TAMNA STRANA MJESECA - LEKCIJE IZ OBLASTI MUZIKE (V DIO)

Pisati o muzici Nick Cave-a u sitne sate nije baš najpametnija stvar koju možeš da radiš naročito ako si upoznat sa opusom dotičnog gospodina koji uvijek izgleda kao da je došao sa sahrane svojih najmilijih. Australijski muzičar, kantautor, književnik, scenarist i povremeno glumac. Najpoznatiji je po svom radu u rock skupini Nick Cave and the Bad Seeds i po fascinaciji američkom muzikom i njenim korijenima. Prati ga reputacija, koju odbacuje, da izvodi mračne, turobne pjesme koje neki slušatelji smatraju depresivnima. Rođen u mjestu Warracknabeal u Australiji, 22. septembra 1957.

Još u ranoj mladosti napustio je studij slikarstva i posvetio se muzici, sarađivao sa Rowlandom Howardom, upoznao Anitu Lane, djevojku koja mu je slomila srce, djevojku sa kojom je napisao fantastičnu “From her to eternity” najpoznatiju po iskorištenosti u kultnom Wendersovom “Nebu nad Berlinom” i onom vapaju sa dna: “Sada ću vam ispričati priču o djevojci…”, iselio se iz Berlina neposredno pred rušenje zida, smuvao P.J. Harwey, smuvao Kylie Minogue (na čemu mu svi zavidimo)…vjerovatno se u ovaj biografski niz na svakom mogućem mjestu može utkati i zavisnost od alkohola i opijata sa kojom se posle punih 20 giodina uhvatio u koštac i pobijedio je, ali to nije ono o čemu želim da pišem.
Ono o čemu želim da pišem je jedan od najboljih albuma ikada snimljenih, Caveov jedanaesti po redu (a kao da je trinaesti) – “No more shall we part”.
Odakle god da kreneš da ga slušaš nedostaju prave riječi da opišu famu koja se stvara u svakom tonu ovog master-piece-a, način na koji pristupiš slušanju ovog albuma nametnuće se sam, definitivno ga nećeš koristiti kao podlogu za spremanje “Betona i prefabrikovanih elemenata”, već ćeš u tami sobe dok te stiže melanholija i prošlost ući u predsoblje bluesa i mraka koji odiše svakom numerom, što uopšte ne ometa čovjeka koji posjeduje srce i uši da shvati da je pred njim muzika uzvišene vrijednosti. Izdvajati bilo koju pjesmu iz ove cjeline ravno je blasfemiji prvog stepena ili citiranja Darvinovog “Porijekla vrsta” na regionalnom takmičenju iz vjeronauke. Može se samo govoriti o naslovima koje su u ovom ili onom trenutku doprle dublje u srce i tamo okinule neki dug ton koji i dan danas odjekuje istim intenzitetom. Ovaj album slušam u svim prilikama, a naročito neprilikama, uvijek isti, a na svako sledeće slušanje drugačiji potvržuje Fjodorovu izuzetnu repliku “kako je bolje pročitati pet puta remek-djelo, nego pet loših knjiga”, takođe se ne kosi ni sa onom da će “ljepota spasiti svijet “,
naprotiv…

Autor: Nemanja

 

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas354
Juče535
Ove sedmice2437
Ovog mjeseca8171
Ukupno1280400
petak, 15 decembar 2017 14:57

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 51 gostiju i nema prijavljenih članova