USKORO NASTAVAK RADOVA NA STUDENTSKOM DOMU I ZGRADI BOGOSLOVSKOG FAKULTETA

Nakon dugog iščekivanja uskoro kreće druga faza izgradnje Studentskog doma i obnova bivše zgrade „Maglića“ za potrebe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči. Završetak radova očekuje se do početka nove akademske godine.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija sa predstavnicima austrijske kompanije potpisao je u Banjaluci aneks ugovora o modernizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji se odnosi na završetak ova dva projekta u Foči.

Za ove projekte Vlada RS je kroz kreditnu liniju sa Vladom Austrije obezbijedila 2,3 miliona evra.

Ovim će konačno studentski dom kapaciteta oko 350 mjesta biti završen, a bogoslovi će dobiti nove prostorije u centru Foče koje su im godinama bile prijeko potrebne.

Sva priča o domu i novim prostorijama Bogoslovskog fakulteta, krenula je prije šest godina, kada je Vlada RS, svjesna potrebe poboljšanja kvaliteta obrazovanja i studentskog standarda, za izgradnje studentskog doma u Foči i kupovinu bivše zgrade Maglića za potrebe Bogoslovije iz Razvojnog programa obezbijedila tri miliona maraka. Prva faza radova na studentskom domu je završena prošle godine, a onda je sve stopirano zbog nedostatka novca. Radovi na adaptaciji zgrade Maglića u međuvremenu nisu ni počinjali, sem nedavnih pripremnih.

Dok se čekalo odobrenje novca između dvije vlade, ispaštali su studenti koji godinama nemaju adekvatan studentski smještaj, a koji je jedan od uslova akreditacije visokoškolskih ustanova u RS. Sada zadovoljni i jedva čekaju početak radova.

-Mi sa nestrpljenjem čekamo završetak doma jer u međuvremenu preksupo plaćamo privatni smještaj u Foči. Osim toga, to će i poboljšati studentski standard i pospiješiti prilagođavanje fakulteta bolonjskom procesu. Od ogromnog je značaja i za nas i za ovaj grad i za sve buduće generacije koje će ovde studirati-kaže Dragan Šujić, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Foči.

Iako su tri godine čekali da se obezbijedi novac za smještaj u nove prostorije, povjerenje u institucije RS nije izostajalo na Bogoslovskom fakultetu.

-Drago nam je da je poslije dugog procesa došlo do završne faze. Nama su nove prostorije potreba jer konačno ćemo imati kabinete,adekvatan nastavni proces, svoju zgradu u centru grada. Nadamo se da će sve ići građevinskim tempom, ako bi na proljeće krenuli radovi, a novu školsku godinu dočekali u novim prostorijama mnogo bi nam značilo-rekaoje Darko Đogo, dekan Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da je javnost u Foči dugo čekala da krene realizacija ova dva projekta. Razlog tome je, kako kaže, komplikovana procedura oko dobijanja kredita.

-Procedura je bila duga, mnogo toga je trebalo da se uradi, ali ono što je važno, kada je u pitanju studnetski dom, jeste da su izvođači radova već na terenu, materijal za studentski dom je stigao, unutrašnji radovi će krenuti. Kada je riječ o Bogosloviji uradiće se onoliko koliko može u ovom periodu, a sve je u interesu da narednu akademsku godinu i jedan i drugi objeka dočekaju spremni-rekao je Mašić.

Izvor: www.opstinafoca.rs.ba

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas570
Juče571
Ove sedmice3224
Ovog mjeseca8958
Ukupno1281187
subota, 16 decembar 2017 16:05

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 113 gostiju i nema prijavljenih članova