STUDENTI ZAPRIJETILI PROTESTIMA!

Najviši predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) i Unije studenata RS zaprijetili su danas da će bojkotovati nastavu i oktobarski ispitni rok, te organizovati ulične proteste ukoliko do kraja dana predstavnici ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS ne potpišu ugovor o realizaciji kredita Vlade Austrije namijenjenog dugoročnom razvoju UIS-a.

Predsjednik Studentskog parlamenta UIS-a Aleksandar Glavaš potvrdio je na konferenciji za novinare da danas, 30. septembra, ističe rok za potpisivanje ugovora kojim bi se za UIS obezbijedilo novih 20 miliona evra.

"Ugovor se odnosi na modernizaciju i razvoj UIS-a, kao i na pitanje poboljšanja studentskog standarda. Njime bismo završili dom u Foči, rekonstruisali zgradu Bogoslovije u Foči, opremili šumarsko odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta u Vlasenici, završili studentske domove u Palama i u Lukavici, otvorili Regionalni istraživački centar za ispitivanje hrane u Zvorniku, kao i Poslovno - inovacioni centar u Istočnom Sarajevu, te realizovali niz drugih projekata na svim fakultetima UIS-a", precizirao je Glavaš.

On je naglasio da realizacija austrijskog kredita ima podršku predsjednika RS Milorada Dodika, kao i Vlade RS, ali i upozorio da opstrukcije postoje u resornom ministarstvu prosvjete i kulture.

"Na tematskoj sjednici vlade RS, koja je održana prije sedam dana u Banjaluci, zaključak je bio da se ide u realizaciju ovog kredita jer on predstavlja najpovoljniji način finansiranja razvoja UIS-a . Kredit je takav da se 30 odsto sredstava dodjeljuje nepovratno, a kamata za ostatak sredstava je jedan odsto. Riječ je o programu Vlade Austrije za finansiranje razvojnih projekata u zemljama sa niskim GDP - ijem i ukoliko ne dođe do potpisivanja ugovora, sredstva odlaze na Kosovo. Na taj način gubimo svi, i mi studenti i cijelo društvo. Ugrožen je studentski standard, budućnost Univerziteta, svi programi samoodrživosti UIS-a, koji uključuju i naučno - istraživački rad, a time i razvoj istočnog dijela RS", poručio je Glavaš.

Prema Glavaševim riječima, predstavnici Studentskog parlamenta UIS-a jutros su razgovarali sa ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS Goranom Mutabdžijom.

"Taj sastanak je bio obeshrabrujući, da ne kažem razočaravajući. Koliko su se u ministarstvu zalagali da ovo uspije, neka posvjedoči podatak da je UIS svu dokumentaciju u vezi sa kreditom predao još 25. juna, ali ugovor nije potpisan. U ovom momentu u ministarstvu finansija RS traje sastanak sa Austrijancima i mi se još uvijek nadamo pozitivnom rezultatu", rekao je Glavaš.

On je za sutra u 12 časova najavio vanrednu sjednicu Studentskog parlamenta UIS-a, koga čine predstavnici svih 17 fakulteta i akademija, odnosno oko 17 hiljada studenata prvog i drugog ciklusa studija.

Podršku rukovodstvu Studentskog parlamenta UIS-a dali su i predstavnici Unije studenata RS, čiji je predsjednik Predrag Govedarica ocijenio da dovođenje u pitanje realizacije austrijskog kredita narušava ispunjavanje programskih ciljeva Unije studenata RS koji se tiču poboljšanja studentskog standarda.

On je poručio da su studenti u RS jedinstveni i da će studenti iz Banjaluke podržati zahtjeve studenata iz Istočnog Sarajeva.

"Podjela među studentima nema. Mi insistiramo i na izgradnji Četvrtog paviljona Studentskog doma u Banjaluci", poručio je Govedarica.

Izvor: http://www.ues.rs.ba

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas570
Juče571
Ove sedmice3224
Ovog mjeseca8958
Ukupno1281187
subota, 16 decembar 2017 16:05

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 109 gostiju i nema prijavljenih članova