PARODIJA NA STUDENTSKI ŽIVOT

Potičem iz jedne sasvim obične porodice - stara mi je finansijski direktor, nema uvrh glave dvije milje platu. Starom penzija duplo manja, no srećom zaradi nešto sa strane od prodaje svojih knjiga (ko kad u nas narod voli više knjigu pročitati no pečenja se najesti). I tako se patimo godinama, a državi ni na kraj pameti da nas malko pogura. Ja već dugi niz godina studiram, a niko me ne pita kako to finansijski izdržavam. Kriza pritisla, a troškovi stižu sa svih strana: treba platiti služavke, baštovane, čistača bazena, putovanja.. – meni za fakulteta ostane mizerija. 

Da nemam nešto stipendija ne bi imao ni za kopiranje knjiga. Naša divna opština se isprsila sa 100 Krepalih Marki mjesečno, tako da imam bar za dopune. Pored nje imam i republičku od 200, i predsjedničku od 400 KM.  I sad svi očekuju da ja od toga preguram čitav mjesec. Pa to mi ne može biti ni za provoda.

Sva sreća te me zvali iz Sarajeva, nude mi njihovu stipendiju od 600 KM samo zato što sam dobar Srbin. Kulturni, fini ljudi, ko bi rekao, imaju obzira, ne znam šta se ovi naši stalno žale na njih. Ko kaže da se ne isplati srbovati.
Potom dođe neki dekica penzioner, kaže imaju stan viška jer su zbrinuli sve penzionere, pa da mi ga PIO prepiše. Tako me uvali u veliku papirologiju, ne misleći na moje obaveze ka fakultetu. Prodao sam taj stančić za 50.000 te sad mogu da odahnem bar godinu dana.
Govore mi da ima i neka Soroš stipendija, koja bi me sigurno izvadila iz bedaka, samo si dužan stalno slati izvještaje u inostranstvo o stanju u državi i okolini. No tu sam odbio, da sam htio toliko da čitam, čitao bi dodatnu literaturu iz ispita.
Vidim neke kolege se snalaze i prodavaju šibicu trave cenera. Lijepo je to što se omladina tako rano uči poljoprivredi i biznisu, samo mi nije jasno ko plaća toliko kad trave ima svuda naokolo i to džabe. U mom selu je čak stoci daju.
Ja srećom imam malo imućniju rodbinu (ulojili se od debelih profesorskih plata) pa ih obilazim jednom mjesečno i sakupljam priloge za moje studiranje kao kakav prosjak. No, dajem vam časnu riječ, da ko god od njih pretekne vratiću mu od penzije.
Opet najviše moram da zahvalim starcima. Bez njihove finansijske inekcije bi gladovao i zasigurno spao ispod 100 kg. Zamislite te bruke, pa koja bi me onda pogledala! Srećom seke se udale pa me pripaze, pošalju po pršutu svome batu da ima šta glocnuti. Curu obično tražim po okolnim selima, ne bi li tako navarao sebi malo kajmaka i koje janje, treba ipak dosta energije za studiranje. Još ako uvedu od iduće godine besplatna pića za sve studente na budžetu, svudje me. 
E jedino da me ko za kola pogura. Znate li vi kako je kada se vozite kao običan pučanin a svi vas gledaju i smiju se? Kako je kada profesor parkira do vas audi A8, a vi se brukate sa A6? A državu se to ne tiče. Daju ti neke bijedne stipendijice, i to iz više puta, dobio sam čukljeve na nogama idući do bankomata – čas ova čas ona stipendija, pa starci, pa dosadna rodbina – smučili su mi se. Ako nećete poslati bar soma odjednom što me patite?
Niko ne razumije patnje nas studenata ni da se zauzme za nas. Ja apelujem na vladu da nas pomogne, inače odoh u Federaciju, oni će znati da me cijene (čuo sam u njih ima i stipendija koja se daje po kilaži – e tu bih tek ostao dobar).
S ovim što dobijam jedva obroke platim. Još i ne znate kako je stalno jesti samo sa roštilja, muči me kiselina u želucu, naduo sam se ko žaba. Plus kad morate svaki put čekati konobara po pola sata za svako jelo tri puta na dan – koje je to tek gubljenje vremena, nije ni čudo što ovoliko studiram. 
I na kraju, kad završiš fakultet (ako te prethodno žgaravica ne ubije), šta te čeka – u najboljem slučaju posao sa platom od jedne milje, koji ćeš dobiti ako imaš sreće nakon dvije olimpijade (kažu 2022. godine će biti u Republici Gornje Polje). Od plate neću moći ni izlaske podmiriti. Od čega stan da kupim? Kako vi mislite da se ja oženim? Čime porodicu da izdržavam? I onda se čudite što nam natalitet opada. Ja samo tražim šansu – za bolji život!!!
 
Vuk Petrović Aškraba
 
 
 
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas147
Juče465
Ove sedmice612
Ovog mjeseca11515
Ukupno1301205
utorak, 23 januar 2018 07:01

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 12 gostiju i nema prijavljenih članova