U MUZEJU OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O RADU KK IKAR IZ GORNJEG MILANOVCA

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine sinoć je otvorena izložba fotografija „Pružimo im ruku“, kojom je poslije šest godina rada sa djecom sa posebnim potrebama predstavljen rad Košarkaškog kluba „IKAR“ iz Gornjeg Milanovca.

Izložba KK Ikar

Izložbu čini foto dokumentacija košarkaške grupe koju čine većinom djeca ometena u mentalnom razvoju, autora Saše Savovića, fotografa Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Otvarajući ovu izložbu, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić izjavio je da nije bilo ljepše i prigodnije prilike da se njihov Muzej kao društveno odgovorna ustanova i fotograf uključe u ovaj human projekat grupe entuzijasta okupljenih u jednom klubu, te da je projekat pored Gornjem Milanovca, jednako vezan i za Foču zahvaljujući Predragu Begenišiću, koji je i pokrenuo priču o IKAR-u.

„Za dvanaest godina koliko radim u Muzeju ništa nije bilo potresnije od otvaranja ove izložbe pre 45 dana kod nas u Gornjem Milanovcu, kada su došli naši mladi šampioni, oni koji mogu da se pogledaju na fotografijama, jer smo vidjeli kakav je život i kakve zamke, zapravo, sa sobom nosi, i koliko si sa druge strane počastvovan i srećan kada možeš nešto da pružiš takvim osobama i njihovim roditeljima“, naglasio je Marušić.

Muzej Foča izložba kk ikar

Sa ovom djecom volonterski radi košarkaški trener porijeklom iz Foče, Predrag Begenišić, koji je okupio još petoro ljudi čija su zanimanja vezana za rad sa djecom sa posebnim potrebama.

„Mi smo počeli košarku da primjenjujemo kao sredstvo, a ne kao cilj, jer smo počeli da radimo na motoričkim vrijednostima kod te dece i da ih poboljšavamo“, ističe Begenišić, te dodaje da su nakon šest godina predanog rada u tome i uspjeli, o čemu govori i njegova knjiga “Metodika treniranja djece sa posebnim potrebama u KK IKAR“, koju su u Narodnoj biblioteci Srbije i Zavodu za zaštitu intelektualne svojine ocijenili kao jedinstvenu po svom sadržaju.

„Poslije šest godina velikog truda i rada djeca okupljena u klubu vode loptu i lijevom i desnom rukom, i šutiraju na koš, a na prvom treningu lopta im je propadala kroz ruke ukoliko su im bile previše raširene, ili se odbijala ako su bile previše skupljene“, naveo je Begenišić.

Posjetiocima izložbe prezentovan je i kratki film koji svjedoči o treningu u KK IKAR, uz najavu da će 24. novembra u Galeriji RTS-a u Beogradu biti održana humanitarna aukcija umjetničkih slika u koju se uključio i lokalni slikar Radmilo Marić.

Izložba će u Muzeju Stare Hercegovine biti otvorena do 5. novembra.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas360
Juče535
Ove sedmice2443
Ovog mjeseca8177
Ukupno1280406
petak, 15 decembar 2017 15:06

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 74 gostiju i nema prijavljenih članova