POMOZIMO ŽIVOTINJAMA SA ULICE

Meteorolozi su najavili pakleno ljeto i svakodnevne temperature iznad 30 stepeni. Poslušno pratimo savjete ljekara u ovim vanrednim uslovima, pa se često rashlađujemo, jedemo laganiju hranu i pijemo dosta tečnosti. Kada je riječ o našim ljubimcima, redovno im dolivamo svježu vodu u činiju, a zajedničke šetnje praktikujemo isključivo kada se temperature malo spuste.

Onog trenutka kada primijetite da se vaša mačka ili pas hedonistički izležavaju na hladnom parketu ili ispod klima uređaja, sjetite se da se na vrelom asfaltu, životinje koje nisu imale sreću da budu vlasničke,bore za goli život, piše portal Životinje.rs.

Možda ih ne možete spasiti od toplotnog udara, sunčanice, solarnog dermatitisa i ostalih opasnosti koje vrebaju u ljetnjem periodu, ali ipak im možete malo olakšati tako što ćete ih nahraniti i dati im vodu.

Zdjela sa svježom vodom

Napuštene životinje osuđene su na preživljavanje u tropskim mjesecima. Zato, ukoliko ste vlasnik psa ili mačke dovoljno je da hranu koju inače dajete ljubimcima podijelite sa životinjama koje je neko napustio. One nisu probirljive, ali dobro bi bilo da izbjegavate mliječne proizvode, salame i paštete, koje se na visokim temperaturama brzo kvare.

Nije teško, a spasićete nečiji život, ukoliko već sada siđete ispred svoje zgrade sa činijom punom svježe vode. Kako bi ona ostala što duže svježa, stavite posudu u hlad, a možete ubaciti i nekoliko kockica leda. Ako vam nije teško da tu vodu promijenite bar 3 puta u toku dana, možete biti ponosni na sebe. Postaćete za nijansu bolji čovjek od onog koji ste bili juče.

Iako ne umiju da se požale, životinje sa ulice su svakako žedne. Ukoliko im mi ne sipamo malo vode, oni će spas potražiti u mutnim rijekama, potocima, kanalizacijskim odvodima i barama sa ustajalom vodom, koja obiluje bakterijama.

Vrućina je ozbiljan neprijatelj napuštenih životinja. Pomozite im da pobijede, da prežive i izguraju ljeto do kraja!

 

Radiosarajevo.ba

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas6
Juče370
Ove sedmice3445
Ovog mjeseca12927
Ukupno1318921
nedelja, 25 februar 2018 00:52

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 24 gostiju i nema prijavljenih članova