TURIZAM U FOČI

Planina Zelengora


Zelengora je planina koja zauzima najveći dio N.P. "Sutjeska". Specifična je po mnogo stvari kao i po tome što ostavi upečatljiv utisak na svakoga, bez obzira da li se radi o iskusnom planinaru, alpinisti ili „običnom“ znatiželjnom prolazniku.

Prostire se na oko 140 kvadratnih kilometara i pruža mogućnost da je možete obići kako u patikama tako i sa punom alpinističom opremom. Čar ove planine je što je u isto vrijeme i divlja i pitoma i lijepa. Pored bjelogorične i crnogorične šume, kao i prostranih planinskih pašnjaka ima dva vrha preko 2000m: Bregoč koji je sa 2015m najvisočiji i Kozje Strane koje su sa jednim metrom niže odmah iza njega. Dosta je vrhova između 1800 i 2000 metara i oni uglavnom čine planinski lanac Zelengore zajedno sa dva već spomenuta.
Bogatstvo ove planine je voda. Pred velikog broja izvora od kojih je možda najpoznatiji onaj kod Crnog Jezera, čija se temperatura bez  obzira na godišnje doba kreće od 2 do 4 stepena,  nalazi se  osam planinskih ledničkih  jezera, jedno rukom napravljeno,  i više manjih planinskih rijeka. Prirodna jezera su: Crno, Bjelo, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Donje Bare, Gornje Bare, Kladopoljsko, a vještačko jezero je Jugovo jezero ili Borilovačko jezero, nadomak Orlovačkog.

Bogatstvo flore I faune je ogromno, I po mnogo čemu jednistveno u svijetu. Većina jezera Zelengore su bogata ribom, a najčešće vrste supotočna i kalifornijska pastrmka, koje zbog specifičnih i zdravih uslova okoline mogu da narastu do enormnih veličina. Crno jezero je jedino jezero u Evropi u kome se kalifornijska pastrmka mrijesti potpuno prirodno.

Čitava površina Zelengore je izuzetno bogata ljekovitim biljem. Ukoliko se upustite u rekreativnu šetnju i planinarenje, tokom čitavog puta moći ćete da berete majčinu dušicu, vranilovku, uvu, ivu - hajdučku travu, islandski lišaj, kantarion... Na ovoj planini, u izobilju možete da nađete i na čuvene  zelengorske borovnice, kupine, maline, brusnice.. Takođe, u određeno vrijeme u godini  Zelengoru ispune mnogobrojne vrste gljiva, prije svega daleko cijenjeni vrganj, pa rujnica, ježevka, livadski šaminjon, puhara.

Zelengora se nalazi u sklopu lovišta Nacionalnog parka "Sutjeska" koji obiluje mnogim vrstama divljači:medvjed, divlja svinja, divojarac, srndać, veliki tetrijeb, lještarka, kamenjarka. Nije rijedak slučaj da na neke od ovih vrsta nabasate I u običnoj šetnji, da vidite srnu kako sa lanetom pase travu na susjednom proplanku u ranim jutarnjim satima, ili divojarca kako nezaustavljivo i gordo skače po okolnim stijenama.

Ako bi se nekako ova planina mogla podijeliti to bi svakako bilo na vrletni i šumoviti dio, od kojih svaki zauzima oko polovine ukupne površine.

Baš na granici između ta dva dijela, u srcu Zelengore, na 1400m je visoravan Pašna Poljana, na kojoj se nalazi naša PLANINSKA KOLIBA. Na raspolaganju je objekat sa velikim dnevnim boravkom, ognjištem, ustakljenom terasom, kuhinjom, tri apartmana, dvije četverokrevetne sobe, četiri kupatila sa toplom vodom, dva toaleta, što bi trebalo da pruži puni komfor onima koji dođu da upoznaju ovu planinu I uživaju u njenim čarima. Pored našeg tradicionalnog gostoprimstva, ukoliko izrazite želju, na raspolaganju će vam biti usluge planinarskog vodiča da bi ugođaj bio potpun.

Zelengora je kao pitoma planina veoma pogodna za obilazak na biciklima I motorima.Od skora, oni  skloniji malo arhaičnijoj avanturI,  u oblizak planine se mogu upustiti I jašući konje sa ergele iz obližnjeg planinskog sela Vrbnice.

Izvor: http://www.tara-raft.com

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas574
Juče571
Ove sedmice3228
Ovog mjeseca8962
Ukupno1281191
subota, 16 decembar 2017 16:08

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 156 gostiju i nema prijavljenih članova