SRNDOVIĆ: FOČA SVE PRIVLAČNIJA TURISTIMA I INVESTITORIMA

BEOGRAD, Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović obišla je zajednički štand turističkih organizacija Foča i Plužina iz Crne Gore, na kojem su se posjetioci Beogradskog sajma turizma ovih dana mogli upoznati sa izuzetnom turističkom ponudom koju ovo područje nudi.

Srndovićeva je rekla da je Foča, sa Nacionalnim parkom „Sutjeska“, Kanjonom Tare, Zelengorom, destinacija koja je sve češće na meti turista, posebno onih koji vole avanturistički turizam.

Ona je dodala da je neophodno obezbijediti dodatni kapital da atraktivna mjesta dobiju neophodnu infrastrukturu.

Upravo zato, Srndovićeva smatra da sastanak, koji su danas predstavnici sedam opština iz Republike Srpske, uključujući i Foču, održali u Privrednoj komori Beograda sa predstavnicima Kineske kompanije CNEEC–CNEETC, otvara vrata za investiranje.

„Predstavnici kineske kompanije ostali su zatečeni onim što Foča, Gacko, Rogatica, Višegrad, Sokolac i Trebinje nude i ubijeđena sam de će već prilikom novih susreta doći do konkretnih dogovora o projektima“, naglasila je Srndovićeva.

Ona je ukazala da opština Foča sa skromnim budžetom od deset miliona KM, 350.000 KM izdvaja za turizam, što je dokaz više o svjesnosti da je upravo turizam budućnost ovog kraja i regije.

Direktor Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić naglasila je da je turizam u stalnoj ekspanziji u ovom dijelu Republike Srpske i da može u vremenu koje dolazi znatno uticati da se spriječi odlazak mladih u veće sredine.

„Prošle godine obnovljeno je šest seoskih domaćinstava, u kojim su svoj turistički raj već pronašli raftingaši iz regiona. U pripremi su tri autentična katuna, sa ukupno 18 ležajeva. Mladi sve više shvataju da mogu ostati ovdje i obezbijediti pristojnu egzistenciju“, naglasila je Đajićeva.

Ona je istakla da Fočaci ne griješe kada kažu da je njihov grad „fočaravajući“.

„Kako ne bi i bio kada ga nadvisuje Zelengora sa jezerima nesvakidašnje ljepote, kad se u njenoj neposrednoj blizini nalazi najveća prašuma u Evropi – Perućica, najduži kanjon u Evropi – kanjon Tare, te najstariji Nacionalni park u BiH – `Sutjeska`“, navela je Đajićeva.

Nedjeljko Jovović, direktor Turističke organizacije Plužine, koja sa fočanskom organizacijom zajedno nastupa na Sajmu, naglasio je da je ovaj projekat prekogranične saradnje dokaz kako ljepota i priroda ujedinjuju ljude.

„Naše gradove dijeli 55 kilometara, ali nas povezuje priroda, kultura i tradicija koja je jedinstvena i koju treba da vidi svijet“, naveo je Jovović. 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas655
Juče571
Ove sedmice3309
Ovog mjeseca9043
Ukupno1281272
subota, 16 decembar 2017 17:51

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 83 gostiju i nema prijavljenih članova