MILOŠ RADOVIĆ: KROZ SPORT TREBA GRADITI LIČNOST

Miloš Radović, jedan od najperspektivnijih promotera kik-boksa u Republici Srpskoj za Frontal priča o sportskim uspjesima, treninzima, životu van treninga i borilišta...

Od početka svoga postojanja, Frontal nastoji da predstavi ljude koji su iz Republike Srpske a koji ostvaruju izuzetne uspjehe u svojim oblastima. Jedan od njih je i Miloš Radović kik-bokser iz Foče.

Miloš je rođen 1990. godine u Sarajevu. Ratne 1993. godine, Miloševa porodica je prešla u Foču, gdje je naš sagovornik završio osnovnu školu i gimnaziju a danas je apsolvent na Medicinskom fakultetu. Pored toga, Miloš je izuzetan sportista o čemu ponajbolje govore mnogobrojne medalje koje je do sada osvojio, a koje su, kako nam je rekao, rezultat napornih treninga u fočanskom Kik-boks klubu Igma ali i velikog zalaganja trenera Igora Markovića.

Ovaj razgovor, Miloš je iskoristio i da pozove sugrađane ali i sve ljude koji su u mogućnosti da u subotu 18. aprila dođu u fočanski sportski hram na Prvenstvo BiH u kik-boksu i da podrže njega i njegove saborce.

Miloše, čuli smo da se uspješno takmičiš i da postižeš odlične rezultate. Kada si počeo da se baviš ovim sportom? Da li je kik-boks bio tvoj prvi izbor?

Sportom se bavim od svoje šeste godine kada sam se upisao na karate. Brzo poslije karatea, oprobao sam se u fudbalu a zatim i u odbojci. Kik boks mi je uvijek zvučao privlačno ali nažalost nisam imao priliku da treniram ranije. Kada je u Foči 2013. godine osnovan kik-boks klub odmah sam se učlanio.

Kako se spremaš za mečeve i kako su organizovani trenizi? Kakvi su uslovi u kojima svakodnevno vježbaš?

Treninzi su veoma iscrpni ali dobar trening vodi ka dobrim rezultatima. Treniram pet puta sedmično po dva treninga dnevno. Ponedjeljak i petak su dani za odmor ali nerijetko i tim danima odradim par vježbi i otrčim par krugova. Ujutru praktikujem trčanje i strit vorkaut a uveče kik-boks. Uslovi u kojima vježbam su solidni ako se uzme u obzir da u istoj sali treniraju i dva karate kluba ali i da je parket u poprilično lošem stanju.

Istrajan i naporan rad donio je i brojne medalje. Na koje borilačke uspjehe si ponosan?

Pored medalja sa internacionalnih i državnih takmičenja izdvojio bih srebro sa Svjetskog kupa u Mađarskoj prošle godine, to mi je ujedno i najznačajnija ali i najdraža osvojena medalja pošto je put do nje bio izuzetno naporan. Na nedavno održanom prvenstvu BiH u ful kontaktu osvojio sam srebrnu medalju a zlato mi je izmaklo za „dlaku“! Naravno, tu je i prvo zlato sa državnog prvenstva Republike Srpske u Prijedoru koje je održano krajem prošlog mjeseca.

Odlazak na takmičenja, naročito ona u inostranstvu, sigurno iziskuje velika novčana ulaganja. Da li si jedan od sportista koji sami finasiraju svoja takmičenja ili pak postoje ljudi i ustanove koje ti u tom smislu pomažu?

Prije svega želio bih da naglasim da smo mi klub sa najmanjim primanjima u našem gradu i da, s obzirom na tu činjenicu, ipak uspijevamo pronaći način da, uprkos finansijkim ograničenjima, otputujemo na većinu velikih i značajnih takmičenja. Odlaske na takmičenja finansiramo dijelom od članarina, a dijelom i od novčanih uplata naših sugrađana koji vole ovaj sport i koji nam na taj način pomažu da pokažemo koliko smo spremni.

Kik-boks je sport u kome se dešavaju povrede. Da li si do sada imao problema u tom smislu?

Hvala Bogu nisam imao većih povreda do sada. Pod tim „većih povreda“ podrazumijevam lomove nosa, vilice i ekstremiteta. Pretežno su to bile povrede natkoljenice pošto ona najviše „strada“, zatim podlivi, modrice i istegnuća ligamenata i tetiva. Do sada sam imao mnogo sreće što se tiče povreda a nadam se da će ih biti što manje i u predstojećem periodu.

Proglašen si za sportistu 2014. godine u opštini Foča. Kakav je osjećaj kada od sredine u kojoj živiš i treniraš, dobiješ takvo priznanje?

Izuzetno je velika čast biti proglašen za sportistu godine u gradu koji je uvijek imao i ima izuzetno dobre i kvalitetne sportiste. To mi je jako bitno priznanje ali i znak da su moji sugrađani i sportski savez nagradili moj trud, rad i mnoga odricanja koja su potrebna za postizanje dobrih rezultata.

U zemlji je teška situacija, mladi su mahom nezaposleni i izloženi različitim opasnostima koje vrebaju sa strane, koje je tvoje mišljenje o tome i šta bi trebalo učiniti da se mladi sklone sa ulica? Šta bi im, kao uspješan sportista, mogao poručiti?

Poručio bih svoj djeci kao i svim mladim ljudima da se počnu baviti bilo kakvim vidom treninga. Zavisno od interesovanja, ne mora to baš biti kik boks, neka to bude bilo koji sport pa makar i rekreativno ako ne amaterski ili profesionalno. U današnje vrijeme mnogo je iskušenja koja utiču na mlade ljude da „skrenu“ sa pravog puta i postanu žrtve droge i alkohola. Zato im savjetujem da kroz sport izgrađuju svoju ličnost i njeguju prave vrijednosti jer će na taj način biti najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu. U zdravom tijelu zdrav duh!

Kakvo je tvoje mišljenje o situaciji u sportu u Republici Srpskoj. Da li su sportisti i sportska društva prepušteni sami sebi, da li se država i ovdje ponaša kao da postoje preče stvari i ozbiljniji problemi?

Ja shvatam da je država u teškoj ekonomskoj situaciji ali smatram da bi ipak trebali povesti više računa o sportu. Svakako su potrebna veća ulaganja u sport jer je to siguran put da država postane zdravija i jača. Naša zemlja ima izuzetno srčane i dobre sportiste što pokazuje i činjenica da se od nas 12 sa svjetskog kupa 7 vratilo sa medaljama. Nadam se da će se u skorije vrijeme popraviti situacija i da će sportisti u budućnosti biti cjenjeniji nego što su danas.

Čime se Miloš Radović bavi kada nije na treninzima i na borilištu?

Apsolvent sam na Medicinskom fakultetu u Foči, smjer zdravstvena njega. Trenutno spremam diplomski rad a po završetku fakulteta vjerovatno ću upisati i master studije ali o tom-potom.

U Foči će uskoro biti održano prvenstvo Bosne i Hercegovine u kik-boksu. Kako teku pripreme?

Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine biće održano u Foči 18. aprila i očekuje se izuzetno veliki broj boraca iz cijele zemlje. Državno prvenstvo je prestižno takmičenje na kome će samo najbolji steći pravo da se tačkmiče na Svjetskom kupu koji će se održati krajem sljedećeg mjeseca u Segedinu. Pripreme teku odlično, treniram punom parom tako da sam siguran da dobri rezultati ni ovoga puta neće izostati.

Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje sporta i kik boksa da dođu u što većem broju i da svojim prisustvom podrže mene i moje drugove. Mi ćemo se truditi da damo sve od sebe i da pokažemo koliko vrijedimo.

Na kraju bih želio da predstavim mladu nadu našeg kluba Stefana Stevanovića koji je osvojio bronzanu medalju na Svjetskom kupu ali i zlatnu medalju na državnom prvenstvu Republike Srpske u kategoriji juniora koje je održano u Prijedoru.

 

Izvor: Frontal.rs

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas152
Juče465
Ove sedmice617
Ovog mjeseca11520
Ukupno1301210
utorak, 23 januar 2018 07:15

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 95 gostiju i nema prijavljenih članova