KANJONING OD NAREDNE TURISTIČKE SEZONE U PONUDI NACIONALNOG PARKA "SUTJESKA"

Od jula naredne godine posjetioci NP “Sutjeska” imaće priliku da iskuse avanturu kanjoninga Hrčavkom. Ovaj novi turistički proizvod, kao i druge novine koje uvodi najstariji nacionalni park u BiH, dio su četvorogodišnjeg projekta `Zaštićena područja za prirodu i ljude` koji sprovodi Svjetska organizacija za zaštitu prirode “Adria” u sedam zemalja Zapadnog Balkana: Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

formiranje-saradnickog-vijecaKanjoning Hrčavkom omogućava posjetiocu da se spušta u stjenovito područje rijeke, skače preko vodopada i u njih, ali i da se prošeta jedinstvenim prirodnim bogtstvima na području Sutjeske. Dobro obučeni i iskusni vodiči moraju da budu prisutni kako bi tursiti bili bezbjedni i uživali u potpunosti u prirodi. Sve ovo zna stručna ekspedicija Kanjoning Asocijacije Slovenije koja svoja znanja ovih dana prenosi na buduće lokalne vodiče. Dio obuke sprovodi se na području Sutjeske i na vještačkoj stijeni u Gradskoj sportskoj dvorani.

-Obuka će trajati do 18.oktobra u okviru koje vodiči savladavaju sve manevre spuštanja i bezbjednosti, koja je najvažnija, ali i kako da se postupa u slučaju manjih ili većih nesreća u kanjonima. Polaznici napreduju, zainteresovani i svakim danom sve više su spremniji-kaže Samo Leštan, predsjednik Kanjoning Asocijacije Slovenije i instrukor obuke za vodiče kanjoninga.

obuka-vodica

Jednodveni prolazak kroz kanjon Hrčavke traje od osam do deset sati i zahtijeva izuzetnu fizičku spremnost vodiča. Pokrete i izdržljivost na vještačkoj stijeni uvježbava i Ivan Papović, koji se kanjoningom amaterski bavi već pet godina:

-Dosta novih stvari i trikova sam naučio koji će nam olakšati sam prolazak kroz kanjon, kako nama tako i potencijalnim klijenitima, odnosno gostima-kaže Papović.

Osim kanjoninga, u NP “Sutjeska” uskoro i prerada i otkup borovnice i ljekobilja sa obronaka planine Zelengore i Maglića.

-Prerada bi se odvijala ovdje u jednom od postojećih objekata koje bismo adaptirali i prilagodili za tu namjenu. Sa pripremnim radovima počećemo već na proljeće, tako da bismo do sezone imali sve spremno i iduće godine krenuli sa preradom borovnice-kaže Dejan Pavlović, direktor NP”Sutjeska”.

Kako bi sve ove projektne aktivnosti bile kvalitetno sprovedene u NP “Sutjeska” formirano je Saradničko vijeće koje čine predstavnici različitih sektora u cilju održivosti turističke ponude i promocije zaštićenih područja kao mjesta za odmor, rekreaciju i obrazovanje.

-Formiranje Vijeća je vrlo dobar korak jer će sada izabrani predstavnici raditi na razvoju, odnosno određivanju razvoja NP „Sutjeska“. Kada čovjek dođe na Sutjesku, vidi da je ovdje samo nebo granica, priroda je jedinstvena, a potencijal neizmjeran. Sve je tu, samo se treba iskoristiti u najbolje svrhe, a upravo je cilj ovog projekta da Park i lokalno stanovništvo budu pokretači održivog turizma u zaštićenom području. Mi smo tu da to pomognemo-pojašnjava Leon Kebe, menadžer projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Projekat finansira Švedska agencija za razvoj sa 4,2 miliona evra, od čega je za BiH namijenjeno oko pola miliona evra.

 

Izvor: Radio Foča

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas254
Juče370
Ove sedmice3693
Ovog mjeseca13175
Ukupno1319169
nedelja, 25 februar 2018 20:18

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 46 gostiju i nema prijavljenih članova