„Žanka“ otvara pozorišnu sezonu u Foči

Predstavom „Žanka“ Narodnog pozorišta iz Užica koja će se odigrati u srijedu, 7. oktobra, otvara se jesenja repertoarska sezona Gradskog narodnog pozorišta u Foči.

Priču o velikoj srpskoj glumici Žanki Stokić  po tekstu Miodraga Ilića i dramaturgiji Dragane Bošković, na scenu je postavila rediteljka Andrea Ada Lazić, a naslovnu ulogu tumači Divna Marić. Kao što tekst predviđa, pet muških uloga igraju dva glumca: Vahidin Prelić i Slobodan Ljubičić. Predstava je iz novije produkcije užičkog pozorišta i za kratko vrijeme je zbog svoje vrijednosti i kvaliteta dobila mjesto u arhivi Radio televizije Srbije gdje kao snimljena predstava čeka termin za TV prikazivanje.

Komad se bavi biografskim podacima legendarne Žanke Stokić (1887-1947) koja je četiri decenije živjela za pozorište i vladala scenom i publikom, a onda od komunističkih vlasti osuđena na osam godina gubljenja nacionalne časti zato što je igrala tokom njemačke okupacije. Posthumno je rehabilitovana u Srbiji.Daleko od pozornice koja je bila cio njen život, Žanka u košmarima predsmrtne noći  priziva uspomene pokušavajući da izmjeri svoja sagrešenja u momentu kada je dobila poziv da se vrati u pozorište.

Mit o nesumnjivoj glumačkoj veličini Žanke Stokić traje bezmalo sedam decenija od njene smrti. Ova scenska heriona obilježila je likom i djelom sve scene naših prostora zbog čega je postala simbol pozorišne igre. Njeno ime su kroz nagrade ponijele najveće srpske glumice.

Predstava počinje u 19 časova. Ulaznice po cijeni od tri KM prodaju se svakog radnog rada do 15 časova i sat vremena prije početka predstave.

Izvor: Pozorište Foča

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas356
Juče535
Ove sedmice2439
Ovog mjeseca8173
Ukupno1280402
petak, 15 decembar 2017 15:03

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 66 gostiju i nema prijavljenih članova