OBUKA SKIPERA NA RIJECI TARI UNAPRJEĐUJE RAFTING

Na rijeci Tari u toku je petodnevna obuka skipera, vodiča i trip lidera koja se organizuje u okviru projekta „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“.

Za više od 40 skipera, koji su sezonski zaposleni na kampovima u Foči i Plužinama, obuka će obezbijediti sertifikat Svjetske rafting federacije.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je danas posjetio rafting centar Bastasi, uvjerio da se ova aktivnost odvija na visokom nivou, pomoću koje će se značajno unaprijediti rafting u obje opštine.

-Veoma je važno da se raftingu kao djelatnosti posveti više pažnje. Ova akcija koju radimo na zajedničkom projektu sa Plužinama samo će da unaparijedi rafting turizam u budućnosti. Obuka skipera koji će bezbjedno prevoziti turiste i djelovati na našoj najljepšoj rijeci je neosporno posao koji bi trebalo sitematski raditi, ne samo ove već i narednih godina-rekao je Mašić.

Mašić je prilikom posjete Bastasima razgovarao sa Aleksandrom Pastirom, instruktorom Svjetske rafting federacije o metodama za dalje unaprijeđenju rafting turizma. Nastavak razgovora, ali i određeni planovi i projekti, dogovoreni su i za naredni period.

-Imali smo razgovore o tome kako da dodatno unaprijedimo rafting, jer za narednu turističku sezonu planiramo niz drugih aktivnosti koje zajedno sa Crnom Gorom želimo da dogovorimo, a sve u interesu rafting kampova u našoj opštini. I u ovoj godini smo obezbijedili dobru komunikaciju između RS i Crne Gore tako da naši rafteri nisu imali problema oko prelaska granice-rekao je Mašić.

Petodnevna obuka obuhvatila je nivo obuke za vodiče kao i napredniji stepen za trip lidere. Aleksandar Pastir, instruktor Svjetske rafting federacije kaže da je cilj usavršavanje znanja vodiča, korišćenje opreme i bezbjednost na rijekama.

-Iako je hladno i teški su vremenski uslovi odazvalo se dosta ljudi. Pored teoretskog dijela imali su i veoma zahtjevne treninge na vodi. Oni će svi dobiti licencu Svjetske rafting federacije, što je za svaku pohvalu. Za nas je bitna sigurnost na rijekama, nošenje opreme, svakom vodiču koji ne poštuje propisane sigurnosne norme biće mu oduzeta licenca-rekao je Pastir.

Radenka Srndović, koja je ispred opštine Foča koordinator projekta prekogranične saradnje sa Plužinama kaže da se projekat privodi kraju, te de je obuka jedna od završnih faza.

-Obuka teče u najboljem redu, imali smo priliku da se uvjerimo u to. Ono što je dobra stvar kada su u pitanju ovakvi projekti jeste što se pomoću njih otvore vidici za aktivnosti u budućnosti kada je u pitanju prekogranična saradnja, ali i oblast turizma, odnosno usavršavnje raftinga-rekla je Srndovićeva.

Projekat finansira Evropska Unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, a provode ga Opština Foča i Plužine u partnerstvu sa Turističkim organizacijama ovih lokalnih zajednica.

-Projekat se realizuje planiranom dinamikom, a traje do 1. Marta naredne godine. Ovo je uspješan projekat i istovremeno je i dokaz da smo izgradili sopstvene kapacitete koji su u stanju da realizuju ovakve projekte-rekao je Neđeljko Jovović, direktor TO opštine Plužine.

Izvor: www.opstinafoca.rs.ba

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas351
Juče535
Ove sedmice2434
Ovog mjeseca8168
Ukupno1280397
petak, 15 decembar 2017 14:49

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 20 gostiju i nema prijavljenih članova