U MUZEJU STARA HERCEGOVINA, STARI NOVAC MAMAC ZA PUBLIKU

Muzej "Stara Hercegovina" u Foči bilježi sve veći broj posjetilaca, a četiri stalne postavke privlače i mlade koji sa radoznalošću razgledaju eksponate.

Sačuvano muzejsko blago omogućava posjetiocima da prožive jedan trenutak davne prošlosti fočanskog kraja, od turskog, austrougarskog do perioda svjetskih ratova i novijeg doba.

- Svi zastaju kraj naših očuvanih predmeta iz rimskog doba, novca, nakita, sablji, ali zanima ih i gradska soba i stare nošnje. Čuvamo i raonik iz devetog vijeka, pronađen na području Foče, primjerak koji posjeduje još samo Zemaljski muzej u Sarajevu i jedan muzej u Češkoj - rekla je kustos Dragica Ćurčić.

Dodaje da su posjetiocima zanimljive i autentične fotografije prvog automobila u Foči iz 1922. godine, kao i prvog televizora i fudbalske lopte iz ovog kraja.

Takođe, muzej je često domaćin izložbama iz Srpske i Srbije. Fočaci su zahvaljujući toj praksi imali priliku da pogledaju postavke iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ali i muzeja iz Užica, Gornjeg Milanovca...

- Tako učestvujemo u bogaćenju kulturnog život u Foči. Trudimo se da svakog mjeseca u našoj galeriji ugostimo bar po jednu izložbu iz Srpske, ali iz Srbije. Dajemo šansu i različitim likovnim udruženjima i samostalnim autorima, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti - kaže direktor Muzeja "Stara Hercegovina" Branka Dragičević.

U muzeju su u prethodnom periodu bile izložene slike, rukotvorine, ali i djela koja su stvorili školarci. Etnografska postavka Na mjestu gdje je sad Muzej "Stara Hercegovina" nekada je bio hotel "Gerstl". Sagrađen je u austrougarskom periodu 1906. godine, a njegov vlasnik bio je bračni par Samuel i Karolina Gerstl. Hotel je imao 24 sobe, a srušen je 1944. godine. Hotel "Vučevo" sagrađen je na istom mjestu, a 1956. godine adaptiran u muzej. U etnografskoj postavci muzej čuva posudu u koju se stavljao žar i to je nekada bilo jedino grijno tijelo soba hotela "Gerstl".

Izvor: Glas Srpske/ Radmila Đević

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas147
Juče465
Ove sedmice612
Ovog mjeseca11515
Ukupno1301205
utorak, 23 januar 2018 07:00

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 11 gostiju i nema prijavljenih članova