''(NE)MORALNE VRIJEDNOSTI'' DJEVOJAKA 21. VIJEKA

Svi smo mi svjedoci toga da ništa nije kao nekad i da su prave moralne vrijednosti izgubile značaj. Stari i provjereni unutrašnji kvaliteti koji su prije krasili pojedinca danas su izgubili vrijednost. Današnje djevojke nastoje biti samo fizički opažene i potiskuju svoj intelekt koji je zakržljao kao irački turizam. Interesuju se samo za bogatije ,,muškarce’’ čije su glavne odlike primitivizam, neobrazovanost i bahatost. Dovoljno je pokazati joj ključeve od audija, i imaće osmijeh kao voditeljka Jutarnjeg programa. Ako imaš novac, nije ni potrebno biti pametan, šarmantan, duhovit. Činjenica je da živimo u društvu u kojem su primarne vrijednosti individualni uspjeh i materijalizam. Novac je postao mjerilo svih stvari.  To je naša surova realnost.
Tako ćete često čuti razgovor ovog tipa: Jao, znaš kako je dobar, ima super auto, šta će mi onaj moj jado što nema para (a ima fakultet) kad mogu naći ovakvog frajera sa kojim ću putovati, provoditi se. Još živi sam u stanu, nova gradnja, 100 kvadrata. Ma mrak... 
Šta reći a ne zaplakati na ovakvu vrstu razgovora?
Djevojke danas pod uticajem društvenih mreža postaju izvještačene i neprirodne, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. Još veći problem je što mlađe generacije usvajaju samo pogrešne vrijednosti Zapada kao nešto sasvim normalno (kamo sreće da su usvojili zapadnu radnu etiku), dok roditelji i ne slute u šta se njihovo dijete pretvara. Ta jadna djeca ''na kojima svijet ostaje'' već su dovoljno zaglupljena da nisu sposobna ni razmišljati samostalno.
Najočigledniji primjer je fejsbuk, koji pruža dosta mogućnosti, a gdje je sve dostupno.  Djevojke grade svoju popularnost na osnovu slika koje tu objave. Dakle, kako biti popularan na fejsbuku? Vrlo lako. Skupiti puno prijatelja (poželjnije je što više paćenika koji i ne znaju za život van interneta),  slikati se u svim pozama na svakom mogućem mjestu (na veš mašini, pored WC šolje, komšijinoj mečki), redovno mijenjati status (ne zaboravi da staviš dosta zvjezdica i smajlija i koristiš se opcijom copy/paste), slati zahtjeve za prijateljstva po svim kontinentima, lajkovati drugima slike, statuse na stranim nepoznatim jezicima, te se učlanjivati u sve moguće grupe.  Obavezno napućiti usne i slikati se u zavodljivoj pozi ispred ogledala (čak iako si maloljetnica). A umjesto imena i prezimena neka stoji  ''svatkica'', ''mačkica'' ili ''nafurana mala''... Vremensku liniju obogatiti nekim dubokoumnim filozofskim citatom, tako da ljudi pomisle da njena glava posjeduje nešto više osim ljepote.  Da bismo vidjeli kako izgleda nečiji dom (tačnije svaki kutak) ne moramo ih posjetiti, dovoljno je ući na fejsbuk jer tu imamo sve što nam treba (kuku njoj kad to lopovi skontaju)!  I možemo uživati i jesti kokice dok posmatramo nečiji stan, tačnije nečije kupatilo (znamo i koja joj je marka bojlera i boja donjeg veša). Privatnosti više nema. 
 
Čemu teže djevojke 21. vijeka?  Šta je danas, sa gledišta djevojke, neophodan preduslov za vezu ?
 
Odgovor je vrlo jednostavan. Danas, ukoliko želiš da osvojiš djevojku, prvi preduslov je ''bijesno'' auto, kako bi ona mogla da se hvali drugaricama i nadoknadi svoje komplekse. Da je mamin i tatin sin, da nosi feminiziranu markiranu odjeću, a jedini  težak posao koji radi u životu je dizanje tegova. Naravno, neizostavan modni detalj koji će upotpuniti cjelokupan doživljaj je ''skupi escajg'' s kojim bi nahranio pola Foče. Nosi mobilni veći od laptopa, a gel kupuje u pakovanju od 3 kg. A to što je polupismen, i što mu fali jedan dobar stomatolog jer su mu zubi k'o seoski ''parmaci'', to nije bitno. Bitno je da je on ''kul frajer''. A šta  ćemo sa onima koji nisu u stanju da priušte sebi takav ''luksuz''? Oni mogu samo da se nadaju da će pronaći ''pravu'' koja će mu reći ''bitna je duša''. Ili da drže fige i igraju loto. Smiješno, zar ne?  Sve u svemu, nada posljednja umire. 
 
Kako izgleda današnji izlazak? 
 
Atributi se obavezno moraju naglasiti (ako ih nema, stvoriti ih metodom umetaka),  grudi ''na izvol'te'', a haljinica kratka k'o žalbeni rok za prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira. Na licu mora biti po kilo šminke made in China, kosa izblajhana sa produžecima, a koeficijent inteligencije manji od broja cipela.
Naručiti sok nije ''kul''. Ako to uradite, bićete predmet ismijavanja okoline, gledaće vas kao liječenog alkoholičara. Na stolu mora biti pivo, vino ili votka, a svako eksiranje propratiti vriskom. Vidjeti djevojku nacvrcanu postalo je sasvim normalno, čak i poželjno. Kako ženstveno!  Istina je da su nekad cure kuvale kao majka, a danas piju kao otac! A roditelji ništa ne preduzimaju! Tako se svaki izlazak svede na ubijanje od alkohola. Ako ne piješ, nisi normalan, još malo i upiraće prstom u tebe. I kasnije kada se doteturaju kući toliko pijane da ne znaju za sebe (ili ih neki neznanac doveze), vrište kao da im se brat ženi i padaju u nesvjest kao epileptičari. A ujutru kada se probude dobiju Alchajmera.
Kako prići jednoj ili možda grupi djevojaka u diskoteci? Koju foru koristiti, i kako se ponašati?
Muškarci su svjesni toga da djevojku mogu osvojiti sa par slatkih riječi. Zato i prilaze djevojkama sa očajnim forama: Hoćeš? Nećeš? Aj zdravo! Jedna na kraju mora pristati. Šta tako lijepa dama radi sama (a ti sa drugaricama)? Je l' se mi znamo odnekud? Oslijepio sam od tvoje ljepote! Otkad anđeli hodaju zemljom? Ja da sam na tvom mjestu odmah bih se zaljubio u mene! Fali mi par zuba, ali bar imaš više mjesta za tvoj jezik! Lijepa ti je maj'ca, skini je da bolje pogledam! Hej mala, tata mora da ti je terorista jer si prava bomba!
Ove vrste prilaza zastupljeni su u tolikoj mjeri da to prevazilazi svaku granicu dobrog ukusa! Ali će djevojke, usljed nedostatka inteligencije, zaista i ''pasti'' na ovo!  Gdje je nestala prirodnost, romantika? Do čega je došlo ovo naše društvo?
Da biste prišli današnjim curama ili da bi one prišle vama, morate biti indiferentni, nezainteresovani  i kao što sam spomenula, ''puni k'o brod''.  Cure vole takve, muškarce čija je glavna karakteristika narcisoidnost, to je opšte poznato. Ušetajte u diskoteku onako puni samopouzdanja, sa dobrom jaknom, u ruci obavezno nosite ključeve od  auta, sa najnovijim najkama, budite okruženi ženama. A ona će da kaže svojim drugaricama: ''Vidi kako je sladak'' ili ''Baš je kul.''  I ako joj uputite pogled, cvjetaće kao ruža u proljeće! A šta je sa unutrašnjim kvalitetima?  Dobri momci danas, izgleda, nisu privlačni ni poželjni. Sve što je nekada bilo vrijedno, danas je predmet ismijavanja. Poremećen je sistem vrijednosti. Čovjek se danas ocjenjuje prema onome što ima, a ne prema onome što jeste. Danas niko ne voli dobre momke, ''Što gori, to bolji!'' Cure teže za popularnošću, prodaju se kako bi sebi kupile novi par čizmica, novu torbu, šminku.. I što je najgore od svega, i dalje su na glasu ''čestitih''.
I šta nam sve ovo govori? Govori nam da 21. vijek, modernizam i promjene, ne donose ništa dobro, da je trka za profitom i želja za popularnošću postala naša svakodnevica. Danas je na cijeni sve ono što je nekada bilo loše. Ako ne želimo da postanemo kao ostali, moramo čuvati svoju ličnost, poštovati samog sebe, držati se provjerenog starog sistema vrijednosti. To je jedini način da se sačuvamo od negativnih uticaja.
Nataša N. Miletić
 
 
 
 
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas361
Juče535
Ove sedmice2444
Ovog mjeseca8178
Ukupno1280407
petak, 15 decembar 2017 15:06

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 74 gostiju i nema prijavljenih članova