ZELENGORA - PITOMO MILJE PRIRODE

Zelena ljepotica među planinama. Najljepši simbol prirode koje oko može da vidi, dok se duša napaja svježinom, u blaženom utonuću u njenu zelenu čoju od jezerskog ogledala do planinskih vrhova koji se izdižu do bijelih oblaka. U to će se uvjeriti svi oni koji poput surih orlova upoznaju ljepote njenih visina, kao i krdo divokoza po strmim strugovoima.

Zelengora – zelena krv života nakićena prirodnom romantikom.

Tiha ljepotica koja se smiješi lirskim osmijehom, sa intoniranjem himne prve ljubavi u ljepoti prozora i glasa od kojeg se uzdiže i raste do nebeskih visina.

Nježna kao majčin pogled u predvečerje, u sebi krije mnoge ljepote koje svako na svoj način otkriva, kao u snovitoj bajci od ružičastih snova.

 Ko dođe u njen zagrljaj, vratiće se sa utiskom da ona svojim izvorima, kao majka grudima, hrani i osvježava izabranu djecu sunca.

 Zelengoru krase  iznjedrene zemaljske suze. Premrežena je potočićima i riječicama. U njima se sreće nebo i zemlja: Badanj vrelo u Osljeg-dolu, Jablan vrelo u vrhu Ravne gore, Jezerce sjeverno ispod Golije, Mali Javić južno ispod Maglaj planine, Martinovo vrelo sjeverno ispod Planinke, Jablan vrelo kod Orlovačkog jezera, Konjska voda ispod visoravni Poda, Studene vode ispod Džidžinskih stijena, vrelo kod Crnog jezera, Dobra voda na Barama...

Ta ljepota krunisana je sa osam glacijalnih jezera, u kojima se ogledaju zeleni vrhovi koji se bjelasaju kao bjeline djevojačke.

Za dva sata hoda od Orlovačkog jezera dođe se na najveći vrh Zelengore, Bregoč (2015 mnv), a nalaze se na centralnom dijelu Zelengore. Kada se orlovske visine pogleda unaokolo, čovjek se osjeti kao da se našao na centru moći, kada čuje nečuto i vidi neviđeno. Na sve strane zeleni vrhovi sa prugastim bjelinama, izdižu se do neba. Zeleno: simbol života, stvaranja, nade, smirenja, boje prirode, proljeća, obnavljanja životne ravnoteže i najava radosti i plodnosti, dodir sa nastankom života na zemlji…

Za uspon su pogodni  Orlovac,  Stog, Todor, Kalelija  i Visoka glava.

Centralno jezero je Orlovačko, a u blizini je Borilovića ili Jugovo jezero, a na najvećoj visini je štirinsko jezero. Najdublje je Kotlaničko. U dubokoj šumi je Crno jezero i Donje Bare. Pod Uglješinim vrhom  nalazi se Gornje jezero.

Dobro markirane staze omogućavaju obilazak ovih jezera i vrhova.

Veliki pašnjaci i visoka planinaska trava uzdižu se do planinskih vrhova. Ta zelena, živa čoja, sa prizorom iskonskih stočara, koji ljeti izgone stoku, daje planini posebnu draž i ljepotu.

Ljekovite trave i borovnjaci, sa krupnim plodovima, mame da zastanete i osladite se nektarom koji osvježava srž kostiju, krvotok i kožu.

Bjelina stijena i zelenila trave ukrašava okoliš jezera.

Uz jezera su bujni pašnjaci iskićeni cvijećem encijana, zvončara, arnike, arhisa (salepa), margarite, čemerike, kadulje, pelina i mnogih drugih. Velike površine prekrivene su čairima i livadama. Kad gazite po njima pod nogama osjećate vunene dušecke. Između čaira u predgorju i pašnjaka na visoravni, prostire se pojas šume bukve, javora, jele, omorike i bijelog bora. Na oštrim stijenama Husad-planine sreće se šumska princeza – Pančićeva omorika.

Idući bilo kojim putem, utisak je jedan: neviđene ljepote pripitomljene divljine.

Ljepota prizora zaustavi dah... Ona je pitomo milje prirode.

Do nje se može doći makadamskim putem, sjeverno od Čemerna idući zapadno od Lukavice, iznad Barnog Dola ka Previli, Vitoj Bari, pa sve do Orlovačkog jezera, koje je simbol orlovskih visina. Sa desne strane jezera je dozvoljeno kampovanje.

 Svake godine, prvog vikenda u avgustu, planinari iz svih krajeva dobrzavaju do Orlovačkog jezera i tu ostaju najmanje dva dana, a nemali broj  sedam i više dana. 

Na kraju, kada se okupam u Orlovačkom jezeru, u kristalno čistoj vodi, duša mi se očisti od zemaljske prlježi, razvide mi se sve tajne, otvore sve pore na koži u kojima su Argusove oči za viđenje što se vidjelo nije… Dalje ne smijem osim riječi iz Knjige o Postanku: ‘‘I duh Božji se kretao nad vodama’’.

 

                                                                                                           NEDELJKO ŽUGIĆ

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas351
Juče535
Ove sedmice2434
Ovog mjeseca8168
Ukupno1280397
petak, 15 decembar 2017 14:50

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 23 gostiju i nema prijavljenih članova