ŠEST DECENIJA PREDANOG RADA MUZEJA STARA HERCEGOVINA

Foča - Muzej "Stara Hercegovina", koji u posljednje vrijeme bilježi rekordne posjete, u ovoj godini akcenat stavlja na pripreme za proslavu šest decenija postojanja koju će obilježiti u narednoj godini.

Kroz četiri stalne postavke Muzej najbolje svjedoči o ovom kraju Srpske, istoriji, običajima, imenima, potkrepljujući sve sačuvanim fotografijama i predmetima. Postavke "Foča u prošlosti", "Etnografska postavka", "Bitka na Sutjesci" i "110 dana fočanske republike" privlače sve veću pažnju javnosti. Na godišnjem nivou ostvare i po 2.000 posjeta.

- U prosjeku oko 100 do 150 posjetilaca imamo mjesečno. Najviše je bilo učenika iz osnovnih i srednjih škola u Foči, a od stranih gostiju imali smo brojne posjetioce iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske. Prije nekih mjesec i po imali smo grupnu posjetu turista iz Češke, a takođe i jedan novinar iz SAD nedavno je posjetio naš muzej, jer on ima namjeru da napiše knjigu o dešavanjima na ovim prostorima prije i poslije rata - rekla je direktor Muzeja Branka Dragičević.

Sačuvano muzejsko blago omogućava posjetiocima da dožive i prožive jedan trenutak davne prošlosti fočanskog kraja, od turskog, austrougarskog, do perioda svjetskih ratova i novijeg doba. Dragičevićeva dodaje da posjetioce najviše impresionira istorijski period NOB-a, a da ih iznenade bogata fočanska prošlost i kultura.

- Ove starije koji se još sjećaju perioda bivše Jugoslavije najviše privlači naša postavka iz perioda NOB-a, nešto mlađe najviše interesuje "Etnografska postavka", a ljude sa strane najviše interesuje postavka "Foča kroz vijekove", jer je tu najviše prikazan razvoj grada, od njegovog nastanka pa sve do danas - istakla je Dragičevićeva.

Sa postavkom "Bitka na Sutjesci" Muzej je u prošloj godini obišao nekoliko muzejskih ustanova širom ovog kraja i regije, a među najznačajnijima je gostovanje u Muzeju u Jablanici prilikom obilježavanja 71. godišnjice bitke na Neretvi.

Ugostili su i brojne izložbe domaćih autora, ali i izložbe iz svih krajeva Srpske i Srbije. Slične aktivnosti nastavljaju i tokom ove godine u kojoj će se, prije svega, pripremati za obilježavanje 60 godina Muzeja, koje se navršavaju naredne godine, ističe Dragičevićeva.

- U ovoj godini nastojaćemo da pripremimo još neku od naših izložbi, a ono što nam je prioritet je da se pripremamo za proslavu velikog jubileja - istakla je Dragičevićeva.

Brojnim aktivnostima Muzej "Stara Hercegovina" učestvuje u bogaćenju kulturnog života u gradu. Djelatnost nastavljaju sa željom da u budućnosti budu i nosilac kulturnog turizma Foče.

Nekad hotel, danas muzej
Na mjestu gdje je sada Muzej "Stara Hercegovina" nekada je bio hotel "Gerstl". Sagrađen je u austrougarskom periodu 1906. godine, a njegovi vlasnici bili su bračni par Samuel i Karolina Gerstl. Hotel je imao 24 sobe, a srušen je 1944. godine. Hotel "Vučevo" sagrađen je na istom mjestu, a 1956. godine adaptiran u muzej. U etnografskoj postavci muzej čuva posudu u koju se stavljao žar i to je nekada bilo jedino grejno tijelo soba hotela "Gerstl".

 

Izvor: Glas Srpske

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas147
Juče465
Ove sedmice612
Ovog mjeseca11515
Ukupno1301205
utorak, 23 januar 2018 07:03

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 20 gostiju i nema prijavljenih članova