RIJEKA DRINA - BISER REGIJE

Drina nastaje na Šćepan Polju od stava Pive i Tare na nadmorskoj visini 431 m, a ušće u Savu je na 76 m nadmorske visine. Ukupna dužina je 354 km, a kroz Opštinu Foča protiče prvih 26 km njenog toka.

 

Na samom početku svoga toka predstavlja veliku rijeku, široku do 40 m i duboku oko 2,5 m. Prvih 7 km njenog toka, do mjesta Bastasi, njena dolina je usječena u krečnjacima i škriljcima na čijem dodiru se javljaju mnogi izvori. Kod Bastasa, Drini sa lijeve strane pritiče prva veća pritoka Sutjeska. Na tom mjestu, rijeka Drina je najuža i ima najveći pad u svom toku. Nizvodno od Bastaha dolinske strane su blažih nagiba.

Po mišljenju mnogih Drina je najljepša rijeka na Balkanskom poluostrvu. Ima mnogo razloga za to. Brza je i plahovita, reklo bi se divlja, čista i bistra, bogata, moćna i darežljiva. Međutim, ljepota Drine nije samo u njenoj vodi već i u pejsažima koji je okružuju: duboki kanjoni i tjesnaci, neprohodne šume, orlovi koji kruže iznad njenih klisura, sela razbacana po planinskim stranama...

Na ovim prostorima je nekada bila intenzivna eksploatacija šume,pa su se stabla transportovala upravo rijekom Drinom (uzvodno i Tarom i Pivom). To bijahu prvi počeci splavarenja koje će postati i oblik turističke ponude, a u novije vrijeme kako je prestao preveliki intenzitet eksploatacije šumskog bogatstva, splavarenje je zamjenio rafting (vožnja gumenim čamcima). Po tome je Drina sa Tarom postala u svijetu poznata.

Izvor: Rafting klub "Tara-raft"

 

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas349
Juče535
Ove sedmice2432
Ovog mjeseca8166
Ukupno1280395
petak, 15 decembar 2017 14:43

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 9 gostiju i nema prijavljenih članova