FOČI SE SMIJEŠI SVIJETLA KOŠARKAŠKA BUDUĆNOST

Srebrne medalje na njihovim grudima. Nasmijana lica, radost i sreća. Otišli su bez mnogo pompe, a ostvarili su istorijski uspjeh u Bijeljini. Juniori Sutjeske su vicešampioni Srpske! I boriće se za naslov prvaka BiH u svojoj kategoriji!

 

Biti drugi među četiri najbolje ekipe u RS rezultat je koji dovoljno govori sam za sebe. Momci su na terenu dali sve od sebe i sigurno je da su najzaslužniji za ovaj veliki uspjeh koji je prošlog vikenda ostvaren u centru Semberije. Ali, neko je tu vukao sve konce sa klupe, neko je vjerovao u njih više od svih. Neko je vrijedno radio sa njima, učio ih prvim košarkaškim koracima i na kraju ih odveo do pobjedničkog postolja.

Upravo njega smo pitali, kad su se utisci slegli, kako je sa ove tačke gledišta zaista izgledao finalni turnir u Bijeljini i da li je kvalitetom opravdao očekivanja?

- Ovog vikenda definitivno su se sastale četiri najbolje ekipe u Srpskoj. Turnir je bio izuzetno jak, nije bilo lako – počinje priču trener naših srebrnih momaka, Milenko Ivanović. – Sve tri ekipe sa kojima smo se sastali imale su prednost u visini. Nekako smo to morali nadomijestiti.  Ogromna želja, borbenost i zalaganje urodile su plodom, time smo anulirali nedostatke i stigli do odličnog rezultata. Bez lažne skromnosti, ovo je istorijski uspjeh fočanskih mlađih selekcija. Sve ekipe koje su bile u Bijeljini imaju dobre škole košarke, dosta ulažu u mlađe pogone sa kojima se ozbiljno radi. Mi smo bili najmlađi učesnici, jer su pola našeg tima činili kadeti, koji su po dvije, čak i tri godine mlađi od izlaznog godišta (1995.).

Put do srebra – na početku poraz od šampiona, ekipe Ruki iz Banja Luke.

- Kada sada razmišljam, u utakmicu sa, sada se ispostavilo šampionom RS, ušli smo previše bojažljivo. Bio je to prvi meč na turniru, a oni su imali 12 igrača u rotaciji, svi visoki dva metra. Ekipa koja 40 minuta igra u visokom ritmu, agresivno. Bili smo previše impresionirani. Nismo imali rješenja za njihov defanzivni skok, to je najveći razlog što smo pretrpili poraz. Svima nam je teško pao. Ipak, na kraju turnira, mišljenje svih, pa i samog trenera Rukija je bilo – da se naš susret odigrao na kraju, poslije dva vezana trijumfa Sutjeske, rezultat bi bio drugačiji – kaže Ivanović.

Uslijedila je utakmica, koja je bila i prelomna za naš tim. Velika pobjeda nad domaćinom Bijeljinom.

- Bila je to možda najbolja partija od kada sam ja trener ove ekipe. Momci su odigrali fantastično u odbrani, skok je bio odličan, poslužio nas je i šut – postigli smo 12 trojki. Protivnik je, iskreno, bio potpuno nemoćan da ma šta više uradi. Ovaj trijumf nam je podigao samopouzdanje, vidjeli smo da možemo ne ravnopravno da se nosimo, nego da budemo bolji od ozbiljnih rivala. Protiv solidne ekipe Teslića, bilo je samo pitanje kojim rezultatom ćemo slaviti. Šansu su dobili svi igrači, svi su je iskoristili na pravi način.

Dosta kritika upućeno je na račun organizacije finalnog turnira. Prema svim izjavama, bilo je dosta propusta.

- Šta da kažem, mislim da će biti dovoljno samo – u Bijeljini nije bio ni jedan predstavnik KS RS, čak ni priliko proglašenja pobjednika. To dovoljno govori na kom je nivou košarka u RS. Da ne pričam da se domaćin turnira nije udostojio da obezbijedi samo vodu za učesnike. Trudilo smo se da ne obraćamo pažnju na to, da se isključimo iz svega. To se na kraju i pokazalo kao najbolje.

Pred put u Bijeljinu, kada smo razgovarali sa Ivanovićem, bio je skroman u izjavama, ali se dalo naslutiti da vjeruje u dobar ishod na finalnom turniru. I sada, kada je sve prošlo, samo nam je potvrdio ono što smo predpostavljali.

- Nije me iznenadila srebrna medalja – kroz smijeh je rekao Ivanović. – Odavno sam postao svjestan da ova generacija posjeduje ogroman kvalitet i da će se trud i zalaganje momaka kad tad isplatiti. Ovaj rezultat je isključivo njihova zasluga i sve pohvale idu na njihov račun. Nemam običaj da hvalim pojedince, ali ovoga puta, neće mi niko zamjeriti, moram da istaknem trojicu igrača. Kapitena Milanka Kapurana i Dejana i Stefana Radovića. Oni su članovi i prvog tima i poslednja dva mjeseca naporno su trenirali po dva puta dnevno, pokazali su ogromnu želju i volju za radom. Ništa manje zasluge za titulu vicešampiona ne snose ni ostali igrači, koji su takođe dali sve od sebe i kojima moram da čestitam na svemu onome što su prikazali u Bijeljini.

Ono što odlikuje juniorski pogon Sutjeske i što je njihova velika prednost jeste jak timski duh. Hemija i pozitivna, zajednička energija koja zrači na terenu.

- Složiću se da je to njihov možda najveći kvalitet. Mogu slobodno reći da je odnos među njima bratski. Primijetili su to svi i na finalnom turniru i čestitali nam zbog toga. Kao trener, ja sam ih uvijek učio da je košarka timski sport i da bez pozitivne atmosfere i dobrih odnosa među njima nema dobrog rezultata.

Pohvalili smo igrače, pohvalili smo trenera. Oni su oni koji su srebro donijeli u Foču. Ipak, Ivanović je želio da istakne i one koji su pomagali iz sijenke, a koje takođe smatra zaslužnim za ovaj veliki uspjeh naših juniora.

- Moram spomenuti Upravu klub, na čelu sa predsednikom, gospodinom Spomenkom Stojanovićem, koji su nam obezbijedili uslove i sredstva za rad, bez kojih bi ovaj rezultat bio nemoguć. Takođe, moram da istaknem i koordinatoru mlađih selekcija Sutjeske, Miodragu Obrenoviću, koji je bio sa nama u Bijeljini i koji je meni lično, kao treneru, ali i čitavoj ekipi bio od velike pomoći. Zahvaljujem se i Opštini Foča, koji su nam obezbijedili sredstva za učešće na finalnom turniru. Na kraju, ne mogu da propustim da se zahvalim i Omladinskom pokretu Foča i vašem portalu na maksimalnoj podršci i medijskoj pažnji koju ste nam poklonili tokom odigravanja ovog turnira.

Sezona je uglavnom završena za sve, ali još uvijek ne za naše srebrne momke. Već ovog vikenda, kao drugoplasirana ekipa u Srpskoj, nastaviće borbu za naslov najbolje juniorske ekipe u BiH.

- Jutros smo obaviješteni od KS BiH da se ovog vikenda igraju tri polufinalna turnira. Najbolje plasirani iz svake grupe boriće se naslov prvaka. Mi ćemo snage odmjeriti sa Sparsima iz Sarajeva i Posušjem. Tek sutra znaćemo ko će nas ugostiti. Nastavljamo da radimo, ništa ne obećavamo, ali potajno želimo da se ne zaustavimo na ovome – poručio je za kraj trener naših juniora, Milenko Ivanović.

Onima koji su bili skeptični prošlog vikenda je stigao dokaz crno na bijelo – košarkaška Foča nema razloga za brigu i ima na koga da računa u budućnosti. Uz želju, da se ovi talentovani srebrni momci, koji su vicešampioni Srpske, ne izgube negdje na prelazu između juniora i prvog tima – sve čestitke i veliko bravo. I za ljudske i košarkaške kvalitete!

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas503
Juče535
Ove sedmice2586
Ovog mjeseca8320
Ukupno1280549
petak, 15 decembar 2017 20:47

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 90 gostiju i nema prijavljenih članova