TAMNA STRANA MJESECA - LEKCIJE IZ OBLASTI MUZIKE (III DIO)

Jedna pjesma


“The blues ain't nothing but a good man feelin' bad.”

  Leon Redbone

”Jazz je limunada, blues – to sam ja.”

  Šaban Bajramović

 

Prvi opisi bluza mogu se pronaći tek u tekstovima putopisaca, koji su na putovanjima američkim jugom opisivali pesme Afroamerikanaca, koji su uz tu ritmičku muziku sebi olakšavali rad na plantažama.

Među prvim objavljenim bluz kompozicijama s fiksiranim tekstom i potpisom autora smatra se delo  Memphis Blues od William Christopher Handy, kojeg su nazivali i "ocem bluza" iz 1912. godine. Sledeće godine je ponovno objavljena, u novoj verziji, i s novim tekstom bliža tradicionalnom obliku bluza u formi od 12 taktova. Prava na tu pesmu je prodao za 100 dolara, a iste godine objavljuje St. Louis Blues, i zatim Hesitation Blues. Nakon što je objavio blablablablabla...”

U istoriografiji to izgleda ovako. U stvarnosti bi bilo nešto tipa:

Sat je otkucavao 3 sata iza ponoći. Neonske sjene su se poput mrlja razlivale na prljavom zidu na kome je bio zakucan čovjekov ugašeni pogled. Jedna pjesma, boca Jack Danielsa u kojoj je ostalo tek toliko tečnosti da se čovjek lažno ponada da će biti dovoljno da ga spasi od ove noći u kojoj se zaglavio kao Yugo 55 sa ćelavim gumama na Čemernu, čak i po cijenu sedmodnevnog mamurluka, magnum 357 sa srebrnim metkom u burencetu i osjećaj promašenosti kod čovjeka su jedini inventar u sobi. Napolju je kiša dala slobodno veče uličnim čistačima i neuspješno pokušavala da spere svo đubre sa ulica. K’o mnogo puta do tada - nije uspjela. Jutro je naišlo neočekivano…negdje kod onog pucnja u zadnjoj strofi. Čovjek se prenuo, natočio piće, odložio utoku u ladicu i ponovo pustio ploču kojaje stoti put okretala isti krug uz neizbježno pucketanje od koga su ga podilazili trnci...

Stevie Ray Vaughan – “Tin pan alley”. Jedna pjesma. Blues. Vitraž polomljenih uličnih slika. Pjesma u kojoj pronađeš sve što je bilo važno u muzici, a naročito u životu. Najbolji blues gitarista koga sam čuo. Čitav svijet utkan u tih 9 minuta i 12 sekundi života u nerazblaženom stanju i propucan gitarom i glasom od kog dlake na genitalijama prkose gravitaciji kao nos uobražene provincijalke pred pogledima odlikaša. Pjesma zbog koje je muzika nekada davno postala važnija od fudbala za jednog dječaka, a to nije mala stvar. Blues kao život…kao dobri i loši dani, dobra i loša vremena što dođu i prođu i dobar i bolji čovjek koji treba da postaneš bez obzira na sve to. Blues kao način da ostaneš oštar. Blues - “crna magija” sa snježno bijelih pamučnih polja. Đangova osveta. Na tim poljima su im stavljali žigove kao da su stoka, a ne živi ljudi i spolja su im uzeli sve, ali su iznutra samo napravili višak prostora za strašnu epidemiju duše koju do današnjeg dana ne može da suzbije ni jedan posrani fašizam.

Bog ima čudan smisao za humor čim u komadu plastike ostavi najčistiji otisak ljudske duše, a pritom ne mislim na silikonske umetke za grudi. Okreni ploču.

Laku noć.

Autor: Nemanja

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas354
Juče535
Ove sedmice2437
Ovog mjeseca8171
Ukupno1280400
petak, 15 decembar 2017 14:56

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 48 gostiju i nema prijavljenih članova