PREPORUČUJEMO KNJIGU (V DIO)

Svima onima koji još nisu pročitali knjigu "SRBIJA (ILI ZAGORJE. STARA SRBSKA PREZIMENA, SEOBE...)" našeg istraživača Petra Aškrabe Zagorskog preporučujemo da obavezno iščitaju kao osnovnu literaturu za istorijska proučavanja i utvrđivanje svog porijekla.

Ova obimna studija o porijeklu 50.000 prezimena pisana je iskonskim narodnim srpskim jezikom, tj. jezikom onih vremena o kojima se govori. Autor je istraživanja vršio preko 40 godina da bi uradio ovo djelo na 900 stranica. Prešao je preko milion i dvjesta hiljada kilometara i istražio prostore od Soluna do Alpi (što je približno Zagorska Srbija) da bi napisao ovo kapitalno djelo.

Hrabro, jasno i sažeto, bez suvišnih opisivanja, objektivno (po istorijskim nalazima), predstavljena je tačna istorija ovih prostora do koje je autor došao istraživanjem puteva seoba naših predaka. Tako je na osnovu prezimena autor pronašao seobe, a ne na osnovu seoba pronašao prezimena.

Zagorski na osnovu Ljetopisa popa Dukljanina (pisanom u 12. vijeku) i drugih izvora pronašao kako je srpski kralj Dobroslav (crkveno ime Svetopelek) u 7. vijeku podijelio svoju SRBIJU na PRIMORSKU SRBIJU (MARITIMA) i ZAGORSKU SRBIJU (TRANSMONTANA – planinski dio prostora od Soluna do Alpi). Slabljenjem Zagorske Srbije poslije od nje su nastale: Raška, Bosna, Duklja, Donji Kraji, Usora, Soli, Zahumlje i druge srpske jedinice. Ovdje možete pronaći tačno utvrđene granice ovih navedenih i drugih srpskih jedinica kroz vremena.

Brojne su novine ove studije, a među njima jedne od najvažnijih su tačno utvđena porijekla starih prezimena, odnosno plemena, bratstava Zagorske Srbije (ili Zagorja) od prije 2500 do 600 godina,od kojih je danas preko 50.000 živućih prezimena različitih vjera.

Saznajte ko su vaši preci, ko zna, možda ste i plemićkog porijekla!

Petar Aškraba Zagorski je utvrdio da su iz Zagorske Srbije (u čijem je središtu Kučevo, današnji Kalinovik) porijeklom i pet brata: Ozro, Vaso, Kraso, Hoto i Pipo od kojih je nastalo pet plemena u današnjoj Crnoj Gori. Dakle oni su se odselili, pa se vraćali neki od njihovih potomaka, a danas brojni znaju samo za tu zadnju seobu i pogrešno tvrde da su porijeklom iz Crne Gore.

Autor iznosi i da po svim krajevima Helma (tj. Balkana) ima starih Srba doseljenika iz upravnog dijela Zagorja, jer su srpski vladari, a ponajviše car Dušan, premještali prvake, a i s njima prateće ljude i porodice, na južne srpske udarne granice, kao i zapadne. Herceg Šćepan je takođe jedne prvake namještao kao svoje povjerljive zemljake u Zeti, te prostorima današnje Crne Gore.

Veliki broj Srba pred udarima "Turaka" nagrnuli su na morsku obalu a neki od njih bježali i brodovima preko mora. I jedni i drugi su najčešće poslije porimokatoličeni. 1900. godine na "svehrvatskom katoličkom kongresu" u Zagrebu svi rimokatolici su proglašeni HRVATIMA. Tri godine kasnije slična sudbina zadesila je i ovdašnje poislamljenike kada im je reis-ul-ulema zabranio da slave Đurđevdan. Tako su se i jedni i drugi udaljili od svoga srpskog porijekla.

,,Na prostorima Balkana valja uvidjeti da se bez znanja istinite prošlosti ne može uspješno ići naprijed u budućnost, niti će doći do mira. Mnogi misli da njime počinje i da se njime završava. Kada bi prošlost kazala - mnogi bi zamukli”, kaže autor.

Pored toga šta smo naučili, i kakve nam je sve istine otkrio pisac ove knjige (događaje, seobe, način života, ishrane i odijevanja, vjerovanja, osobine naših predaka...), na šta nas je sve podstakao, da mislimo i otkrivamo, šta smo sve saznali od njega, njegov osobiti način istraživanja nam otvara i pomaže da steknemo nove vidike u istoriju i gradimo naša lična postignuća. To je čitava nauka, a možda i preteča sistema.

 

Sve to saznajemo od Petra Aškrabe Zagorskog koji je učesnik mnogih naučnih skupova i objavljivan u zbornicima. Nagrađivan je više puta za istraživanje o porijeklu porodica, a takođe i kao pjesnik. Autor je 11 knjiga. Posle rata živi i stvara u Foči.

 

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%90%D1%88%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0_%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8

 

 

Autor: Vuk Petrović Aškraba

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas361
Juče535
Ove sedmice2444
Ovog mjeseca8178
Ukupno1280407
petak, 15 decembar 2017 15:07

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 78 gostiju i nema prijavljenih članova