PREPORUČUJEMO KNJIGU (6. DIO)

Za ovaj vikend preporučujemo knjigu Kockar,Fjodora Dostojevskog. Ovo je roman o urvinama kockarske strasti, gdje je detaljno objašnjeno kako se čovjek osjeća kada dobija a kako kada gubi.

Ovo je izvanredno djelo vrhunskog psihologa i poznavaoca čovjekove prirode,gdje je pakao kockarnice opisan sa mnogo žara i strasti,vjerovatno zbog toga što je to i pisac sam proživio,živio je nestabilan život jednog kockara. Roman ima formu ispovjesti glavnog lika Alekseja Ivanoviča koji se nalazi u društvu Rusa u inostranoj banji punoj kockarnica. On je u posjedu dvije strasti: ljubavi i kocke. Ta kockarska strast predstavlja za njega izazov sudbine,on u suštini ne žudi za milionima već ga opija osjećanje rizika. On se stidi kocke, ali ne može nikako da se oslobodi tog poroka,jer ga obuzima želja za igrom i rizikom toliko da je počeo da zaboravlja na svakodnevne sitnice i na ljubav bližnjih. Ni njegova ljubav prema zanosnoj djevojci Polini nije toliko jaka da bi on napustio kocku.
Poruka ove knjige da čovjek treba da ima svoje dostojanstvo,da se čuva svih poroka:kocke,pića,trke za bogatstvom. Pomaže nam da shvatimo da novac ne čini naš život srećnim,da novcem ne možemo da pobijedimo sve i da njime ne možemo kupiti ljubav.

 

Autor: Bojana Simović

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas354
Juče535
Ove sedmice2437
Ovog mjeseca8171
Ukupno1280400
petak, 15 decembar 2017 14:58

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 53 gostiju i nema prijavljenih članova