ROGATICA UMJESTO FOČE DOMAĆIN MOSI IGARA 2016. GODINE

Juče su u Novom Pazaru i zvanično završene 51. MOSI igre. Ko je pobijedio, koliko je ekipa učestvovalo, kako su se proveli učesnici iz 30 opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine za nas Fočake je potpuno nevažno.Neće nam biti, kako stvari stoje, važne ni one naredne, jer je, umjesto našeg grada, kako je prvobitno planirano, domaćinstvo za 2016. godinu dobila Rogatica!

 

Međuopštinske omladinske sportske igre ove godine protekle su bez naših sportista i podigle mnogo prašine. I očigledno ostavile posledice. Izostanak Fočaka u Novom Pazaru opravdan je saopštenjem koje se u srijedu pojavilo na zvaničnom sajtu Opštine Foča, u čijem potpisu stoji Sportski savez. Pomalo nejasno objašnjenje kojim su bili iznenađeni čak i u – SS Foča?!

- Nismo ništa htjeli da demantujemo, da se to ne bi shvatilo kao lični konflikt. Bio sam iznenađen obrazloženjem i razlozima kojim se pravda izostanak naših sportista u Novom Pazaru, a naročito time što je Sportski savez na kraju stajao kao potpisnik. Nismo stajali iza toga. SS Foče i ja kao njegov predsednik ne raspolažemo sredstvima iz budžeta niti odlučujemo ko će ići na MOSI igre – vidno iznenađen u izjavi za naš portal bio je predsednik Sportskog Saveza Foča, Gradimir Stojanović.

Postoji dosta špekulacija da li je Foča uopšte poslala kandidaturu za domaćinstvo MOSI igara 2016. godine. Iz SS kažu da je naš grad sigurno kandidovan prošle godine u Prijepolju. I prema navodima SRNE, u Prijepolju je postignuta saglasnost da Foča za dvije godine ugosti najbolje sportiste sa tromeđe.

Sa druge strane, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, ove godine nije poslata zvanična kandidatura, niti su dobijeni zvanični formulari kojim bi tražili domaćinstvo. Pored sportista, Foča ove godine nije imala predstavnika ni na Skupštini MOSI-ja u Novom Pazaru, na kojoj se odlučivalo oko sporne kandidature.

Iz Opštine nismo uspjeli dobiti informacije vezane za MOSI igre koje su izazvale mnogo bure. Do načelnika Opštine Foča, gospodina Radisava Mašića, nismo mogli doći zbog brojnih obaveza, a načelnik za privredu i društvene djelatnosti, Igor Ćurčić, koji je prošle godine i učestvovao na skupštini MOSI-ja u Prijepolju, je na godišnjem odmoru.

Veliki preokret za godinu dana o kome će se sigurno dosta pričati u narednom periodu. Šta god da je razlog – trpi samo fočanski sport i naši sportisti, koji su, ruku na srce, najbolji ambasadori našeg grada. Krivca je iluzorno tražiti, mada će vjerovatno neko morati da snosi odgovornost – jer ako Foča još jednom izostane sa Međuopštinskih omladinskih sportskih igara prema pravilniku će biti diskvalifikovana. Do sada smo propustili Rogaticu, sada Novi Pazar...

Grad koji ima najveći budžet za sport u regionu (Foča izdvaja preko 300.000KM za sport na godišnjem nivou, dok Rogatica ima 250.000KM) nema finansijskih sredstava i hoće samo vrhunske rezultate kako bi svoje sportiste poslao na MOSI igre. Pa zar su nam malo svjetski i evropski šampioni u karateu, državni prvaci u stonom tenisu i penjanju? Zar polufinalisti Kup-a u fudbalu, vicešampioni u košarci i odbojci nisu dovoljno dobri i utrenirani, da bi nekako izašli na kraj sa kolegama iz Novog Goražda, Čajniča, Rudog i drugih?!

Neko misli drugačije. I ne shvata sport za ozbiljno. Sportistima, sportskim radnicima i ljubiteljima sporta u našem gradu više nije ni važno ko. Zato će Rogatica za dvije godine pored troškova oko organizacije ( obzirom da uglavnom svi kandidati imaju odgovarajuću sportsku infrastrukturu, troškovi se većinom odnose na smještaj i hranu ekipa), moći i da zaradi. A to smo mogli biti – mi... I trebali smo – jer smo po rezultatima i uspjesima sportista centar regiona... Šteta.

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas152
Juče465
Ove sedmice617
Ovog mjeseca11520
Ukupno1301210
utorak, 23 januar 2018 07:14

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 93 gostiju i nema prijavljenih članova