OTVORENA IZLOŽBA SLIKA

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine sinoć je otvorena izložba slika likovne sekcije „Art in medias res“ Srednjoškolskog centra iz Foče, koja je privukla veliku pažnju građana. Mladi slikari koji usavršavaju svoj umjetnički talenat u srednjoškolskoj sekciji predstavili su se posjetiocima sa 24 slike rađene u tehnici ulje na platnu.

Direktorica Muzeja Stare Hercegovine Branka Dragičević kazala je da je izložba upriličena povodom Majskih dana kulture, te da je postala tradicija da svake godine krajem maja mjeseca mladi talenti iz Foče organizuju izložbu slika u galeriji Muzeja.

“Naši srednjoškolci nas svake godine obraduju sa novim radovima. Po izloženim slikama možete vidjeti koliko su oni ustvari talentovani, s obzirom da je ovo do sada najmlađa postava ove sekcije”, naglasila je Dragičevićeva.

Koordinator za rad sa Savjetom učenika Srednjoškolskog centra Nevena Bojat istakla je da likovna sekcija okuplja dvadesetak članova, većinom učenika prvih i drugih razreda srednje škole, kao i dva učenika devetog razreda osnovne škole.

“Ova sekcija je ove godine najmlađa. Starije generacije odlaze na fakultet, tako da smo ove godine imali baš veliku smjenu generacija i ovo su većini članova prve izložbe slika”, kazala je Bojatova. Ona je istakla da se sekcija može pohvaliti veliki brojem kolektivnih izložbi u RS i Srbiji, te da su SŠC i Savjet učenika dali veliki doprinos njihovom radu.

“Savjet učenika je svojim projektima koje je aplicirao kod raznih nevladinih organizacija uspio da obezbijedi 15 štafelaja, slikarska platna, uljane boje, kistove i ostalo. Bilo bi dobro kad bi još našli takvih podrški u vidu materijala i opreme koja bi im omogućila što bolji rad”, poručila je Bojatova.

Članovi likovne grupe najviše za svoj uspjeh duguju profesoru likovnog vaspitanja Ranku Kovaču koji im pomaže u njihovom usavršavanju. Bosa Drakul, učenica drugog razreda opšteg smjera Gimnazije, izrazila je zahvalnost mentoru kod koga od 2013. godine pohađa osnove slikanja.

“Uglavnom radimo slike uljanim bojama i od akrila, a ovde smo izložili razne kompozicije, od impresionizma, realizma, apstrakcije i fantazije do kompozicija mrtve prirode i pejzaža”, navodi Drakulova.

Maturant Milan Kujundžić odlučio je da nakon završene srednje škole krene stopama članova ove likovne sekcije koji su sada akademski slikari i profesori likovne umjetnosti.

“Idem u sekciju tri godine, a sada planiram da upišem Likovnu akademiju u Trebinju, u tome vidim svoju budućnost”, ističe Kujundžić.

Izložba će u galeriji Muzeja biti otvorena narednih sedam dana.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas147
Juče465
Ove sedmice612
Ovog mjeseca11515
Ukupno1301205
utorak, 23 januar 2018 07:02

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 19 gostiju i nema prijavljenih članova