Maestralna „Žanka“ oduševila publiku

 

zanka1

Publika Gradskog narodnog pozorišta u Foči sinoć je brojnim aplauzima pozdravila glumce Narodnog pozorišta Užice koji su maestralno izveli vrlo emotivnu predstavu „Žanka“, rađenu po tekstu Miodraga Ilića a u režiji Andree Ade Lazić.
U zahtjevnoj i teškoj ulozi najveće srpske glumice Žanke Stokić briljirala je Divna Marić. Osim nje u predstavi su igrali prvak drame Slobodan Ljubičić u ulozi dugogodišnjeg Žankinog prijatelja i obožavatelja Simeona Tošića i u ulozi Branislava Nušića, i iskusni Vahidin Prelić koji je igrao čak tri uloge.
U drami koja prikazuje poslednji dan života velike Žanke Stokić, glumica svodi račune sama sa sobom i oprašta se od svojih ljubavi, ali i slavi najveću od njih – pozorište.
„Želja mi je bila da Žanku, koja je bila kult u svoje vreme, predstavim kao jednu vrlo krhku i ranjivu ženu koja je prošla sve golgote, koja je umela i da pati i da voli, ali je na kraju ipak skončala sama“, kaže glumica Divna Marić. Dodaje da je predstava o Žanki uvijek aktuelna jer je ona sinonim veličine i istovremeno sinonim kako umjetnik strada kada je u rukama vlasti i kada režim uđe u sfere kulture i umjetnosti.

zanka2
Slobodan Ljubičić naglašava da je bio izazov igrati po tekstu koji je sjajno napisan i ujedno jedan od rijetkih tekstova koji je posvećen velikoj srpskoj glumici.
„Igrao sam gospodina Tošića koji je zaista bio zaljubljen u Žanku i koji je prvi put posle toliko godina pokušao zaprositi ali je ona to odbila jer se njih dvoje nikad ne bi složili u bračnom životu kao u onom koji su vodili dok je ona mislila da su samo prijatelji. Naravno, posle toga ući u lik još jednog velikana – Branislava Nušića, nije bilo mnogo teško jer smo to uradili na jedan najjednostavniji način koji je najpribližniji publici koja to gleda. Mislim da je večeras to uspelo i da mislim da je cela predstava uspela“, naveo je Ljubičić.

zanka3
Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić pozvao je sve ljubitelje pozorišta da dođu u Gradsko pozorište jer je izvođenje užičkih glumaca umjetnost koju treba doživjeti.
„Ova gluma i predstava bili su veliki doživljaj, i ovo je dokaz koliko je izraslo Narodno pozorište u Užicu sa kojim mi imamo veoma dobru saradnju i sa kojima ćemo ubuduće sarađivati i našim građanima ponuditi niz predstava koje će moći da gledaju“, poručio je Mašić.

Izvor: Muzej Stare Hercegovine

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas354
Juče535
Ove sedmice2437
Ovog mjeseca8171
Ukupno1280400
petak, 15 decembar 2017 14:58

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 52 gostiju i nema prijavljenih članova