OD KAMENOG GRADA DO VODENOG ĆIRE

Foča - Opštine gornjeg Podrinja i za ovu godinu pripremaju bogatu turističku ponudu kako bi privukle brojne turiste.
 
Planinski, seoski, lovni, avanturistički turizam samo su dio ponude, a novi smještajni kapaciteti spremni su da dočekaju goste.
Najviše interesovanja u gornjopodrinjskoj regiji izaziva turistički, kulturni, edukativni kompleks Andrićgrad. Zahvaljujući ovom kamenom zdanju opštinu Višegrad prošle godine posjetilo je oko 100.000 turista što je, kako ocjenjuju nadležni, najbolja turistička sezona još od kraja 80-ih.
 
- U junu nas očekuje završetak radova i zvanično otvaranje novih objekata u kompleksu Andrićgrad. Biće povećan broj kreveta u hotelskom i privatnom smještaju, a završava se novi luksuzni hotel i uređuju privatni apartmani. Posebna pažnja data je uređenju zone pored višegradske ćuprije - rekla je direktor TO Višegrad Olivera Todorović i dodala da su u toku pripreme za uređenje bašte pored mosta Mehmed-paše Sokolovića.
 
Turistička ponuda opštine Foča odnosi se na Nacionalni park "Sutjeska", rafting na Drini i Tari. Seoski i eko-turizam se ističu u novoj ponudi.
 
- Rafting kampovi proširuju smještajne kapacitete, a tu su posjete pješčanim piramidama, jezerima, planinama. NP "Sutjeska" obogatiće ponudu smještajem u katunu Prijevor. Novina će biti i prodaja domaćih proizvoda, a kamperima će na raspolaganju biti uređen omladinski kamp na obali rijeke Sutjeske, ljetnikovci i biciklističke i edukativne staze - navela je direktor TO Foča Ljeposava Đajić.
 
Vjerski, lovni i seoski turizam naći će se u turističkoj ponudi Čajniča.
 
- Stavićemo u funkciju hotele, planirana je sanacija gradskog bazena, a i planinarski dom u selu Ponikve koji ćemo raditi kroz projekte - rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Mladen Janjić.
 
U Rudom će u turističkoj sezoni u funkciji biti brod "Vodeni ćiro", a uvezivanjem sa turističkim agencijama širom RS i Srbije očekuju povećanje broja gostiju.
 
- Uradićemo dosta na smještajnim kapacitetima, tu je naš hotel čija je rekonstrukcija u toku. Očekujemo više turista, a nezaobilazna svima je naša rijeka Lim te ribolov i lov koji privlače mnoge - kaže načelnik opštine Rudo Rato Rajak.
 
Ćuprija
 
Gosti u Višegradu moći će da uživaju u tradicionalnim manifestacijama, banjskom i vjerskom turizmu, krstarenju Drinom, vožnji prugom do Mokre Gore...
 
- Restauracija višegradske ćuprije trebalo bi da bude završena krajem godine - istakla je Olivera Todorović
 
Izvor: Glas Srpske/Radmila Đević
Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas425
Juče454
Ove sedmice3128
Ovog mjeseca10829
Ukupno1300519
nedelja, 21 januar 2018 19:38

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 85 gostiju i nema prijavljenih članova