NOVA KNJIGA U IZDANJU BOGOSLOVSKOG FAKULTETA: LJUBIVOJE STOJANOVIĆ, „SVEŠTENOSLUŽENJE U MULTIDISCIPLINARNOM KONTEKSTU“

U novu ediciju izdanja Bogoslovskog fakulteta u Foči ušla je još jedna knjiga – „Sveštenosluženje u multidisciplinarnom kontekstu“ protojereja prof. dr Ljubivoja Stojanovića, profesora Pastirskog bogoslovlja i Omilitike na Bogoslovskom fakultetu.

Ovo djelo profesora Stojanovića rezultat je dugogodišnjeg istraživanja psihologije, naročito logoterapije, te dubokog promišljanja o potencijalnoj saradnji teologije u pomenute nauke u svešteničkoj službi. Veza između psihologije i teologije, koju profesor Stojanović uspješno uspostavlja u svojoj knjizi, predstavlja odličnu novinu i, štaviše, novi pravac u srpskom savremenom bogoslovlju. Postavljajući temelj u obliku svetopisamskih i svetopredanjskih svjedočanstava o uspješnosti stvaralačkog dijaloga u duhovnoj pomoći ljudima, dr Ljubivoje Stojanović odlazi korak dalje i osvrće se na veliko logoterapijsko iskustvo savremene psihologije, na kraju sažimajući odgovarajuće elemente obe discipline u jedinstven sistem duhovnog i duševnog i dajući čitaocima odlična uputstva za praktičnu primenu rezultata do kojih je došao tokom svog istraživanja.

Kako primjećuje jedan od recenzenata ove knjige, protojerej-stavrofor doc. dr Vladimir Stupar, „čovek koji je stvoren kao potencijalni Bogočovek, ostvaruje dinamizam svoje prirode na raznim poljima i na razne načine, na taj način pokazujući da je sloboda temelj ali i punoća ljudske bogolikosti. Poštujući crkveni princip slobode i ljubavi kao osnove svakog dinamizma, sveštenoslužitelj ima nezamenjivo mesto u stvaralačkom podvigu ohristovljenja i spasenja onih koji su mu povereni od Boga ili će to biti. Sotiriološki pristup svakoj duši koja je žedna i gladna Boga i širina i jedinstvenost pristupa svakom čoveku kao neponovljivoj i jedinstvenoj ličnosti je osnovna karakteristika multidisciplinarnog konteksta koji svedoči u svojoj knjizi protojerej prof. dr Ljubivoje Stojanović“.

Knjiga „Sveštenosluženje u multidisciplinarnom kontekstu“ dio je zajedničke edicije Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ i Bogoslovskog društva Otačnik, čiji su urednici dr Vladislav Topalović i Blagoje Pantelić. Recenzenti knjige su dr Dragica Stanojlović, dr Srboljub Bulić i dr Vladimir Stupar. Knjiga će biti dostupna u knjižari Bogoslovskog fakulteta u Foči.

 

Izvor: www.bogoslovski.edu.ba

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas573
Juče571
Ove sedmice3227
Ovog mjeseca8961
Ukupno1281190
subota, 16 decembar 2017 16:07

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 141 gostiju i nema prijavljenih članova