EDUKACIJOM STUDENATA DO BOLJE PORODIČNE MEDICINE (VIDEO)

Posljednjih godina posebno značajno mjesto u zdravstvenom sistemu Republike Srpske daje se porodičnoj medicini. Medicinski fakultet Foča Univerziteta u Istočnom Sarajevu ulaže u jedan od vidova njenog razvoja - kvalitetno školovanje budućih ljekara i specijalizanata.

Foto: Youtube screenshot

Porodična medicina treba da osluškuje i razvija se sa svim promjenama u društvu. To opredjeljenje prate i na Medicinskom fakultetu Foča uspotavljajući saradnju sa ostalim visokoškolskim ustanovama u svijetu.

 

Sedmodnevno gostovanje profesorke Ajnis Bardela iz Čikaga ukazalo je na pozitivnu praksu koja bi trebalo da živi i u Srpskoj.

 

Profesorka Maja Račić, prodekan za nauku i istraživanje Medicinskog fakulteta u Foči, smatra da će sistem jake porodične medicine doprinijeti da ishodi liječenja, njega, sigurnost pacijenta, kao i saradnja sa sekundarnom zdravstvenom zaštitom budu puno bolji nego trenutno u Srpskoj.

 

To podrazumijeva da se stvore uslovi za osnivanje ambulanti porodične medicine u svim sredinama i da se studentima i specijalizantima omoguće adekvatni uslovi rada.

 

"Na taj način ćemo biti sigurni da će cijela populacija imati priliku da bude u kontaktu sa ljekarima kako bi dobila zdravstvenu zaštitu odgovarajućeg kvaliteta", pojašnjava profesorica Ajnis Bardela, prodekan za medjunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta "Rozalind Frenklin" Univerziteta u Čikagu.

 

Jedna od preporuka za unapredjenje porodične medicine jeste kontinuirana saradnja sa ostalim granama medicine.

 

 

 

RTRS, Radivoje Obrenović

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas573
Juče571
Ove sedmice3227
Ovog mjeseca8961
Ukupno1281190
subota, 16 decembar 2017 16:07

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 151 gostiju i nema prijavljenih članova