Umjetnici obnavljaju Muzej

Umjetnici obnavljaju Muzej

Prva aukcijska izložba umjetničkih slika i grafika čiji prihodi su namijenjeni obnovi Muzeja “Stara Hercegovina” otvorena je sinoć u Galeriji ove ustanove. Šesnaest umjetnika iz Kanade, Norveške, Srbije, BiH i RS, poklonilo je 19 odabranih radova u cilju prodaje i prikupljanja sredstava za renoviranje unutrašnjosti zgrade Muzeja.

izlozba-aukcija-5

Početna cijena poklonjenih slika  upola je manja od procijenjene galerijske vrijednosti i kreće se od 60 do 500 maraka. Četiri slike, čiji su autori Zoran Suvajac Zograf, Drago Ivanović, Njegoš Miletić i Brane Ikonić, već su prve večeri postale predmet aukcije, koja će trajati do 31.oktobra. Svi radovi koji ne budu prodati tokom aukcije, biće izloženi na trajnoj prodaji u suvenirnici Muzeja, i prodavaće se po galerijskoj vrijednosti.

Ovom plemenitom akcijom na najbolji način doprinosi se obnovi ustanova kulture, smatraju posjetioci izložbe:

-Ovo je fonomenalna zamisao i odličan povod da se gradu pruže kulturni sadržaji, ali i da se na jedinstven način pomogne muzeju, ukoliko bude dobar odziv građana, a ja se nadam da hoće-smatra Slađana Popović, jedna od posjetilaca.

Akcija je pokrenuta na prijedlog slikara Danila Ivanovića porijeklom iz Foče, koji živi i stvara u Norveškoj, a čijim stopama su krenuli brojni lokalni i drugi slikari, članovi fočanskog Udruženja likovnih umjetnika “Ton”, koji su prepoznali važnost rada muzejskih institucija. Među njima i Drago Ivanović sa Pala, član Udruženja “Ton”.

-Uglavnom su to klasične tehnike ulje na platnu, akrilik na platnu, grafike, akvarel. Zadovoljstvo nam svima pričinjava naš skroman doprinos za renoviranje muzeja-rekao je Ivanović.

izlozba-aukcija-2

Muzej “Stara Hercegovina”, koji u posljednje vrijeme bilježi rekordne posjete, u ovoj godini različitim sadržajima obilježava šest decenija postojanja. U godini jubileja dobio je novi izgled, zamijenjena je stolarija, krov i uređena fasada, što su, ujedno, i prvi infrastrukturni radovi od osnivanja. Obnovu je finansirao Savjet ministarar BiH i opština Foča, iz koje stiže uvjerenje da se na ovome neće stati, te da je sljedeći korak rješevanje sistema grijanja u jedinoj ustanovi kulture na području regije.

-Ovdje je riječ zapravo o prostoru kulture u kojem su smješteni tri ustanove, Muzej koji je regionalnog karaktera, Srpska centralna biblioteka “Prosvjeta”, takođe regionalnog karaktera, i lokalno pozorište. Sve ove ustanove su u zgradi koja nema sistem centralnog grijanja, i zbog toga ćemo nastojati da zajednički konkurišemo na sve projekte, a očekujemo i pomoć nadležnih ministarstava, kako bismo riješili i taj problem-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

4-1

Među umjetnicima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji našao se i Đuro Lubarda, sinovac jednog od najvećih srpskih slikara 20.vijeka, Petra Lubarde,  Zoran Suvajac Zograf, Vladimir Milanović, Novica Krunić, Radmil Kovačević, Brane Ikonić, Drago Ivanović, Aleksandar Krunić, Bojan Vidović, Radmilo Marić, Ana Ćosović, Ranko Kovač, Njegoš Miletić, Milena Đuković, Milijanko Miholjčić i inicijator,  Danilo Ivanović.

Izvor: Radio Foča

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas356
Juče535
Ove sedmice2439
Ovog mjeseca8173
Ukupno1280402
petak, 15 decembar 2017 15:01

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 62 gostiju i nema prijavljenih članova