FUDBAL NAJVEĆA LJUBAV

Još dok je kao klinac pratio fudbal na televiziji i upijao majstorije omiljenog Ronaldinja, maštao je kako trese mreže protivnika. Svi koji ga gledaju na terenu, ali i oni koji ga poznaju van njega, kažu da nema igrača koji više voli fudbal od njega. Srčan je, pravi borac u igri. Ali i u životu. Ne dopušta da zbog onoga što najviše voli zapostavi i druge stvari, koje su mu podjednako važne. Ovaj mladi talentovani fudbaler je i odličan đak. Petar Perišić, jedan od najperspektivnijih igrača Sutjeske i pionirski reprezentativac selekcije RS.

Priču sa njim nije bilo teško početi. Opušten i vedar, spremno je odgovarao na svako pitanje. A krenuli smo – odakle drugo nego od prvih fudbalskih koraka.

- Kao dijete, stalno sam bio uz televiziju. Zaista me ništa drugo nije zanimalo osim da pratim utakmice. Drugi dječaci su se igrali raznih dječijih igara, a ja sam upijao poteze velikih igrača. Zaista sam volio fudbal, kao i sada. Nikom onda nije ni bilo čudno kada sam otišao na trening. Dileme nije bilo – želio sam time da se bavim – počeo je svoju priču Petar.

Prvim fudbalskim koracima učio se kod Duška Raševića i Dragana Cicovića. Neko nepisano pravilo je da se mladi igrači koji tek počinju trenirati u tom periodu dosta rotiraju, kako bi treneri uvidjeli koja im pozicija prirodno najviše leži. Kod Petra to nije bio slučaj.

- Interesantno je stvarno što su me od prvog treninga kada sam otišao sa sedam godina, pa evo do sada - osam godina kasnije, svi treneri forsirali na poziciji napadača. A radio sam sa dosta njih. I volim da igram špica, najviše mi odgovara.

Petrova ubojita desnica rastužila je mnoge protivničke ekipe.

- Jeste mi desna noga dosta jača, ali zaista se trudim i dosta radim da usavršim i lijevu. Imam i solidan osjećaj za šut glavom. Ne libim se rada, svjestan sam da mogu bolje i zaista dosta vježbam kako bih postao kompletan igrač. A bez truda i upornosti do toga se ne može.

Ova godina ga je izbacila u prvi plan. Prevođeni trenerom Rankom Sekulićem, pioniri su imali zapažene nastupe, osvojili i Borački turnir. Pored Sutjeske, Petar je briljirao i na školskim sportskim takmičenjima i pobrao brojna priznanja i medalje. I to ne samo u fudbalu.

- Na finalnom republičkom turniru u Milićima, ekipa OŠ “Sveti Sava” osvojila je prvo mjesto, a ja sam proglašen za najboljeg igrača i strijelca. I moram priznati da mi je to do sada najdraže priznanje koje sam primio i koje ću uvijek čuvati. Za svoju školu takmičio sam se i u atletici, gdje sam u Trebinju na regionalnom takmičenju zauzeo prvo mjesto. Na finalnom, republičkom, bio sam peti. Iako ne volim da gubim, zadovoljan sam tim rezultatom. Nadmetao sam se protiv vršnjaka koji treniraju atletiku, tako da sam se dobro snašao.

Nakon Boračkog turnira i osvojenog pehara, Petra je zadesio peh. Na pionirskom turniru na Sokocu, Perišić je zadobio distorziju skočnog zgloba. Nosio je gips 15 dana, hodao je na štakama, ali osmijeh mu nije silazio sa lica.

- Najteže mi je palo to što nisam mogao da treniram. Od kada sam krenuo da se bavim fudbalom, praktično nisam propustio trening. A sada sam morao. Znao sam da će noga zacijeliti, pa nisam sebi dao da klonem duhom. Ali najteže mi je bilo kada mi kroz glavu prođe da su moji saigrači na treningu, a ja ne mogu da radim sa njima. Ali, prošlo je, to je najvažnije, oporavak odlično teče.

Kada smo već kod saigrača, sa kim Petar najviše voli da igra?

- Sa Vladanom Danilovićem i Petrom Kostićem definitivno. Najbolje se razumijemo, uigran smo trio – uz osmijeh će Perišić.

Mnogo riječi hvale, a ima li Petar i nekih mana i nedostataka u igri, po svom mišljenju?

- Niko nije savršen. Svjestan sam da trebam još da radim kako bih zadovoljio prvo svoje, pa onda i kriterijume trenera. Trudim se i želim da sve što bolje usavršim, ali mislim da mi je najviše potrebno da radim na fizičkoj snazi u budućnosti.

Iako mu je tek 15 godina, odigrao je dosta utakmica i pobrao brojna priznanja. Koje je najdraže, već nam je rekao. A koju utakmicu nikada neće zaboraviti?

- Prije tri godine igrali smo protiv Leotara u Trebinju. Do tada ih nikada nismo pobijedili. E onda je stigao trijumf Sutjeske od 3:1, ja sam postigao sva tri gola. Ne mogu objasniti sreću i zadovoljstvo koje sam tada osjećao.

Kada ga gledate u igri, ali i u privatnom životu, ne može da se ne primijeti srčanost ovog dečka. Želja za pobjedom je jača od svega. Kako Petar onda, kao takav, podnosi poraze?

- Sada sam već naučio da kontrolišem emocije, ali inače jako teško. Ne volim nikako da gubim. Kada sam bio mali, znao sam plakati kada izgubi tim za koji navijam.

A za koje to klubove Petar navija?

- Naravno – za Partizan! Od stranih za Čelzi.

Šta Petar još voli osim fudbala?

- Nekada rekreativno igram košarku, ali to je baš rijetko. Fudbal je ipak najveća ljubav.

Ove godine je sa odličnim uspjehom završio OŠ “Sveti Sava”. U septembru će krenuti da pohađa Opštu gimnaziju. Škola igra veoma važnu ulogu u životu ovog mladog fudbalera.

- Koliko god ja volio fudbal, škola je na prvom mjestu. Nije lako nekada uskladiti sve obaveze – treninge, utakmice i učenje, ali do sada mi je polazilo za rukom. Vjerujem da ni u Gimnaziji neću imati problema. Ne smijem to dopustiti, jer želim i dalje da se školujem.

Ako bude došao trenutak da će morati da bira, za šta će se odlučiti?

- Ja zaista ne želim da napustim fudbal, i kao i svaki mlad igrač maštam o tome da jednog dana zaigram za neki veliki klub. Ali opet kažem – škola je na prvom mjestu – za kraj, od jednog od najperspektivnijih mladih igrača Sutjeske, Petra Perišića.

Ovo je dečko koji posjeduje mnogo energije. Uporan, vrijedan, željan uspjeha. Njegovi dječački fudbalski snovi su Partizan, Čelzi, Borusija… Ali ne samo to. Sa svojih 15 godina pokazuje i visok nivo elokvencije. I želi da se ostvari i na drugim poljima, da se jednog dana domogne i fakultetske diplome.

Kojim god putem da krene, ovaj dečko mora uspjeti. A to najbolje potvrđuje konstatacija onih kojih ga najbolje poznaju, a koju smo i ostavili za kraj – kada Petar Perišić nešto odluči, poslednji atom snage će dati da to i ostvari.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas152
Juče465
Ove sedmice617
Ovog mjeseca11520
Ukupno1301210
utorak, 23 januar 2018 07:12

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 81 gostiju i nema prijavljenih članova