PREPORUČUJEMO KNJIGU (VII DIO)

Preporučujemo knjigu ,,Rat i mir,, Lava Tolstoja. Po mome mišljenju ovo je jedan od najbolje ikad napisanih romana. Trebali bi svi da pročitamo, jer nam pomaže da razumijemo mnoga druga književna djela i tekstove.


Ovaj roman govori o ljubavi,ratu,miru,sreći,nesreći i ljudima. Radnja je smještena u Rusiji između 1805. i 1812. godine. To je period Napoleonovog ratovanja protiv Rusije. On je bio veliki osvajač i htio je da pokori cijelu Evropu. Knjiga upravo govori o njegovim osvajanjima,ratovima i mirovima.
U centru romana su četiri aristokratske porodice: Bolkonski, Rostovi, Kuragini i Bezuhovi. Opisani su njihovi životi u ratu i miru kao i cjelokupno rusko društvo tokom Napoleonovog razdoblja.
Veći dio knjige zauzimaju načini ratovanja, uzroci rata kao i politička previranja u Evropi.
Knjiga je protkana ljubavnim epizodama lijepe Nataše Rostove, tugom i nesrećom Andreja Bolkonskog, patnjama i nadama ljudi uhvaćenih u mrežu velikih istorijskih događaja.
Ratnim razaranjima životi ovih porodica su trajno promijenjeni.
U djelu je prikazan veliki broj likova i događaja u velikom vremenskom periodu.
Veliki imperator je izgubio rat u Rusiji-čime se potvrdila izreka da se jedna zemlja može okupirati, ali se narod ne može pobijediti.

 

Autor: Bojana Simović

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas354
Juče535
Ove sedmice2437
Ovog mjeseca8171
Ukupno1280400
petak, 15 decembar 2017 14:56

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 46 gostiju i nema prijavljenih članova