Stipendista ruske Vlade sa monodramom pred sugrađanima

 

Mladen Kokosar

Stipendista ruskog Ministarstva obrazovanja i nauke Mladen Kokošar iz Foče, koji je na magistarskim studijama režije u Sankt Peterburgu, predstaviće se svojim sugrađanima monodramom „Serasker“, napisanoj po motivima romana Iva Andrića „Omer paša Latas“.

Kokošar je dipolmirao komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu na Palama, a obrazovanje je nastavio u Rusiji, gdje uči režiju za festivale, pozorišta i praznike. Tekst za monodramu, koju će izvesti peti put, napisao je njegov profesor sa Filozofskog fakulteta Branko Brđanin Bajović.

„ Tu je najviše teksta Iva Andrića, koji je rekao da je Bosna zemlja mržnje i straha, što je duboko ukorijenjeno u predstavu koju ću izvesti. Ona mržnja i strah koji se protežu kroz bosanskog čovjeka- i srpskog i muslimanskog, i to je centralna tema monodrame, koja je i komedija i tragedija“, priča Kokošar. On objašnjava da je komedija ove monodrame u svakodnevnom kretanju bosanskog čovjeka kroz život i njegovim odnosima sa drugim ljudima.

14012147_10208225022076064_1709708661_n

„ Tragedija je u onom unutrašnjem sagorijevanju njegovih strahova, ljubavi, mržnji i preživljavanja“, navodi Kokošar. Za studiranje u Rusiji kaže da se ne može porediti sa ovdašnjim, jer su potpuno različiti obrazovni profili. „Rusija nosi dva kulturna podneblja- Istoka i Zapada. Oni se tu negdje miješaju i u toj smjesi kulture Istoka i Zapada, nalazi se ruska kultura i umjetnost, koja je rastrgana na tom polju i ta rastrganost je čini originalnom“, objašnjava Kokošar.

Ističe da je pravoslavlje ogledalo pred koje staje svaki ruski čovjek, te da su Rusi, kada je u pitanju sistem obrazovanja, veoma disciplinovan narod.

„Moraš da prođeš kroz veoma okoštali sistem. Taj sistem, taj ruski egocentrizam može se reći da s jedne strane ima veoma velike mane, a s druge strane je pozitivan i najbliži je bosanskom čovjeku, tako da su to neke dodirne tačke koje se spajaju ne samo sa bosanskim, nego sa evropskim čovjekom“. Kokošar kaže da upravo o tom egocentrizmu, ali i intuiciji bosanskog čovjeka govori u predstavi.

„Taj egocentrizam je proistekao iz straha. Ivo Andriće je o tome govorio- da je strah nusprodukt mržnje, a egocentrizam je nusproizvod straha i to su dodirne tačke gdje se spajaju svi narodi“, zaključio je Kokošar.

Monodrama „Serasker“ biće izvedena u Gradskom pozorištu u Foči u nedjelju, 14. avgusta, od 19.00 časova.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas357
Juče535
Ove sedmice2440
Ovog mjeseca8174
Ukupno1280403
petak, 15 decembar 2017 15:04

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 68 gostiju i nema prijavljenih članova