MEDICINSKI FAKULTET U FOČI DOMAĆIN 4. SIMPOZIJUMA DOKTORA STOMATOLOGIJE RS

Na Medicinskom fakultetu u Foči održan je  četvrti Simpozijum doktora stomatologije Republike Srpske, koju je organizovao fočanski fakultet u saradnji sa Komorom doktora stomatologije Srpske. Simpozijum je okupio 205 učesnika, stomatologa iz mnogih gradova  Srpske i Srbije. Šest predavača sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu i dva predavača sa Medicinskog fakulteta Foča, sa odsjeka za Stomatologiju, predstavili su učesnicima mnogobrojne teme. Najviše pažnje privukla prezentacija o ugradnji implantata.

Ugradnja implantata sve je učestalija u stomatološkoj praksi i najbolje je rješenje kod pacijenata bez zuba, jer nema ograničenja u primjeni, osim cijene koja je za mnoge previsoka, istakao je dekan Stomatološkog fakuleta iz Beograda i maksiofacijalni hirurg Miroslav Vukadinović. –„U poslednje vreme česta je praksa da se sve odradi za dan sa primenom kontrolisane anestezije što ne poskupljuje terapiju, koja poslednjih godina nema ograničenja što se tiče anatomskih detalja, odnoso količine kosti koja je prisutna u vilicama da bi se mogla uspešno odraditi"-  rekao je Vukadinović.

Stomatolozi Srpske i Srbije su govorili i o prvoj pomoći u ordinaciji, naročito u radu sa djecom.

Šef Katedre za preventivnu dječiju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Foči Stevanka Đorđević rekla je da treba brzo reagovati ukoliko dođe do komplikacija prilikom intervencije, jer pacijenti, pogotovo najmlađi, dolaze uplašeni i pod stresom. – „Treba brzo reagoavti da se spriječi naknadno povređivanje i da se pacijent što prije transportuje u bolnicu"- naglasila je Đorđevićeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Simpozijuma i pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči Nikola Stojanović rekao je da se stomatolozi, ukoliko hoće da idu u korak sa vremenom, moraju edukovati.

Prema njegovim riječima, primjena znanja često je uslovljena i nedostatkom novca, koje njihove kolege u Evropi imaju, ali da je edukacija korisna, jer će doći vrijeme kada će domaći stomatolozi inovacije moći primijeniti u domovima zdravlja i privatnim ordinacijama.

Izvor: Opština Foča

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas574
Juče571
Ove sedmice3228
Ovog mjeseca8962
Ukupno1281191
subota, 16 decembar 2017 16:07

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 154 gostiju i nema prijavljenih članova