Poslije pola vijeka kultura pod novim krovom

Poslije pola vijeka kultura pod novim krovom

Radovi na sanaciji krova Muzeja Stare Hercegovine završeni su juče. Sredstva za radove u iznosu od 30.000 maraka  obezbijedio je Savjet ministara BiH iz budžetske rezerve.

Fočanski muzej dugo godina pratili su problemi prokišnjavanja zbog oštećenog i dotrajalog krovnog pokrivača. Nakon gotovo pet decenija, ova ustanova koja je od velikog značaja za naš grad, dobila je novi krov, čime je riješen dugogodišnji problem prokišnjavanja objekta.

Na tenderu, radovi su povjereni preduzeću Srbinjeputevi, zbog najpovoljnije ponude. Šef građevinske operative ovog preduzeća Goran Đuković ističe da su radovi počeli 21. oktobra i da su završeni u predviđenom roku, te da nisu ometali rad ustanove. „Urađena je kompletna zamjena krovnog pokrivača, jer je rebrasti azbestni pokrivač bio u veoma lošem stanju, na pojedinim mjestima bio je u fazi raspadanja. Taj krovni pokrivač je zamjenjen, stavljen je novi od crijepa, zamjenjena je letva na kompletnom krovu, kompletno su zamjenjeni vertikalni i horizontalni oluci, uvodne lajsne i izvršena je sanacija kompletne drvene potkovice, sa odgovarajućom zaštitom za drvo“, kaže Đuković.

muzej-2

Krov Muzeja Stare Hercegovine odavno je bio sazreo za rekonstrukciju. Ovim radovima spriječeno je propadanje zgrade i muzejskih eksponata, kaže direktor ove ustanove Branka Dragičević, koja se nada da će zgrada Muzeja do naredne godine, kada se obilježava šest decenija postojanja ove ustanove, dobiti potpuno novi izgled: „Dosta godina u ovu zgradu nije ništa ulagano, tako da je ova rekonstrukcija krova nama dobro došla, jer smo konačno spriječili od propadanja izložbene postavke i predmete u depoima. Nadamo se da ćemo u narednom periodu kroz projekte i uz pomoć opštine obnoviti fasadu i promjeniti stolariju, kako bi sa novim izgledom dočekali naš jubilej koji obilježavamo sljedeće godine“, kaže Dragičevićeva.

Muzej u Foči osnovan je 1956. godine i nalazi se na mjestu austrougarskog hotela “Gerstl”, izgrađenog 1906. godine, a porušenog u savezničkom bombardovanju u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata je na istom mjestu izgrađen hotel “Vučevo”, koji je kasnije adaptiran za potrebe muzejske djelatnosti.

muzej-3

Muzej ima četiri stalne postavke – Foča u prošlosti, etnografska postavka, fočanski period NOB-a i Bitka na Sutjesci, za kojima vlada veliko interesovanje.

U ovoj godini, u fočanskom muzeju zabilježeno je tri hiljade posjeta, uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i drugih evropskih država.

Izvor: Radio Foča

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas356
Juče535
Ove sedmice2439
Ovog mjeseca8173
Ukupno1280402
petak, 15 decembar 2017 15:01

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 63 gostiju i nema prijavljenih članova