ZA MODERNIZACIJU UNIVERZITETA ISTOČNO SARAJEVO 10 MILIONA EVRA

Autor: SRNA

 

Vlada Republike Srpske donijela je juče odluku o zaduženju Srpske prema Vladi Austrije od 10 miliona evra posredstvom Uni kredit banke radi modernizacije Univerziteta Istočno Sarajevo, faza dva-A.

 

Cilj projekta je modernizacija i osposobljavanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu za kvalitetnije izvođenje nastave i uključivanje u savremena naučna istraživanja u Evropi i svijetu.

Kreditna sredstva iz ove odluke namijenjena su za nabavku, transport i isporuku obrazovne i istraživačke opreme, mašina i ostalih pomagala za nastavu i predavanja, kao i njihovo instaliranje, obuku zaposlenih i građevinske radove, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Realizacijom kreditnih sredstava nabaviće se oprema za modernizaciju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izvršiti radovi na izgradnji studentskog doma u Foči sa okolnim uređenjem i izvršiti rekonstrukcija i adaptacija Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

Na sjednici je donesena odluka o davanju saglasnosti za realizaciju projekta "Projekat snabdijevanja vodom i kanalizacije u opštini Šipovo", čija je procijenjena vrijednost 1.534.000 evra, a koji bi se finansirao sa 767.000 evra kreditnih sredstava Evropske investicione banke, dok bi se preostali iznos obezbijedio iz bespovratnih sredstava međunarodnih institucija i vlastitog učešća opštine.

Generalni cilj projekta opštine Šipovo je poboljšanje i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih i kišnih voda na području opštine.

Isto će se postići rekonstrukcijom i sanacijom sistema kojim će se garantovati isporuka potrošačima dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode, te bezbjedno sakupljanje i evakuacija otpadnih voda.

Projekat će uticati na poboljšanje higijenskih, zdravstvenih i opštih uslova života stanovnika na širem prostoru opštine, koji do sada nisu imali adekvatan sistem vodosnabdijevanja i vodu odgovarajućeg kvaliteta, a posebno veliko poboljšanje higijenskih uslova u naseljima gdje ne postoji izgrađena kanalizacija.

Vlada Republike Srpske odobrila je novčana sredstva u iznosu od 100.000 KM za renoviranje porodilišta zvorničke bolnice.

Vlada je prihvatila je informaciju o broju registrovanih čamaca na unutrašnjim vodama Srpske i broju lica koja su stručno osposobljena za upravljanje čamcem u toku prošle godine.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji Programa suzbijanja infektivne anemije kopitara u Srpskoj u prošloj godini.

Na sjednici je usvojena i informacija o realizaciji Studije klasične kuge svinja u Republici Srpskoj u prošloj godini.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za nastavak započetih aktivnosti u ovoj godini na provođenju aktivnosti iz Studije klasične kuge svinja, istovremeno sa vršenjem imunizacije domaćih svinja.

Vlada je prihvatila je informaciju o obaveznom "nultom popisu" imanja i velikih preživara /goveda/ u Srpskoj, te zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da predloži Akcioni plan Kancelariji za veterinarstvo BiH, sa jasno naznačenim izvršiocima aktivnosti, načinom finansiranja i rokovima, za uspješnu realizaciju "nultog popisa" imanja i velikih preživara.

To ministarstvo zaduženo je da posredstvom ovlaštenih veterinarskih organizacija organizuje "nulti popis" imanja i velikih preživara u Republici Srpskoj, sa početkom u junu.

Na sjednici je usvojena i informaciju o realizaciji Strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u Srpskoj u prošloj godini, a zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za nastavak započetih aktivnosti vakcinacije malih preživara u ovoj godini.

Usvojen je i Akcioni plan za provođenje Strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u Srpskoj za ovu godinu, kao i prijedlog plana deminiranja u ovoj godini - faza 16.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas570
Juče571
Ove sedmice3224
Ovog mjeseca8958
Ukupno1281187
subota, 16 decembar 2017 16:04

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 83 gostiju i nema prijavljenih članova