UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU DOBIO AKREDITACIJU

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je dobio rješenje o akreditaciji! Ovim činom potvrđen je standard kvaliteta rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu shodno Standardima i Smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG standardi) i kriterijuma za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH. UIS je prvi javni akreditovani univerzitet u RS!

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je podnio zahtjev za akreditaciju 23. maja 2012. godine, kada je predstavnicima Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske uručena i kompletna dokumentacija na srpskom i engleskom jeziku. Nakon izvršenih mnogobrojnih procedura, Agencija je imenovala komisiju za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji visokoškolskih ustanova u sastavu: prof. dr Vojo Višekruna, prof. dr Nevena Sečen, prof. dr Izudin Kapetanović i Jasenko Topić.

U postupku institucionalne akreditacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, provjera ispunjenosti zahtjeva Standarda i kriterijuma vršena je na bazi uzorka studijskih programa Medicina, Računarstvo i informatika, Sociologija, Hemijsko inženjerstvo i tehnologija i Poljoprivreda.

Nakon izvršenih mnogobrojnih procedura ( formiranja komisije, posjete fakultetima i univerzitetu, usvajanja izvještaja komisije) Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS je u skladu sa članom 31. stav 1 Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske 28. februara ove godine uputila zahtjev br. 50/13 Agenciji za akreditaciju visokoškolske ustanove uz priloženo mišljenje komisije stručnjaka.

Konačno rješenje o akreditaciji visokoškolske ustanove Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske, a uzimajući u obzir preporuku Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, donijela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske 1. aprila 2013. godine.

U kratkoj izjavi za naš sajt prorektor za međunarodnu, međuuniverzitetsku saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Dejan Bokonjić rekao je da je ovo veliki dan za naš Univerzitet.

Ovim rješenjem Univerzitet u Istočnom Sarajevu ispunio je sve međunarodne standarde za osiguranje kvaliteta i pridužio se grupi evropskih akreditovanih univerziteta.

Sljedeći postupak akreditacije UIS-a biće izvršen za pet godina.

 

Izvor: WEB Redakcija UIS

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas570
Juče571
Ove sedmice3224
Ovog mjeseca8958
Ukupno1281187
subota, 16 decembar 2017 16:05

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 101 gostiju i nema prijavljenih članova