ISTORIJA FOČE (I DIO)

Ime FOČE pronalazimo u mnogim srednjevjekovnim izvorima, ali u različitim oblicima.U Ljetopisu popa Dukaljanina (Barskom rodoslovu)  pominje se gornji tok rijeke Drine sredinom XIIvijeka, ali znamo da je to područje je bilo naseljeno od praistorije. Postoje i danas poneki tragovi prošlih vremena, ali su većinom zatrti dolaskom novih osvajača i novih kultura.

 

Zna se da je i za rimskog doba na prostoru današnje Foče bilo naselje Berselum (Beselum) koje je pripadalo rimskoj provinciji Dalmaciji.Prvi naziv naselja na kome je smještena današnja Foča, a da je srpskog imena, je RADOVINA. Radovina je nastala kao baština,tj.imanje,ili od prezimena porodice Radovinić ili od nekoga vlastelinapo imenu Radovin (Rade)Zna se da je srpski kralj Dobroslav PrviVojislav (1024-1065)rođen u mjestu Brusna kod Radovine (danas selo u Foči). Vjerovatno se postankom trgovina i karavana rodilo prvobitno ime Hotča. Poslije se to ime mijenjalo, od Hotča preko Hoča do Foča (čak imamo pomene i kao Hvoča i Voča)...

Naziv Hotča je slovenskog porijekla, u čijem osnovu je stari staroslovenski glagol HOTJETI (tj. htjeti), odnosno prisvojni pridjev ženskog roda - HOTKIJA, pa je KJ dalo jotovanjem kasnije Č.

(Hotča bi tako značilahoćenja, hotjenja, hoćenje, hotjenija, hoćan pa i pohoćan,htijenja, odnosno hoćemo li, hotjeti, kao što i Šćeotina znači ‘’da smo šćeli’’).

Tako bi Hotča značila u prevodu ‘’željeni grad’’. Po nekima Hotča u slobodnijem prevodu može značiti i VINOGORJE, jer je ovaj kraj bio poznat i po vinovoj lozi u srednjem vijeku.  U mnogim srednjovjekovnim dubrovačkim dokumentima nalazimo pomene Hoče (prvi pisani pomeni od 1336. godine) gdje se spominju nazivi VIA-DRINA (latinski VIA- znači PUT) i VIA CHOCE (čita se HOČE). Ovo potvrđuje i dubrovačka potvrda o trgovcu Nikoli Prodanoviću ‘’HOČANINOM’’ sa Drine.Kako je ime Hoča prešlo u Foča nije u potpunosti razjašnjeno, niti kada tačno (mada po nekima ta promjena se odvila tek po padu pod Tursku vlast). Znamo da se 1450. godine zove Hoča i dalje, a pominje se za vladavine Hercega Šćepana (Stefana Vukčića Kosače) kao ‘’HAS FOČA’’.

Nazivi Hoča i Hočani se spominju i poslije u izvorima do 1542. godine (zadnji pomen u pismu Dubrovčanima Hasanbalije Nazora), što znači da je termin HOČA jedno vrijeme koegzistirao sa terminom FOČA.

Ime Foča se zadržaće se za čitavo doba osmanske vlasti, pa Habsburške monarhije, Kraljevine SHS i Jugoslavije, SFRJ i sve do zadnjeg otadžbinskog rata, kada je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 4. januara 1994. godine naziv Foča promjenjen u Srbinje, ali je 2004. godine grad ponovo nazvan Foča kako se i danas zove.

Stanovnici Foče danas se nepravilno zovu Fočaci, a stari pravilni oblik je Fočani, kako se i pominju u starim istorijskim izvorima.

AUTOR:Vuk Petrović Aškraba

 

IZVORI I LITERATURA

1.PETAR AŠKRABA ZAGORSKI, ZAGORJE (SRBI KROZ VREMENA), 2005.

2.PETAR AŠKRABA ZAGORSKI, SRBIJA (ILI ZAGORJE, STARA SRBSKA PREZIMENA, SEOBE...), 2008.

3.JEFTO DEDIJER, HERCEGOVINA, 1898.

4.MARKO VEGO, NASELJA BOSANSKE SREDNJOVJEKOVNE DRŽAVE, 1957.

5.AHMET S. ALIČIĆ, POIMENIČNI POPIS SANDŽAKA VILAJETA HERCEGOVINA, 1985.

6.BOGUMIL HRABAK, FOČA DO KRAJA XVIIIVIJEKA, 1999.

7.ALIJA BEJTIĆ, POVIJEST I UMJETNOST FOČE NA DRINI, 1957.

8.NOVAK MANDIĆ STUDO, SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE, 2000.

9.SINIŠA MIŠIĆ, HUMSKA ZEMLJA U SREDNJEM VIJEKU, 1996.

10.RAZNE ISTORIJE: SRBA, BOSNE I HERCEGOVINE, NOVINE I ČLANCI, MONOGRAFIJE O FOČI, ENCIKLOPEDIJE...

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas357
Juče535
Ove sedmice2440
Ovog mjeseca8174
Ukupno1280403
petak, 15 decembar 2017 15:03

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 68 gostiju i nema prijavljenih članova