Realizovane ideje


PRVA GODINA OD OSNIVANJA OMLADINSKOG POKRETA - IZVJEŠTAJ O RADU


 

Decembar, 2012. godine Omladinski pokret Foča djelujući kao grupa građana organizuje jedini protest u Republici Srpskoj povodom sramnih haških presuda kojima su hrvatski generali Gotovina i Markač oslobođeni krivice za ratni zločin. Protest je prošao dostojanstveno a prisustvovalo je preko 2000 ljudi.

 

Omladinski pokret Foča pokreće akciju "Pomozimo Deda Mrazu da donese radost". Ovom akcijom prikupljeni su artikli za 185 novogodišnjih paketića za djecu iz ugroženih porodica. Spiskove djece smo napravili u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom i Domom zdravlja Foča.

 

U humanitarnoj akciji podjele prehrambenih i higijenskih paketa podijelili smo 25 prehrambenih i 22 higijenska paketa ugroženim porodicama a u saradnji sa Crvenim krstom.

 

Još jedna humanitarna akcija koju smo organizovali obradovala je nemoćne. Prikupili smo preko jedne tone odjeće koju smo uručili Crvenom krstu koji je odjeću distribuisao onima kojima je to najpotrebnije.

 

Organizovali smo prvi turnir u klikerima koji je okupio takmičare u dvije kategorije. Mlađi od 15 godina i stariji od 15 godina. Na ovaj način pokazali smo da odbijamo da zaboravimo igre iz naše mladosti a mladim naraštajima su naši aktivisti objašnjavali pravila igre klikerima i prakitično im pokazivali igru. Prednost ovakvog vida socijalizacije ogleda se u tome da smo pozvali roditelje da djecu sklone od kompjutera i da vide kako je lijepo igrati se sa drugarima licem u lice a ne preko računara.

 

Omladinski pokret Foča organizovao je prvi memorijalni turnir u odbojci na pijesku i čast pokojnog nastavnika fizičkog vaspitanja Ilije Đurovića Iketa kojega su mnogi poštovali zbog svog truda i zalaganja da mlade skloni sa ulice. Turnir je okupio 13 ekipa a najbolji su bili momci iz Užica. Kao podstrek za dalji rad na organizaciji ovog turnira Omladinski pokret Foča je od Fondacije Football friends koju vodi naš Fočak, Zoran Avramović, dobio 5 lopti za beach volley koje ćemo iskoristiti prilikom organizovanja turnira sljedeće godine.

 

Nakon odbojke na pijesku došao je red na turnir u basketu koji smo takođe posvetili pokojnom Iliji Đuroviću. Turnir je okupio 16 ekipa i trajao je tri dana. U sklopu priprema za organizaciju turnira Omladinski pokret je izdejstvovao da se postave reflektori za potrebe turnira koji i danas stoje na svom mjestu što znači da mladi i po noći mogu da igraju basket što do sada nije bio slučaj.

 

Na lokaciji pored košarkaškog terena u centru grada, gdje se nalazila neuređena zarasla površina, aktivisti Omladinskog pokreta napravili su "street workout park". Postavljeno je 7 sprava koje pokrivaju sve tjelesne vježbe potrebne mladom čovjeku a okolo parka je posađena hortikultura koja prostoru daje potrebnu notu pravog parka za vježbanje na otvorenom.

 

Omladinski pokret Foča pokrenuo je inicijativu da se na ulazu u Foču naslika turistički mural koji će predstavljati ponudu opštine Foča. Izabrano je najidealnije rješenje "La Linea" i Opština Foča je pristupila izradi murala.

 

Kako bismo prostor kod Akva parka upotpunili motivima mladosti i ljeta, naši aktivisti nalikali su mural koji mladima poručuje "budućnost je u tvojim rukama". Na muralu se mogu vidjeti mladić i djevojka na plaži...

 

Organizovali smo rokenrol svirku sa ciljem vraćanja rokenrola u Foču jer odavno nije organizovana svirka na otvorenom što je prije bio čest slučaj. Za sljedeće ljeto planiramo niz svirki kako bi popularizovali rokenrol i mladima pružili alternativu da slušaju kvalitenu muziku.

 

Na sportsko-humanitarnoj manifestaciji "Budimo humani", prikupljeno je 1740.75 KM. Akciji se odazvao veliki broj sugrađana, a organizator je bio Omladinski pokret Foča uz podršku svih sportskih klubova iz naše opštine.

 

  


2014. GODINA - IZVJEŠTAJ O RADU


 

Prva inicijativa Omladinskog pokreta Foča u 2014. godini, bila je postavljanje novih obručeva za košarkaški teren na gradskom stadionu. Opština Foča kojoj je inicijativa bila upućena, odobrila je istu i nabavljeni su zglobni obručevi. Stari obručevi nisu bili u funkciji. Od dana postavljanja, veliki broj mladih posjećuje gradski stadion i bavi se sportom što do tada nije bilo moguće. 

 

Početkom maja mjeseca Omladinski pokret Foča organizovao je ekološku akciju čišćenja MZ Miljevina. Odziv je bilo odličan i mladi su očistili javne površine od smeća. Raduje nas činjenica da su mladi iz ove mjesne zajednice rukovodstvu Omladinskog pokreta dali ideje kako ubuduće djelovati u ovom naselju. U 2013. godini, u Miljevini, Omladinski pokret je podijelio humanitarne pakete i odjeću za ugrožene koji su prikupljeni u toku humanitarnih akcija koje je pokrenuo OP.

 

Humanitarna akcija Omladinskog pokreta Foča "Za sve naše ljude" pokazala se kao pravi pogodak.Naši sugrađani pokazali su humanost u teškim trenucima i bukvalno cijeli dan su prostorije Omladinskog pokreta bile pune ljudi koji su donosili odjeću, hranu, ćebad i higijenu.

 

Aktivisti Omladinskog pokreta Foča (OPF)  su u četvrtak, 26 jun 2014. na Papratnoj njivi, nedaleko od Miljevine, na dionici starog puta Kalinovik – Foča, organizovali akciju uređenja spomenika poginulim borcima i civilima, koje su prije 22 godine pripadnici takozvane Armije BIH iz zasjede ubili. 

 

Omladinski pokret Foča, u saradnji sa Opštinom Foča, obezbijedio je, za sve posjetioce OK Festa, svakodnevni prevoz  od 4. do 6. jula od Foče do Tjentišta.

 

U julu ove godine organizovali smo drugi po redu memorijalni turnir u odbojci na pijesku "Ilija Đurović Ike".

 

Drugi memorijalni turnir u basketu „Ilija Đurović Ike“ počeo je 1. avgusta i trajao do 3. avgusta. Za titulu se borilo 28 ekipa iz Foče, Pala, Rogatice, Istočnog Sarajeva, Plužina i Čajniča, a najbolji su bili lukavički STARI LIZCI.

 

U akciji Omladinskog pokreta Foča koja je realizovana 15. avgusta, mladi su uredili dječije igralište u naselju Krvavac.

 

Omladinski pokret Foča i ove godine je organizovao turnir u klikerima. Prošle godine turnir je organizovan u vrtiću u Donjem polju, dok su ove godine organizatori odlučili da se klikeri igraju "na Partizanu".

 

Organizovali smo odlazak mladih na sajam knjiga u Beogradu.

 

Mali odziv građana na poziv Omladinskog pokreta da se uključe u akciju darivanja krvi pokazao je da je niska svijest o potrebi darivanja krvi kod naših sugrađana. Da podsjetimo, akciju dobrovoljnog darivanja krvi inicirao je Omladinski savjet Republike Srpske, a akcija se održala danas u 6 gradova Republike Srpske.

 

Na humanitarnoj rukometnoj utakmici u Foči (VIDEO RTRS) prikupljeno je 1.230 KM za liječenje osmogodišnje Marije Badnjar iz Popovog Mosta kod Foče koja boluje od djelimične paralize, a ima i oštećenje vida. Košarkaši, fudbaleri, odbojkaši i karatisti iz Foče sinoć su u Gradskoj dvorani za Mariju igrali rukomet – sport koji se u Foči ugasio 2003. godine, a humanitarno veče nastupom su upotpunili i članovi Kulturno-umjetničkog društva Foča.

 

  


2015. GODINA - IZVJEŠTAJ O RADU


 

U saradnji sa Omladinskim savjerom Republike Srpske organizovali smo Aktuelni čas mladih.

 

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Foča, povodom dana opštine, 9. maja, Omladinski pokret Foča dobio je nagradu Opštine Foča za značajan doprinos i podršku humanitarnim akcijama u raznim oblastima života. Podsjećanja radi, naša organizacija do sada je organizovala prikupljanje artikala za novogodišnje paketiće, akciju prikupljanja odjevnih predmeta za ugrožene, manifestaciju "Sportom za osobe ometene u razvoju", humanitarnu rukometnu utakmicu za Mariju Badnjar, i veliku akciju prikupljanja pomoći za ugrožene od poplava.

 

I ove godine smo organizovali prevoz iz Foče na OK Fest.

 

Omladinski pokret Foča već treću godinu organizuje memorijalni turnir u basketu u čast Ilije Đurovića Iketa, nastavnika fizičke kulture i velikog fočanskog sportiste. Na Gradskom stadionu 17 ekipa četiri dana takmičilo se za trofej Trećeg Iketovog memorijala, a osvojili su ga momci iz ekipe Salon ljepote "Sunce"... Fotografije sa turnira možete pogledati na fejsbuk stranici Omladinskog pokreta.

 

Na desnoj obali rijeke Ćehotine, nedaleko od fočanskih Briona, izgrađeno je izletište sa natkrivenim klupama i stolovima. Izletište još uvijek nije u potpunosti izgrađeno, tako da ćemo nastaviti sa uređenjem i gradnjom u narednom periodu.

 

Krajem avgusta organizovali smo treći turnir u odbojci na pijesku "Ilija Đurović Ike".

 

Omladinski pokret Foča je u oktobru mjesecu pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć Darinki Stanojević, starici koja u MZ Brod na Drini živi u nehumanim uslovima. U akciji su prikupljene 432 KM, građani su se odazvali i pomogli onoliko koliko su mogli. Nabavljen je krevet, frižider, bojler i drva za ogrev.

 

Omladinski pokret Foča je i ove godine organizovalo put na sajam knjiga u Beogradu. Na put je išlo ukupno 80 mladih Fočaka, kao i studenata koji studiraju u Foči.

 

Omladinski pokret Foča je učestvovao u akciji prikupljanja potpisa "da sva djeca dobiju dječiji doplatak" kojom je republičko udruženje roditelja sa 4 i više djece započelo aktivnosti za izmjenu Zakona o dječijem doplatku.

 

Omladinski pokret Foča proslavio je svoj 3. rođendan. I ove godine, naši aktivisti su pripremili kuvano vino, čaj i tortu, čime su se naši sugrađani poslužili u čast proslave 3. rođendana Omladinskog pokreta Foča.

 

 


 2016. GODINA - IZVJEŠTAJ O RADU


 

Omladinski pokret Foča je početkom 2016. godine, organizovao projekciju novog filma srpsko - kanadskog režisera, Borisa Malagurskog, "Težina lanaca 2". Projekciji je prisustvovao i sam Boris Malagurski.

 

U humanitarnoj akciji "Za pomoć Teu i Matei", Omladinski pokret Foča prikupio je 33.960 КМ. Iz tih sredstava porodici Oliva, Teu, Matei i njihovom djedu Slavku, kupljena je kuća u Trnovu. Kuća je opremljena i renovirana, kupljen je motokultivator, dva bicikla, sredstva za higijenu i druge potrepštine. Ostatak novca u iznosu od 2860 KM uplaćen je na žiro račun Slavka Olive.

 

U akciji „Doniraj za Miloša“ sakupljeno 2.027 KM. U dvodnevnoj akciji „Doniraj za Miloša“, u Foči je ovog vikenda prikupljeno 2.027 KM za liječenje devetnaestogodišnjeg Miloša Božovića iz Istočnog Sarajeva, koji je skoro dvije godine u komi. Akciju je organizovao Omladinski pokret Foča, a veliki broj građana ostavljao je priloge u kutiju koja je bila postavljena na Gradskom trgu.

 

U ekološkoj akciji "Čistim - za Foču" članovi Omladinskog pokreta Foča su od smeća čistili javne površine od mosta na "Livadama" do omladinskog izletišta. U akciji je učestvovalo oko 40 aktivista.

 

U akciji "Doniraj knjigu za Prebilovce" Omladinski pokret Foča je od 23. aprila do 23. maja, na Trgu Kralja Petra, prikupio preko 400 knjiga koje će u saradnji sa Srpskom centralnom bibliotekom "Prosvjeta" biti dostavljene za biblioteku Sveta Stana Arnaut u Prebilovcima.

 

Omladinski pokret Foča i ove godine organizovao je prevoz na žurke u okviru Banjalučke univerzijade. Sva tri dana trajanja manifestacije, mladi Fočaci i studenti koji tu studiraju imali su priliku da posjećuju Tjentište i provode se sa vršnjacima sa Banjalučkog univerziteta.

 

Organizovali smo četvrti memorijalni turnir u basketu "Ilija Đurović Ike". Na turniru je učestvovalo 19 ekipa. 

 

Organizovan je prevoz na OK fest koji se tradicionalno održava na Tjentištu. Za tri dana OK festa, prema informaciji organizatora, Tjentište je posjetilo preko 20.000 ljudi.
 
I ove godine organizovan je memorijalni turnir u odbojci na pijesku „Ilija Đurović Ike“. Od ove godine uveden je sistem takmičenja u kome ekipu čine jedna djevojka i jedan muškarac. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa.
 
 
U saradnji sa Savjetom učenika Osnovne Škole „Sveti Sava“ organizovana je akcija prikupljanja dječije obuće za ugrožene mališane, u okviru projekta „Volontiranje je IN“ koji provodi Savjet učenika.
 
 
Organizovan je prevoz mladih na Sajam knjiga u Beogradu. Na Sajam je putovalo ukupno 100 Fočaka.
 
U sklopu realizacije kreativnih ideja, aktivisti Omladinskog pokreta Foča napravili su veliku Novogodišnju jelku od pivskih flaša.

 

Podijeli
comments

Omladinski pokret_FB

Brojač posjeta

Danas52
Juče370
Ove sedmice3491
Ovog mjeseca12973
Ukupno1318967
nedelja, 25 februar 2018 06:38

Trenutno posjetilaca

Ko je na mreži: 50 gostiju i nema prijavljenih članova