PREDSTAVLJAMO KK SUTJESKA FOČA

O istoriji K.K. ˝Sutjeska˝ podataka nema puno, svi se vi sjećate događaja koji su se dešavali devedesetih godina prošlog vijeka.U tim nesretnim vremenima je i veliki dio dokumentacije o košarci na ovim prostorima ili nestao ili izgorio. Bilo, neponovilo se!

 

Stoga, postoje različiti podaci o nastanku kluba, ali smo mi dali sebi slobodu da 1970.-tu godinu, godinu kada se košarkaška lopta počela ˝kotrljati˝ našim gradom, uzmemo i zabilježimo kao godinu zvaničnog osnivanja K.K. ˝Sutjeska˝.
Za kratko vrijeme postojanja klub je prošao trnovit put, koji je tražio mnogo odricanja i entuzijazma, i iz najnižeg ranga prerastao čak i Republičku ligu i napravio najveći uspjeh u istoriji: ušao u Drugu saveznu ligu tadašnje zajedničke države. Taj teret su na leđima iznijeli, tada veoma mladi, igrači: Marković, Blagojević, Lugonjić, Živanović, Begenišić i braća Perišići od kojih je jedan dao život za Republiku Srpsku braneći ono što mi sad imamo. Trener te ekipe bio je gospodin Mirzo Fazić.
Tih godina, a vrijeme će pokazati, i dosta kasnije nedostatak dvorane bio je glavni problem za razvoj košarke pa je tadašnja generacija ˝domaće˝ utakmice igrala u Sarajevu.
U vihoru rata košarka je i dalje živjela u Foči, čak smo učestvovali i na Finalnom turniru za prvaka Republike Srpske. 
Ako zanemarimo kratku pauzu krajem devedesetih, K.K. ˝Sutjeska˝ je vec petnaestak godina stabilan član prvoligaškog društva. I u tom periodu dvorana je bila glavni problem pa su se ˝domaće˝ utakmice igrale što u Rogatici što u Višegradu. Ljubitelji košarke su tih godina, o svom trošku, putovali u te gradove da bi bodrili naše momke i na tome im VELIKO HVALA!
Napokon je sagrađena i dvorana! Nakon samo jedne sezone koju ja naš klub igrao kao pravi ˝domaćin˝, pred svojom vjernom publikom u Foči ostvaren je najveći uspjeh u novijoj istoriji kluba: PLASMAN U PREMIJER LIGU. Zbog nedostatka sredstava i lošeg odnosa tadašnjih Opštinskih struktura iste sezone su i napustili taj rang. 
Taj najveći uspjeh je ostvaren pod trenerskom palicom Ljubiše Kovačevića, njegovog pomoćnika Mladena Starovića, sastavnog dijela tima Zorana Smrekića i domaćih igrača: Joknića, Radovića, Bodiroge, Milanovića, Šolaje, Stevanovića.... neće se ljutiti ako sam nekog zaboravio! Neki od njih su i sad nosioci igre, dok su stariji ostali vezani za klub na nekoj od funkcija u organima kluba.
S druge strane, pored seniorskog tima, u klubu funkcionišu i talentovane mlađe kategorije. Oko pedeset dječaka trenira u omladinskom pogonu, a mi vjerujemo da će i oni jednog dana dostojno braniti plavo-bijele boje.
Što se budućnosti tiče nova uprava je napravila dvogodišnji plan gdje je za ovu sezonu dovoljno ući u doigravanje za prvaka Republike Srpske, a iduće sezone probati se vratiti u elitno takmičenje BiH, Premijer ligu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas8
Juče370
Ove sedmice3447
Ovog mjeseca12929
Ukupno1318923
nedelja, 25 februar 2018 00:55

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 53 gostiju i nema prijavljenih članova