KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE NACIONALNOG PARKA SUTJESKA (II DIO)

CRKVA USPENJA BOGORODICE U POPIMA

 

Crkva Uspenja Bogorodice u selu Popima podignuta je ili obnovljena 1834. godine. Prema legendi, podigao je Mehmed – paša Kukavica, poturčenjak sa ovih prostora, koga su 1752. godine poslali iz Carigrada u Bosnu da uvede red među lokalnim moćnicima.

Crkva posjeduje carske dveri iz 17-18. vijeka sa duboreznim okvirom, Bogorodičinu ikonu koja je kritski rad iz 17-18. vijeka, kao i ikonu svetog Nikole, rad srpskog slikara iz 19. vijeka. U crkvi se takođe nalaze i ikone slikane na staklu, iz prvih decenija 19. vijeka, slične onima iz stare pravoslavne crkve u Mostaru.

S obzirom da postoje osnovane predpostavke da je sadašnja crkva podignuta na mjestu starijeg kultnog objekta, može se zaključiti da je ovaj hram značajno svjedočanstvo o srednjovijekovnoj prošlosti ovog dijela Podrinja.

Upisana je na Preliminarnu listu nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, pa u skladu sa zakonom uživa najviši stepen zaštite.

 

 

SREDNJOVIJEKOVNI UTVRĐENI GRAD TOĐEVAC

 

Tođevac predstavlja jedno od najznačajnijih utvrđenih uporišta moćnih feudalnih gospodara Kosača, izuzetno važno svjedočanstvo iz prošlosti cijele srednjovijekovne bosanske države. Izgrađen je na stijeni Gradina, na samom ulazu u klanac rječice Hrčavke.

Tvrđava je građena u tri nivoa, u vidu stepenasto povezanih platformi. Kula pravougaone osnove branila je grad sa istoka, a na zapadnoj litici je bila izdvojena polukružna kula.

Grad se prvi put pominje 1398. godine, tako da njegov nastanak najvjerovatnije treba datirati u rani 14. vijek.

U gradu su sačuvane tri kamene stolice uklesane u stijenu. Vremenom su izgubile dosta od svoje prvobitne forme, ali se autentični oblici i dalje mogu razaznati.

Upisan je na Preliminarnu listu nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini i kao takav, prema zakonu uživa najviši stepen zaštite.

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas147
Juče465
Ove sedmice612
Ovog mjeseca11515
Ukupno1301205
utorak, 23 januar 2018 07:02

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 16 gostiju i nema prijavljenih članova