, najjače bi bilo) i od njenog stupanja na snagu bismo bili lišeni svih logičkih nedoumica oko dvostrukog čestitavanja jedne te iste Nove godine, odnosno ne bismo se mučili uz gore pomenutu analizu i gusto raspoređene Svece. Ovako ispadamo budale. Doktor Jovanović odmahuje rukom kad skonta da i on sam dva puta slavi jedno te isto.
 
Inače, šalim se ja, dvije nove godine su do jaja stvar, NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE. Odoh sutra na Planinarski da se napijem, zaboli me ona stvar ima li to smisla ili ne i, na kraju krajeva, smisao života i jeste u zezanju. 
Srećna Nova godina, sve najbolje, mva mva mva :-* :-* :-*
 
Autor: Haver
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas161
Juče844
Ove sedmice3659
Ovog mjeseca9393
Ukupno1281622
nedelja, 17 decembar 2017 07:26

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 127 gostiju i nema prijavljenih članova